Elastina

13 martie 2004

Elastina se gaseste si in structura peretilor alveolelor pulmonare

Elastina este o scleroproteina ce formeaza fibre foarte elastice ce se gasesc in derma, vasele de singe, vasele capilare si alte tesuturi elastice ale corpului dar si in organe cum ar fi, de exemplu, plamanii. Este substanta care contribuie la elasticitatea si fermitatea pielii si face ca pielea sa revina la forma initiala dupa ce este pliata sau ciupita. Ca si colagenul, cantitatea de elastina scade o data cu inaintarea in varsta ceea ce duce la aparitia ridurilor sau la efectul de "lasare" a pielii. Chiar si porii parului sunt de asemenea sustinuti de elastina, iar pe masura ce elastina de la baza lor dispare in timp, colapseaza si se umplu cu substante reziduale formind chisturi sau cosuri.
Elastina are o contributie importanta la flexibilitatea tesuturilor externe ale arterelor. Ea are functii de reglare a dezvoltarii arterelor si la cresterea muschilor ce sustin structurile arteriale. Distrugerea fibrelor de elastina ale arterelor duce la aparitia unor boli specifice.
Expunerea indelungata si excesiva la razele solare provoaca distrugerea elastinei si a colagenului. Aceasta boala se numeste elastoza solara si este frecvent intilnita la fermieri, marinari si in general la cei expusi mult timp in bataia soarelui.
Elastina este si un agent protector deseori folosit ca ingredient in produsele cosmetice care atenueaza efectele pielii uscate, facind-o mai moale si mai supla.

taguri: elastina, elastoza

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!