Vitamina K

21 decembrie 2004

1 din 10.000 de nou nascuti sufera de singerari cauzate de lipsa vitaminei K

Vitamin K sau phytonadiona este o substanta liposolubila produsa in plante si sintetizata de bacteriile din intestinul subtire. A fost descoperita in anul 1929 de omul de stiinta danez Henrik Dam, iar descoperirea ei a fost premiata cu premiul Nobel in anul 1943. Denumirea ei provine de la cuvintul danez "koagulation" ce inseamna coagulare, deoarece aceasta vitamina este un factor important in procesul de coagulare a singelui. Vitamina K stimuleaza producerea proteinelor (numite osteocalcine) necesare formarii, mentinerii si refacerii oaselor.

 

Vitamina K se gaseste in doua forme naturale: vitamina K1 sau phylloquinona (cea care se gaseste in plante) si vitamina K2 sau menaquinona (care este produsa de intestinele animalelor). Vitamina K2 controleaza procesul de depunere a calciului in oase si a circulatiei acestuia in organism. Vitamina K1 intervine in procesele de reconstructie a oaselor fracturate. Spre deosebire de vitamina K1, vitamina K2 nu se concentreaza in ficat ci actioneaza in afara lui, in oase si vasele capilare. Cea mai bogata sursa de vitamina K2 este un preparat medicinal japonez popular denumit natto. Alte surse de vitamina K sunt fasolea verde, zarzavaturile, laptele de vaca, ouale, carnea, cerealele si fructele. Deoarece vitamina K este stocata in ficat si produsa in intestine, deficienta de vitamina K din organism este destul de neobisnuita si ea se manifesta prin vinatai usoare sau capilare de singe sparte.

Scaderea cantitatii de vitamina K in organism mareste riscul bolilor cardiovasculare si al osteoporozei si scade capacitatea de coagulare a singelui in cazul ranilor. Studiile au aratat ca vitamina K in cantitati normale in organism previne tumorile canceroase si ajuta la reducerea fluxul menstrual excesiv. De asemenea este recomandata in tratarea efectelor antibioticelor asupra florei intestinale si in reducerea incapacitatii absorbtiei vitaminelor in organism.

Comitetul Pedriatic al Academiei Americane a recomandat injectarea vitaminei K nou nascutilor la nastere pentru reducerea riscului hemoragiei - deoarece s-a observat ca transferul vitaminei K din singele mamei la fat este ingreunat de placenta - si administrarea ei dupa nastere - deoarece alaptarea nu asigura cantitatea suficienta, laptele uman continind cantitati mici de vitamina K. Cu toate acestea, colostrum-ul (laptele aflat in sanii mamei chiar la nastere) este una din cele mai bogate surse de vitamina K.
Nu s-au raportat inca efecte toxice ale consumului excesiv de vitamina K.

taguri: vitamina K

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!