Flavonele

24 octombrie 2004

Flavinoidele din frunzele de Gingko Biloba imbunatatesc rezervele de oxigen in vasele sanguine din creier

Flavinoidele (sau flavonele) reprezinta un grup numeros de peste 3000 de substante chimice obtinute din plante (fito-chimice). Denumirea lor deriva de la cuvintul flavis care in limba latina inseamna galben, care este culoarea lor caracteristica. Flavinoidele sunt cei mai raspinditi pigmenti in regnul vegetal, alaturi de clorofila si carotenoide.
Toate flavinoidele sunt substante antioxidante; unele dintre ele au proprietati de stimulare a circulatiei sanguine (micsorarea presiunii sanguine si imbunatatirea fluxului sanguin prin controlul sintezei oxidului nitric care dilata vasele sanguine), anti-alergice, anti-inflamatorii, anti-virale, anti-cancerigene, anti-histaminice sau diuretice. Una din cele mai cunoscute surse de flavinoide este Gingko Biloba un copac orginar din China. Acesta a devenit foarte popular in anii 1960 cind au putut fi izolate flavinoide, ingredientele sale active. Pina in prezent au fost identificate aproape 40 de flavinoide in Gingko Biloba.
Bioflavinoidele sunt acele flavinoide obtinute din plante care controleaza functionarea si mentinerea peretilor vaselor sanguine la mamifere. Ele mai sunt cunoscute si sub numele de vitamina P, o substanta solubila in apa, ce se gaseste in sucul de citrice, si care dupa ultimele studii nu mai este considerata o vitamina in sensul strict al cuvintului. In combinatie cu vitamina C bioflavinoidele stimuleaza circulatia sanguina, scad nivelul de colesterol, previn reactiile alergice si cataracta, trateaza hemoroizii. Aproape toate substantele care contin vitamina C contin si bioflavinoide. Studiile au aratat ca bioflavinoidele ajuta la absorbtia mai buna in organism a vitaminei C.
Dintre alimentele care contin flavinoide putem enumera: ciocolata, afinele, hrisca, citricele, ciresele, strugurii sau prunele.
Bioflavinoidele pot fi regasite si sub denumirea lor specifica precum rutina, hisperidina, quircetina. Quircetina are proprietati anti-histaminice, anti-inflamatorii, imbunatateste sistemul imunitar si previne bolile cardiovasculare, reduce riscul de infarct si este folosita in tratamentul alergiilor. Rutina are proprietati anti-cancerigene, previne bolile cardiovasculare si diabetul, reduce riscul de cancer de colon si cataracta si este folosita in tratamentul alergiilor si astmului. Hisperidina are proprietati anti-histaminice, anti-cancerigene, anti-inflamatorii si controleaza nivelul de colesterol in singe.

taguri: vitamina P, flavone, bioflavinoide

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!