Estetică » Chirurgie estetică
Epilarea cu laser si lumina pulsata - indicatii pentru o depilare eficienta
01 April 2008
Cand vorbim de fotoepilare ne referim atat la epilarea cu laser, cat si la cea cu lumina pulsata; desi ambele se realizeaza prin intermediul luminii, totusi, caracteristicile acesteia In ambele cazuri sunt diferite.
Laserul reprezinta emisia de raze clare de lumina, de o singura culoare, deoarece fotonii acesteia se propaga pe aceeasi lungime de unda, radiatia emisa urmand aceeasi directie si sens, In linie dreapta.
Lumina pulsata sau lampa-flash este lumina emisa de diferite tipuri de fotoni, care se misca pe diverse lungimi de unda si se deplaseaza dezordonat In toate directiile. In acest caz, echipamentul de lucru este prevazut cu diferite tipuri de filtre pentru controlarea tipului de lumina emis. Putem spune ca laserul actioneaza Intr-un mod specific, mai controlat. In functie de tipul de laser si de lungimea de unda pe care laserul Isi propaga raza, se va actiona local, exact asupra unui anumit tip de fir de par. Dezavantajul este ca pentru a actiona In cazul unui anumit tip de client si fir de par, trebuie sa dispunem de tipuri de laser variate, deoarece fiecare lungime de unda va actiona in mod diferit.
Cu toate acestea, lumina pulsata ne permite aplicarea tratamentului asupra oricarui tip de clienta, independent de caracteristicile firului sau de par. Datorita faptului ca emisia sa se realizeaza pe diferite lungimi de unda, aplicarea filtrului corespunzator pentru fiecare clienta ne va permite tratarea persoanelor In mod diferentiat.
Ambele tehnici actioneaza In mod asemanator, adica prin absorbtia lungimii de unda specifica culorii firului de par, necesitand o atentie speciala pentru a nu afecta pigmentarea pielii; energia luminoasa este absorbita selectiv de catre melanina din foliculii de par. Lumina este transformata apoi In caldura In interiorul foliculului. Se folosesc lungimi de unda de la 700 nm. pana la 1100 nm. Deoarece melanina absoarbe radiatia, se ridica temperatura structurilor bogate In pigmenti melanici (firul de par si, mai ales, celulele sale germinale). Acest fenomen a luat numele de fototermoliza selectiva; daca se aplica corespunzator si se foloseste pe piele si pe firul de par In functie de lungimea de unda a fiecarui laser, se produce numai distrugerea firului de par si a celulelor ce Il formeaza. Daca procedura nu este aplicata corect, vor fi distruse si celulele epidermice din jur, precum si pigmentii acestora si, prin urmare, se pot forma discromii In zonele epilate.
Din acest motiv, se recomanda utilizarea corecta a celor doua tehnici. In cazul laserului, selectia va depinde de lungimea de unda, deoarece fiecare laser are o lungime de unda diferita In functie de substanta strabatuta de lumina din interiorul aparatului care o produce.
In epilare cele mai folosite sunt:
• Laserul cu Rubin – lungimea de unda 695 nm., este de culoare rosie. Vom putea actiona numai asupra firului de par negru al persoanelor cu pielea mai alba si de preferinta pe fata, unde pielea este mai alba. in momentul in care pielea este mai inchisa, ea va fi cea care va capta energia, iar firul de par nu va fi distrus.
• Laser Alejandrita – lungimea de unda 755nm., infrarosu. Putem actiona asupra firului de par Inchis, cu piele de culoare medie pana la fototipul III (maxim), deoarece are capacitate suficienta de patrundere, o buna parte din aceasta este totusi absorbita de melanina. De aceea, utilizarea pe o piele mai Inchisa la culoare ar putea crea probleme.
• Laser Diode – exista diode cu lungimi de unda intre 810 si 980nm.; totusi, pentru epilarea cu laser se folosesc In principiu cele de 810nm, cu infrarosu. Este absorbit usor de melanina, Insa capacitatea sa de patrundere este medie. De aceea, pentru o eficienta maxima se recomanda o cantitate de energie mai redusa. Aceste lasere permit emisia luminii intens pulsate Intr-un spectru larg si se poate folosi pentru toate tipurile de piele, fara alte inconveniente. Se poate utiliza chiar si pentru fototipul V, iar In unele cazuri comerciale este recomandat si pentru fototipul VI.
• Laser Neodimio-Yag – lungime de unda 1065 nm., infrarosu. Are mare capacitate de patrundere, permitand tratarea foliculilor mai profunzi. In plus, capacitatea sa de absorbtie de catre piele este medie, de aceea, permite tratamentul pielii pana la fototipul IV. Pentru tratarea pielii Inchise, In prezent, se recomanda tratamentul cu laser ce emite puls de lumina cu spectru larg si superlarg. Pentru pulsul cu spectru larg se Intelege pulsul de durata Intre 40 si 100 milisecunde, In timp ce pulsul cu spectru superlarg dureaza mai mult de 100 ms. Cu cat pielea este mai pigmentata, cu atat mai mari trebuie sa fie pulsurile folosite pentru epilarea cu laser, obtinand astfel rezultate optime, fara risc de discromii la suprafata pielii.
