Cortico-steroizii

13 mai 2005

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu hidrocortizon cum sunt picaturile de nas, poate provoca dependenta

Corticosteroizii sunt o clasa de hormoni steroizi produsi de glandele corticosuprarenale. Ei sunt implicati in numeroase procese biologice precum metabolismul carbohidratilor si al proteinelor, activitatea sistemului imunitar, mentinerea presiunii si a nivelelor electrolitice ale singelui, raspunsul la stres, etc. Exista doua categorii de corticosteroizi:

 

  • glucocorticoizii - precum cortizolul, cortizonul si corticosteronul, care intervin in metabolismul carbohidratilor si proteinelor si au efecte antiinflamatorii si antialergice.
  • mineralocorticoizii - precum aldosteronul si fludocortizonul care controleaza nivelele electrolitice ale singelui si nivelul apei in principal in procesul de retinere a sodiului in rinichi.

Exista si alte medicamente obtinute pe cale sintetica ce au efecte asemanatoare corticosteroizilor. Glucocorticoizii sintetici sunt utilizati in tratamentul artritei, dermatitei, a reactiilor alergice, astma, hepatita, etc. si ca inlocuitori ai glucocorticoizilor naturali in tratamentul bolii Addison si alte forme de insuficienta renala.

De notat, ca desi contin particula steroid, corticosteroizii nu au legatura cu substantele steroide anabolizante, termenul steroid fiind des intilnit in denumirea substantelor ce intervin in procesele metabolice.

Corticosteroizii au fost introdusi pe piata in anii '50 o data cu descoperirea efectelor lor de catre Tadeus Reichstein, Edward Calvin Kendall si Philip Showalter Hench care au fost rasplatiti cu premiul Nobel pentru Medicina pentru aceasta descoperire. Insa prepararea lor era foarte costisitoare fiind obtinuta la acea vreme din glande corticosuprarenale de bovine. Percy Lavon Julian, un cercetator american a descoperit apoi o metoda ieftina de preparare din boabe de soia iar acesta a fost pasul decisiv pentru fabricarea in serie a medicamentelor pe baza de corticosteroizi impotriva artritei.
Efectele secundare ale corticosteroizilor sunt scaderea rezistentei la infectii deoarece suprima mecanismele imunitare ale organismului. Administrarea excesiva duce la dezechilibrul substantelor precum calciul, azotul, sodiul si potasiu in organism, afectarea glandelor renale si aparitia glaucomului si a cresterii parului in exces.

Cei mai cunoscut corticosteroid este probabil hidrocortizonul, un nume alternativ pentru cortizol. Termenul este folosit pentru denumirea preparatelor medicinale sintetice sau naturale pe baza de cortizol. Hidrocortizonul este mai puternic decit cortizonul in ceea ce priveste efectele asupra metabolismului si a efectelor antialergice si antiinflamatorii. Ca si cortizonul este folosit in tratarea bolii Addison, a afectiunilor renale, reumatice si inflamatorii. Este de asemenea folosit, in concentratii mai slabe, in tratamentul iritatiilor sau arsurilor pielii si al acneei.

taguri: corticosteroizi, cortizon, hidrocortizon

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!