Vitamina E

13 octombrie 2004

Germenii de griu sunt cea mai bogata sursa naturala de vitamina E

Vitamina E este o vitamina liposolubila (se dizolva in grasimi) care exista in 8 forme. Cea mai activa forma prezenta in organismul uman este alfa-tocoferolul, un antioxidant foarte puternic. Vitamina E prezenta in suplimentele nutritive se gaseste sub forma de acetat alfa-tocoferil. Vitamina E poate fi sintetizata, insa forma sintetica (notata dl-alfa tocoferol) are o actiune de doua ori mai slaba decit forma naturala (notata d-alfa tocoferol).

 

Antioxidantii precum vitamina E protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi care sunt potentiali agenti distrugatori ai metabolismului energetic. Rolul principal al vitaminei este furnizarea oxigenului in singe, fiind esentiala in protejarea celulelor rosii si a functiilor acestora precum si in protejarea acizilor grasi poli-nesaturati (cu rol vital in activitatea celulelor) de oxidare. Mai este denumita si factorul anti-sterilitatii deoarece are un rol important in reproducere.

Vitamina E este stabila la cele mai multe metode de preparare a mancarurilor, insa este distrusa in cazul expunerii prelungite la temperaturi foarte mari. Alimentele care contin vitamina E in cantitati mari sunt: uleiurile vegetale, nucile, alunele, zarzavaturile, cerealele integrale, soia si germenii de griu.

S-a constatat ca excesul de vitamina E nu este toxic iar deficienta de vitamina E in corp este foarte rar intilnita, deoarece majoritatea alimentelor consumate contin vitamina E, iar aceasta este stocata in organism, nu eliminata. Deficienta de vitamina E se intilneste la persoanele care nu pot absorbi vitamina din alimente din cauza unei secretii biliare deficitare, persoane cu anomalii genetice sau la copiii nascuti prematur cu greutate mai mica de 1,5 kg. Lipsa vitaminei E din corp produce rupturi ale membranelor celulelor rosii, vitalitate sexuala micsorata, depozite anormale de grasime in muschi, piele uscata, modificari degenerative ale muschilor inimii.

Studiile au aratat ca vitamina E intareste peretii vaselor capilare, apara celulele rosii de toxine, previne aparitia cheagurilor in singe si le distruge, previne si trateaza distrofia musculara si sterilitatea. Actiunea vitaminei E micsoreaza astfel riscul aparitiei bolilor coronariene de inima si a atacurilor de cord, a cancerului de prostata, de colon si a cancerului de san datorita efectului sau antioxidant, iar la persoanele cu nivel ridicat de vitamina E in singe s-a observat o incidenta mai mica a cataractei.

taguri: vitamina E

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!