Sfarsitul modei

30 septembrie 2010

Sfarsitul modei

Critici si comentatori de moda au emis in ultimii ani parerea ca moda, asa cum a fost ea conturata in secolul trecut, ar fi intrat intr-un proces de declin sau chiar ca am asista la sfarsitul acesteia. Ce ar mai putea fi inventat si inovat intr-o zona in care de atat de mult timp s-a tot inventat si inovat? In ce moduri diferite si noi ar putea creatorii sa aseze tesaturile, sa imbine culorile, sa improspateze prin prezenta accesoriilor?
Ce era de incercat, s-a cam incercat – spun unii.
Prin definitie, moda reprezinta schimbarile frecvente ce apar in comportament, arta, ambient in functie de variatiile si evolutia gustului. In sens restrans, moda se refera la variatiile costumului, la redefinirea imaginii raportata la un anumit moment si anumite tendinte.

Dincolo de aparenta de frivolitate si stralucire artificiala, moda este o stare de spirit. Canalizeaza si descatuseaza energii, provoaca spiritul. Desigur, naste si efluvii pe pasiune si, uneori, chiar isterie.
Daca pe parcursul epocilor s-a putut urmari distinct derularea fazelor prin care o idee s-a transformat in moda, pornind de la inovatie, trecand prin propagarea acesteia si incheind cu declinul curentului respectiv, se poate spune ca in ultimii ani etapele sunt puternic accelerate, dramatic scurtate sau arse. Promotorii tendintelor in fashion - fie ca sunt staruri de film, vedete ale muzicii sau persoane publice cu o puternica vizibilitate – accelereaza succesiunea curentelor vestimentare tocmai prin  expunerea intensa in media. Deseori, un curent abia lansat intra rapid intr-un con de umbra tocmai datorita personalitatii de a carei notorietate a fost legat. In plus, mediile super-dezvoltate si super-fluide favorizeaza atat propagarea modei cat si schimbarile la nivelul tendindelor iar daca moda a fost mereu vazuta in miscare si in perpetua transformare, ritmul vietii contemporane nu face decat sa-i accentueze caracterul versatil si efemer.

Dar, mai e ceva de inovat in fashion? …
Atata timp cat, privind in trecut, fiecare element de costum poate fi reinventat, atata timp cat imaginatia ramane o dimensiune a psihicului uman iar individul ce se simte special si diferit doreste sa se infatiseze ca atare in fata semenilor, vom putea vorbi despre inovatie. In moda, in comportament, in fiecare dimensiune a vietii. Pana la urma, moda este definita de capacitatea de a te raporta creativ si original la ceilalti si la tine insuti.   
 

sursa: Gina Butiuc

taguri: moda, trend, vestimentatie, tendinte

Galerie foto

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!