Rinoplastia

19 noiembrie 2003 | Autor: Prof. Dr. Toma T. Mugea

Rinoplastia

     OPERATIA

     Rinoplastia implica modificarea osului si/sau cartilajelor nazale. Pielea se adapteaza noului aranjament al nasului, la fel ca panza unui cort pe scheletul de sustinere. Trebuie retinut ca, felul in care se asaza pielea, depinde foarte mult de calitatile ei. O piele groasa, incarcata, cu aspect poros, va urmarii mai greu profilul osteocartilaginos nou creat, in comparatie cu pielea fina, subtire, care permite evidentierea celor mai mici detalii de relief de sub ea.
     Operatia se realizeaza in anestezie locala, de obicei cu abord intern, adica în interiorul nasului, aceasta nelasând urme vizibile decât în cazuri speciale. Procedura în sine dureaza în jur de o ora, în functie de complexitatea ei.
     Este necesara internarea în clinica peste noapte, si sa stati cu capul intr-o pozitie usor ridicata, aproape de 45 de grade fata de planul corpului.

     In primele 24 ore postoperator poate aparea un mic discomfort, dar acesta cedeaza cu ajutorul sedativelor.

     POSTOPERATOR

     Dupa operatie, va fi aplicat un mic pansament gipsat, în forma de T, pentru a fi protejat nasul si pentru a mentine pozitia oaselor în timpul vindecarii. Timp de 24 de ore veti avea narile ocupate de un mic pansament imbibat cu un unguent antibiotic, fapt ce va face ca respiratia sa fie ceva mai putin confortabila, numai pe gura.
     În urma operatiei, pot apare echimoze (invinetiri ale pielii) în jurul nasului si ochilor, dar acestea vor dispare în 7-14 zile de la operatie.
     Este foarte important sa evitati gesturile voluntare sau reflexe care ar putea creste presiunea venoasa in regiunea capului si astfel sa determine aparitia de hematoame in regiunea operata, cu compromiterea rezultatului estetic:
     - evitati aplecarea in fata, tusea, stranutul, spresiunea abdominala (strigat, scaun constipat, etc)
     - evitati consumul de alimente prea reci sau prea fierbinti
     - evitati consumul de cafea in exces.

     Dupa 5 -7 zile pansamentul gipsat va fi îndepartat, si se vor aplica niste benzi de hartie semipermeabila, care se vor schimba la 5-7 zile timp de 3 saptamani, pentru a preveni formarea de hematoame si edemul posttraumatic.
     Activitatea sociala normala poate fi reluata la 7-10 zile postoperator.

     Pentru vizualizarea avantajelor maxime ale operatiei va fi nevoie de o perioada de timp. Desi schimbarile majore apar imediat, forma nasului va continua sa se amelioreze în decursul a 2-3 luni. De obicei, perioada pentru stabilirea completa a formei nasului este de 6-12 luni. Acest proces natural de vindecare nu poate fi grabit. Este un proces fiziologic, care cere rabdare si întelegere.

<12

sursa: Medestet

taguri: rinoplastie, chirurgie estetica

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!