Bergamota

04 martie 2005

Importanta bergamotei in industrie este cel mai bine subliniata de legislatia italiana care a declarat zonele de cultura zone protejate prin lege

Bergamota este fructul bergamotierului (un arbore pitic din genul citrus denumit Citrus bergamia) cu frunze ovale si fructe galbene, de forma perei, din a caror pulpa se extrage acid citric si care contin in coaja un ulei esential foarte parfumat numit esenta de bergamota de culoare verde-smarald si cu o aroma asemanatoare portocalei. Esenta de bergamota are proprietati antiseptice si antibacteriene si este utilizata ca odorizant la parfumarea apei de colonie, a lichiorurilor, sapunurilor, cremelor de miini, sampoanelor si chiar a pastelor de dinti.

A nu se confunda fructul bergamota cu varietatea de menta (Mentha aquatica) denumita bergamota sau cu soiul de pere numite bergamote sau pergamote.

Bergamota este utilizata inca din secolul al XVI-lea in Franta desi originea si denumirea ei sunt inca controversate. Se spune fie ca a fost adusa de comerciantii din Bergamo (Italia) in Spania sau de cei din Pergamo in Turcia. Numele ei a fost asociat chiar cu Columb deoarece acesta incepuse sa exporte esenta de bergamota din Insulele Canare in Lumea Veche. Acum, ea este cultivata exclusiv in sudul Italiei si in Sicilia, si pe arii mici in Africa, in special in Coasta de Fildes. Fructele sunt crescute numai pentru esenta lor si mai putin pentru consum deoarece utilizarea ei ca ingredient alimentar este restrinsa. Cu toate acestea britanicii utilizeaza fructul pentru aromarea binecunoscutului ceai Earl Grey Tea iar in Calabria exista citeva restaurante ce ofera in meniu specialitati de paste cu pulpa de bergamota.

Proprietatile antiseptice si anti-inflamatorii ale bergamotei o recomanda in tratamentul racelii, acneei, eczemelor, ranilor, piscaturilor de insecte sau urticariilor. Bergamota este utilizata in aromaterapie si in fabricarea lumanarelelor parfumate, a sarurilor de baie si balsamurilor datorita efectelor antidepresive, de relaxare si revitalizare, fiind indicata in tratarea stresului, anxietatii sau depresiilor.

De remarcat ca bergamota este foto-toxica, fiind contraindicata expunerea la soare timp de 24 de ore a pielii dupa aplicarea esentei deoarece lumina solara descompune esenta si genereaza toxine periculoase ce pot arde pielea.

taguri: bergamota

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!