pH

04 noiembrie 2004

Este bine sa evitam spalarea corpului cu sapun

Este un simbol ce reprezinta concentratia de ioni de hidrogen intr-o solutie. Simbolul provine de la abrevierea termenului din limba latina "potentia hydrogenii" (in traducere "concentratia de ioni de hidrogen").
Substantele care au capacitatea de a ceda ioni de hidrogen H+ (protoni) in reactiile chimice cu apa formind ioni de hidroniu (H3O+) se numesc acide. Substantele care se comporta invers si anume cele care au capacitatea de a accepta ioni de hidrogen H+ formind ioni de hidroxil (OH-) se numesc alcaline.
Scala pH este cuprinsa intre 0 si 14, cu valoarea 7 reprezentind valoarea neutra. Toate valorile sub 7 exprima aciditate crescuta in timp ce valorile peste 7 exprima alcalinitate crescuta. Valoarea 0 exprima nivelul de aciditate maxim in timp ce valoarea 14 exprima nivelul de alcalinitate maxim. De remarcat faptul ca, deoarece scala pH este una logaritmica (valorile sale reprezentind logaritmul cu semn schimbat, in baza 10, al concentratiei de ioni de hidrogen H+ in solutie), o solutie cu pH 5 nu este de doua ori mai acida decit o solutie cu pH 6 ci de 10 ori mai acida.
Orice substanta care contine apa are o valoare pH care poate fi determinata utilizand instrumente de masura electrice sau indicatori. Deoarece stratul de la suprafata pielii contine apa, pielea are si ea o valoare pH. Metodele moderne de masurare au determinat o valoare medie a pH-ului pielii de 5.5, care este rezultatul substantelor acide produse de corp prin transpiratie, sebuum si hormoni. Dupa cum se observa, acest nivel pH arata faptul ca stratul hidrolipidic al pielii are un caracter acid. Aceasta calitate a pielii creeaza astfel un invelis capabil sa respinga microorganismele daunatoare din mediu inconjurator protejind-o de infectii, alergii si deshidratare.

taguri: pH

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!