Creatina

07 iulie 2004

Suplimentele de monohidtrat de creatina ajuta de asemenea la cresterea fortei si masei musculare

Creatina este un aminoacid care se gaseste in tesuturile musculare ale vertebratelor si este "combustibilul" care asigura energia necesara contractiei musculare. Creatina este formata dintr-un grup amino si un grup de acid carboxilic si se gaseste in muschi atit sub forma de monohidrat de creatina (combinatie a creatinei cu apa) cit si sub forma de fosfocreatina (combinatie a creatinei cu fosforul) - un compus chimic cu o valoare energetica foarte mare. Monohidratul de creatina este aproape identic ca structura chimica cu fosfatul de creatina (fosfocreatina) si este produs in mod natural de ficat si rinichi. Monohidratul de creatina sta la baza procesului de producere a energiei in tesuturile musculare.
In timpul efortului muschii folosesc adenosino-trifosfatul (ATP) insa moleculele de ATP nu pot fi absorbite de organism deoarece sunt prea mari, de aceea ATP-ul este descompus in adenosino-difosfat (ADP) si fosfocreatina. Corpul obtine ATP-ul din oxidarea grasimilor si carbohidatilor insa acesta este un proces lent ce se desfasoara in mitocondrii. Astfel cantitatea de ATP din celulele organismului este limitata iar in timpul unui efort sustinut corpul consuma ATP-ul cu o rata mai mare decit rata de regenerare a acestuia si ca urmare cantitatea de fosfocreatina este si ea limitata. Pe masura ce cantitatea de ATP scade in muschi se acumuleaza acid lactic si se instaleaza oboseala. Acidul lactic este la rindul sau folosit in reconvertirea adenosino-difosfatului (ADP) in adenosino-trifosfat (ATP) si procesul se reia.
O cale foarte simpla de a obtine energia necesara sustinerii efortului fizic, in special in cazul sportivilor, sunt suplimentele de monohidrat de creatina. Acesta se extrage din produsele alimentare in special din carne si peste sau este sintetizat in laborator. O data intrat in muschi monohidratul de creatina se combina cu fosforul si asigura o cantitate de fosfocreatina suplimentara suficienta eforturilor de scurta durata dar foarte intense. Pe masura ce cantitatea de fosfocreatina creste rezistenta la oboseala creste si ea si astfel performantele fizice sporesc. Studiile arata ca tratamentul cu creatina ii poate ajuta pe cei ce se refac in urma efortului intr-un timp mai scurt si cu dureri musculare slabe.
Exista insa si efecte secundare ale consumului de suplimente cu creatina: creatina poate cauza deshidratarea organismului daca nu este consumata o cantitate corespunzatoare de apa (pentru a compensa cantitatea de apa eliminata in urma efortului).

taguri: creatina

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!