Botox

11 decembrie 2003

Clostridium botulinum, bacteria ce produce toxina botulinica

     Reprezinta numele comercial dat toxinei botulinice A (in engleza: botulinum toxin A), una din neurotoxinele produse de bacteria clostridium botulinum. Neurotoxinele acestei bacterii provoaca botulismul, o forma de intoxicatie alimentara ce apare in momentul ingerarii unui aliment infestat. Cel mai grav simptom al botulismului este paralizia, care in unele cazuri poate fi fatala. Toxinele botulinice se ataseaza de terminatiile nervoase si blocheaza semnalele ce se transmit catre muschi impiedicand eliminarea acetilcolinei, neurotransmitatorul responsabil cu contractia muschilor. In astfel de cazuri, muschii toracelui nu se mai pot contracta pentru a sustine respiratia iar persoana afectata moare asfixiata.
     Ce legatura exista intre aceasta toxina si tratamentele antirid si de ce ar dori cineva sa isi injecteze Botox in corpul sau ? Simplu: atata timp cit o portiune a corpului nu se mai poate misca, nu se pot produce nici riduri. Efectul tratamentului cu Botox nu este permanent si poate dura intre trei si opt luni. Prin injectarea toxinei intr-un anumit muschi sau intr-un anumit grup de muschi ai corpului, riscul raspandirii toxinei in alte regiuni ale corpului este diminuat.
     Atunci cind toxina este injectata in muschii din jurul ochilor, de exemplu, acesti muschi nu se mai pot cuta pentru o perioada de timp. Pur si simplu sunt paralizati. Astfel, ridurile din acea zona, numite de regula "laba gastei" dispar temporar.
     Alte aplicatii ale toxinei se regasesc in tratarea blefarospasmului si strabismului, tratamentul distoniei, spasmurilor faciale, tremuratul capului, bratelor sau gatului si a hiperdroziei (transpiratia abundenta).

taguri: botox

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!