Totul despre celulita (I)

12 ianuarie 2007 | Autor: Dr. Larisa Ionita

Totul despre celulita (I)

     Cunoscuta popular sub numele de coaja de portocala, celulita reprezinta depozitele inestetice de grasime care invadeaza coapsele si picioarele a milioane de femei in toata lumea. Daca ai celulita, consoleaza-te cu faptul ca nu esti singura – aproape toate femeile au celulita intr-o anumita perioada a vietii lor.
     Istoria celulitei este invaluita de contradictii si confuzie. Denumirea a aparut in 1773, dar doctorii din Europa au aflat de existenta ei la inceputul secolului 19. Se pare ca la acest moment, celulita afecteaza peste 80% dintre femeile din Europa si Statele Unite. Insa in ciuda faptului ca este atat de raspndita, exista o gramada de intrebari despre cauzele si tratamentului ei.
     Celulita nu este un termen medical sau stiintific, dar este denumirea folosita in mod curent pentru a descrie si deformarea specifica a pielii, care apare de obicei pe coapse, fese, solduri, abdomen si sani. De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse despre ce inseamna celulita, cum se formeaza si daca este diferita de alte celule de grasime din corp.
     Analizele chimice au aratat ca celulita este formata de celule normale de grasime si nu dintr-o substanta diferita. Celulele de grasime sunt legate intre ele de o retea de fibre care sunt hranite si curatate de fluidele din corp. O circulatie proasta duce la incetinirea procesului de curatare si la acumularea de reziduuri care se intaresc, devenind insolubile, ceea ce cauzeaza efectul de “gropite”.
     Printe simptomele celulitei se numara si senzatia de picioare umflate sisenzatia de “picioare grele”. Pielea poate fi moale la pipait sau cand este masata cu putere sau poate fi mai tare si mai rece comparativ cu alte parti ale corpului sau poate parea ‘pufoasa”. Partea buna este ca celulita nu este propriu-zis o boala si nu poate avea efecte negative asupra sanatatii, ea fiind un semn ca ceva in modul tau de viata nu este asa sanatos cum ar trebui sa fie.

     Cauze

     Nimeni nu stie cu siguranta ce provoaca aparitia celulitei, dar se cunosc factorii care contribuie la dezvoltarea ei. Stresul, oboseala, fumatul, lipsa de miscare, alcoolul, drogurile, varsta, mostenirea genetica si arhitectura diferita a celulelor adiipoase la femei fata de barbate, toate sunt responsabile de "otravirea" tesuturilor de legatura si formarea efectului de coaja de portocala.
     Unii cercetatori considera ca celulita se transmite genetic, altii ca apare datorita unei alimentatii bogate in grasimi, sau lipsei de miscare sau circulatiei proaste. Probabil ca este a combinatie a tuturor elementelor de mai sus.

12>

sursa: Centrul de slabire, remodelare corporala si consultanta nutritionala Body Temple

taguri: celulita

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!