Beta-carotenul

23 iulie 2004

Carotenoidele dau culoare penajului pasarilor

Carotenoidele sunt un grup de pigmenti de culoare rosie, portocalie si galbena ce se gasesc in principal in legume (morcov, dovleac, tomate, broccoli, spanac) si fructe (papaya, portocale, mango) dar se gasesc insa si in produse animale (grasimi, galbenus) sub forma de provitamina A. Carotenoidele de culoare galbena si portocalie sunt cunoscute sub numele de caroten iar cele de culoare rosie sub numele de licopina. Carotenoidele se comporta ca si antioxidanti si unele dintre ele sunt precursori ai vitaminei A (din ele se sintetizeaza vitamina A) de aceea sunt numite provitamine. Carotenoidele sunt folosite in alimentatie pentru colorarea untului, margarinei, cremelor lactate, etc.

 

Datorita proprietatilor lor puternic antioxidante unele carotenoide sunt anticancerigene iar altele ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare si a afectiunilor oculare ca degenerarea maculara. Studiile au aratat ca alfa-carotenul (din morcov) ajuta la intarirea sistemului imunitar si reduce riscul cancerului pulmonar; beta-cryptoxanthin-ul (din mango, portocale, papaya, mandarine) este un precursor al vitaminei A; canthaxanthin-ul ajuta de asemenea sistemul imunitar si reduce riscul de cancer al pielii; luteina (din broccoli) reduce riscul de cancer pulmonar; licopina (din tomate, pepene rosu, macese) reduce riscul de cancer de colon. Insa dintre cele peste 600 de carotenoide descoperite, beta-carotenul este cel mai cunoscut, el fiind un precursor al vitaminei A.

Beta-carotenul este un izomer al carotenului si el este pigmentul care da culoarea portocalie a morcovilor. Corpul omenesc foloseste beta-carotenul pentru a-l transforma in vitamina A in functie de necesitati. Studiile medicale au aratat ca nu este toxic si poate fi consumat in orice doza fara o limita anume. Totusi, deoarece beta-carotenul este procesat de ficat, cei care consuma alcool in cantitati mari trebuie sa stie ca alcoolul face ca beta-carotenul sa devina nociv organismului in special ficatului.
Consumul de beta-caroten reduce riscurile de cancer si accidente cardiovasculare, imbunatateste sistemul imunitar, vederea si chiar cresterea oaselor. Printre alimentele cu continut ridicat de beta-caroten sunt morcovii, cartofii dulci, dovlecii, broccoli, papaya, mango, spanacul.

taguri: beta-caroten, caroten

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!