Coenzima Q10

07 iunie 2004

Actionand ca si antioxidant coenzima Q10 previne proliferarea celulelor canceroase in cancerul de san

Coenzima Q10, cunoscuta si sub numele de ubiquinina (deoarece se gaseste in toate celulele organismului) sau coenzima COQ10, este o substanta indispensabila in procesul de producere de energie la nivelul celulelor, in desfasurarea proceselor biologice si biochimice si pentru buna functionare a organismului. Ea intervine in reactiile metabolice in procesul de transformare a alimentelor in adenozin-trifosfat (ATP) din care corpul nostru isi procura energia necesara .Coenzima Q10 este utilizata de organism si ca antioxidant, prevenind distrugerea celulelor organismului de catre radicalii liberi care pot provoca distrugeri datorita reactivitatii lor ridicate. De asemenea ea protejeaza distrugerea celulelor inimii in special in cazul administrarii de medicamente chemioterapeutice.
Coenzima Q10 este produsa in mod normal de toate celulele organismului dar in special de celulele cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier, sistemul imunitar.
Lipsa coenzimei Q10 produce stari de sanatate precare sau boli cronice din cauza scaderii imunitatii organismului si de regula acest lucru se accentueaza odata cu inaintarea in varsta. Alte cauze ale lipsei coenzimei in organism sunt subnutritia sau proasta functionare a sistemului digestiv.
Este recomandata administrarea coenzimei Q10 ca supliment nutritional persoanelor de varsta media si varstnice, fiindca dupa 35 de ani aceasta este produsa in cantitati tot mai mici de catre organism, persoanelor care depun un efort fizic sau intelectual intens si persoanelor bolnave, activitatea sistemului imunitar crescand consumul celular de coenzima Q10.
Studiile medicale au aratat ca aceasta coenzima este foarte eficace impotriva bolilor de inima (insuficienta cardiaca, infacrt miocardic, hipertensiune arteriala), cancerului la san sau a bolii Parkinson.
Coenzima Q10 se gaseste si in alimente (carne de vaca, miel, peste, ficat, inima, oua) insa tehnologiile de preparare a acestora inactiveaza coenzima, de aceea se recomanda administrarea de sumplimente nutritive. Acestea stimuleaza activitatea psihica si capacitatea de efort intelectual, intarzie aparitia semnelor imbatrinirii, previn oboseala, cresc randamentul efortului fizic.

taguri: coenzima, q10

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!