Ginseng

14 ianuarie 2005

Datorita formei sale asemanatoare unui mic trup de om, Ginsengul a devenit in traditia chinezilor un simbol al sanatatii umane

Ginseng-ul este o planta tropicala perena, nativa din China. Florile plantei au culoarea galbena iar fructele sunt rosii. Exista trei tipuri de Ginseng: Panax Ginseng (Panax provine de la termenul grecesc “panacea” insemnand “leac universal”) denumit Ginseng-ul chinezesc sau Ginseng-ul coreean, Ginseng-ul american si Ginseng-ul Tienchi. Desi Ginseng-ul american (din Marathon County, Wisconsin) nu este considerat la fel de potent ca cel chinezesc acesta este cel mai raspindit in lume. Mai exista si doua specii denumite pseudo-Ginseng care au efecte similare Ginseng-ului: Ginseng-ul siberian si Ginseng-ul Dong Quai.

 

Radacina plantei este groasa, ramificata si aromata si este cea care se foloseste in prepararea remediilor. Ea contine vitamine (B1, B2, biotina, B3, B5, A, E, rutina) si minerale (calciu, fier, fosfor, sodiu, siliciu, potasiu, mangan, magneziu, sulf, cositor si germaniu). Insa ingredientele active ale Ginseng-ului sunt sapunurile ginsenoside, substante asemanatoare steroidelor.

Radacina de Ginseng a fost folosita de mii de ani de amerindieni, chinezi si indieni pentru vindecarea bolilor si a fost denumit "Regele ierburilor" datorita efectelor sale in tratarea unei game largi de afectiuni.
Studiile au aratat ca Ginseng-ul ajuta in tratarea sindromului Alzheimer, a cancerului, diabetului, ulcerului sau a efectelor chimioterapiei si radiatiilor asupra organismului, reducerea colesterolului, reducerea stresului si controlul glucozei in sange. Ajuta de asemenea la vindecarea ranilor si stimuleaza producerea celulelor albe in sange. Ginseng-ul contine si panaxina (un tip de sapun ginsenosid), substanta ce stimuleaza creierul si imbunatateste tonusul muscular.

Ginseng-ul siberian (care este nativ din Rusia) este recunoscut pentru proprietatile sale energizante si este folosit de atleti pentru a-si imbunatati reflexele, coordonarea si performanta sportiva. Este considerat si afrodisiacul absolut. Este folosit in tratamentele de intinerire si a bolilor cardiovasculare.
Ginseng-ul Dong Quai sau Ginseng-ul femeilor reduce simptomele sindromului premenstrual si cele cauzate de menopauza (bufeuri, transpiratie abundenta). Este inca neclara actiunea Ginseng-ului asupra hormonilor feminini si de aceea nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza.

taguri: ginseng

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!