Qigong

01 aprilie 2004

In China se estimeaza ca aproape 200 de milioane de oameni practica exercitii Qigong zilnic

Qigong sau Chi Gong (format din caracterele chinezesti qi si gong care pot fi traduse aproximativ prin "manipularea energiei vitale"; se mai gaseste scris si sub forma Chi Kung) reprezinta un set de exercitii fizice chinezesti practicate inca din antichitate ce combina miscarea, meditatia si controlul respiratiei in scopul imbunatatirii fluxului de energiei in organism, stimularii circulatiei sanguine si a functiilor auto-imune. Exista nenumarate forme de exercitii Qigong de la cele practicate pentru mentinerea fizica si a tratarii a diverse boli sau organe bolnave pina la cele destinate dezvoltarii unor capacitati deosebite cum ar fi memoria, perceptia extrasenzoriala sau a unei stari spirituale superioare, insa, pe scurt, ele pot fi sunt clasificate in trei tipuri:

 

- tehnici respiratorii si mentale (in picioare, sezind, culcat) pentru imbunatatirea functionarii sistemelor circulator, respirator, etc. numite generic tehnici de meditatie taoista Qigong,
- tehnici dinamice: gimnastica, masaj, etc. pentru fortificarea trupului numite generic tehnici medicale Qigong,
- tehnici de arta martiala Qigong

Deoarece Qigong poate fi practicat indiferent de varsta atit de cei sanatosi cit si de cei ce sufera de boli critice, este unul dintre cele mai aplicate sisteme de auto-ingrijire din lume.
In religiile orientale (budism, daoism), tehnicile de Qigong sunt practicate pentru dobindirea unor stari de constiinta superioare. Exercitiile Qigong stau de asemenea la baza citorva tehnici de arte martiale printre care Tai Chi Chuan (Taijiquan) sau Yoga taoista.
O sedinta tipica de Qigong se desfasoara cu practicantul culcat sau stind in picioare, in liniste, imagindu-si energia vitala curgind prin trupul ei/lui si respirind regulat in timp ce executa exercitiile fizice. Respiratia si miscarile sunt rare si precis controlate.

taguri: qigong

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!