Vitamina A

15 aprilie 2005

Vitamina A are un rol important in vederea pe timpul noptii, intervenind in procesele chimice ale celulelor retinei care detecteaza nivelele de lumina de intensitate scazuta

Vitamina A (sau retinolul) este o vitamina esentiala organismului pentru vedere si pentru sanatatea pielii si a membranelor mucoase. Exista 2 tipuri de derivati (precursori) ai vitaminei A: retinoidele - care se gasesc in alimentele de origine animala - dintre care cele mai cunoscute sunt isotretinoinele (acutanul, soriatanul, tretinoina) si carotenoidele - care se gasesc in plante - precum carotenul, si ele sunt folosite in tratarea afectiunilor pielii, a vederii, a bolilor de inima sau a cancerului.

 

Tretinoina este un acid natural derivat al vitaminei A si ea influenteaza ciclurile de crestere si distrugere ale celulelor pielii. Este folosita cu succes in tratarea si prevenirea acneei. Acutanul si soriantanul sunt folosite in tratarea ihtiozei (o dereglare a functiilor pielii care cauzeaza uscarea si descuamarea tegumentelor sub forma de lamele sau de solzi de peste) si a acneei nodulare severe (o forma de acnee desifigurativa care provoaca aparitia unor chisturi si cicatrici pe fata).

Vitamina A este ingredientul de baza al unor produse cosmetice ca Retin-A sau Renova. Acestea sunt folosite in tratamentul acneei comedonale, a punctelor albe sau negre. Ele actioneaza imbunatatind deplasarea celulelor pielii si actionind astfel asupra materiilor strinse in folicul impingindu-le in afara lui. Exista insa si niste efecte secundare ale folosirii lor in exces deoarece deplasarea celulelor pielii provoaca iritarea si inmuierea pielii.

Rolul vitaminei A in organism este insa mult mai complex. Ea ajuta sistemul imunitar in lupta contra infectiilor, intervine in procesele sistemelor respirativ, reproducator si nervos si chiar in cresterea oaselor a dintilor si a parului.

Sursele alimentare bogate in vitamina A sunt ficatul, in special cel de peste, uleiurile din peste, laptele integral, brinza si ouale. Ea nu se gaseste in plante in stare pura insa zarzavaturile contin un precursor al vitaminei A, beta-carotenul, care este transformat in organism (de catre ficat) pentru obtinerea vitaminei A.

Lipsa vitaminei A din organism se manifesta prin uscarea, intarirea sau descuamarea pielii, acumularea matretii, despicarea sau decojirea unghiilor si chiar orbirea in cazul copiilor.

taguri: vitamina A

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!