Colagen

01 februarie 2004

Fibre de colagen vazute la microscop

Colagenul este o substanta structurala majora a organismului uman, ea reprezentand o treime din procentajul total de proteine din corpul mamiferelor. Este principalul constituent al pielii, al vaselor sanguine, al tesuturilor de legatura (ligamente, tendoane) si al substantelor organice din cartilaje, oase si dinti. De asemenea el este ingredientul principal al tesuturilor ce ajuta la inchiderea ranilor pielii.
Colagenul este o polipeptida secretata de fibroblaste (celulele fibra). Are un aspect gelatinos, este foarte flexibil si elastic, ajutind vasele arteriale sa se dilate atunci cind singele este pompat cu presiune din inima. El este diferentiat in 5 tipuri distincte ce difera prin morfologie, compozitia de aminoacizi si proprietati fizice. Colagenul de tip III apare initial in rani, la 4 zile de la producerea lor. Apoi acesta este inlocuit rapid de colagenul de tip I ce constituie 90% din procentajul total de colagen din tesuturile organismului.
Exista citeva afectiuni ce ataca colagenul din corpul nostru, cum ar fi artrita, reumatismul sau lupusul.
Datorita proprietatilor sale colagenul este utilizat la prepararea unor produse farmaceutice si creme cosmetice contra ridurilor sau imbatrinirii. Un tip de colagen provenit din prepararea colagenului bovin injectat sub pielea umana poate inlocui colagenul pierdut. Acest colagen injectabil este folosit de regula pentru tratarea ridurilor, cicatricilor si al liniilor faciale. Injectiile cu colagen au un efect temporar deoarece colagenul este reabsorbit de corp.

taguri: colagen

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!