Acizii grasi Omega-3

29 februarie 2004

Carnea de peste - o sursa de acizi grasi Omega-3

Acizii grasi Omega-3 sunt o forma de grasimi poli-nesaturate, unul din cele patru tipuri de grasimi pe care corpul le extrage din alimente (celelalte trei fiind colesterolul, grasimile saturate si grasimile mono-nesaturate). Toate grasimile poli-nesaturate, printre care si cele Omega-3, sunt recunoscute ca fiind foarte importante pentru sanatatea organismului deoarece aceste grasimi nu pot fi produse de corp ci ele se obtin numai din alimente. De aceea acest tip de acizi grasi se mai numesc si acizi grasi esentiali.
Acizii grasi Omega-3 se gasesc in principal in carnea de peste (hering, sardine, ton, somon, macrou). Mai exista un tip de grasimi poli-nesaturate, numite Omega-6 care se gasesc in cereale, plantele oleaginoase, carnea de pasare si oua.
De regula, majoritatea oamenilor consuma mai multe alimente bogate in acizi grasi Omega-6 decit Omega-3 insa este recomandat ca alimentatia sa contina proportii egale din ambele.
Importanta acizilor grasi Omega-3 a fost descoperita cu ocazia studierii populatiei de eschimosi in anii 1970. Acestia sufereau mai putin de boli de inima, artrite reumatoide, diabet sau psoriazis decit europenii. Studiile au aratat ca acest lucru era legat de consumul de carne de peste.
Cercetarile recente au relevat faptul ca organismul foloseste acizii grasi Omega-3 pentru generarea membranelor celulare. In lipsa unei cantitati suficiente de acizi grasi Omega-3 insa, organismul foloseste grasimi saturate pentru acest proces, rezultind membrane celulare mai putin elastice, situatie ce poate duce la boli coronariene din cauza lipsei de elasticitate a vaselor sanguine.
Consumul regulat de acizi gradi Omega-3 reduce riscul hipertensiunii, combate artritele reumatoide, lupusul si alte boli autoimune, previne starile de depresie si alte boli mintale precum si cancerul, in special cel mamar si de colon.

sursa: beautycenter.ro

taguri: acizi grasi, omega-3

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!