Tehnica de lucru:
• Se pregateste zona ce trebuie tratata prin curatarea suprafetei cutanate cu un dezinfectant usor de sters sau care se evapora repede
• Specialistul trebuie sa lucreze cu manusi pentru a se putea proteja de eventuale maladii contagioase si, la randul sau, pentru a proteja clientul
• Se curata suprafata epidermei. Deoarece fotoepilarea va afecta melanina firului de par si pentru a nu fi provocate leziuni la suprafata cutanata, ar fi mai bine sa mentinem zona de lucru cat mai curata.
• Se delimiteaza zona de lucru In jumatati de patrat de aproximativ 1 cm, tinand cont de creionul dermografic ce se va folosi In acest caz, care trebuie sa fie alb si preferabil mat, pentru a evita reflexia radiatiilor emise asupra pielii. Delimitarea zonei de lucru contribuie la aplicarea uniforma a tratamentului, Impiedicand omiterea zonelor nelucrate sau supradozarea altora.
• In general, asupra pielii se aplica un gel racoritor. Trebuie mentionat ca acesta este doar un gel de revigorare si nu un gel aditional terapiei, Improspatand zona epilata. Astfel se evita atat excesul de caldura la nivelul pielii care ar genera o senzatie neplacuta pentru client, cat si, In anumite cazuri, arderea pielii datorata supraIncalzirii. Anumiti specialisti prefera Inghetarea zonelor lucrate cu ajutorul unor aparate de crioterapie, pachete cu gheata sau ceva similar. Finalitatea In toate situatiile este aceeasi, Intotdeauna.
• Inainte de a incepe tratamentul cu laser trebuie sa folosim ochelarii de protectie. Atat specialistul, cat si clientul vor trebui sa-si protejeze ochii cu ajutorul unor ochelari speciali, cu cristale polarizate cu protectie laterala. Deoarece se lucreaza cu radiatii si cu unde laser, exista In orice moment riscul de a afecta vederea datorita reflexiei fasciculului de lumina sau a incidentei directe In timpul unei perioade de timp determinate.
• Programarea aparatului cu indicarea permanenta a fototipului pielii si a culorii firului de par, pentru a putea doza energia In functie de tipul luminii utilizate (de laser sau lumina pulsata). In comparatie cu lungimea undei fixe de laser, cu ajutorul luminii pulsate este posibila selectarea unei game de spectru, pentru a permite adaptarea lungimii de unda fixa a laserului In functie de culoarea pielii, culoarea firului de par si de profunzimea acestuia. Astfel, se poate trata In mod eficient aproape orice culoare de par, precum si orice tip de textura.
• Odata ce a fost finalizat tratamentul, se va aplica o solutie calmanta, o crema ce reface pH-ul, un produs ce ajuta la eliminarea parului de prisos, In functie de dorinta fiecarui client si a zonei ce va fi tratata. Numarul de sedinte depinde de fototipul fiecarei persoane, de tipul firului de par si de perioada de crestere, in afara de cantitatea de energie de lumina pe care pielea o poate tolera. Numarul de sedinte poate varia intre trei si opt. Totusi, in general, se considera necesare cinci pentru a reusi eliminarea a 89% din cantitatea de par si micsorarea foliculului. Intervalul dintre sedinte este mare, de aceea se recomanda efectuarea tratamentului odata la doua luni, deoarece atunci firul de par are aproape un milimetru, fiind In faza de crestere (anagena).
Cresterea parului intre doua sedinte este de la 30 la 50%, inferioara fata de sedinta anterioara, in functie de zona ce trebuie tratata si de tipul firului de par. In plus parul ce reapare intre sedinte este de fiecare data mai fin si mai depigmentat.
La finalul sedintei in aceasta zona va aparea o senzatie usoara de eritem care, incetul cu incetul, va disparea. Uneori, se remarca mici discromii pe piele care, in cateva zile, vor disparea. Acest lucru se Intampla mai ales la persoanele cu pielea sensibila si de fototip deschis.
Precautii ce trebuie luate Inainte si dupa tratament.
Inaintea tratamentului
• Este interzis contactul cu soarele si radiatiile UV cel putin o luna Inainte de tratament.
• Nu se epileaza zona de tratament cu nici un alt sistem de epilare timp de cel putin 20 de zile Inainte de sedinta de tratament. Nu se folosesc cremele sau spumele depilatoare si nici rasul ca metode de epilare.
• Nu se utilizeaza produse de regenerare a pielii, precum peeling-uri sau acizi, timp de cel putin cinci zile Inainte de sedinta de tratament, deoarece la randul lor, irita si sensibilizeaza zona de tratament.
• Este recomandata efectuarea unei informari clinice corespunzatoare a clientului, cu privire la evitarea ingestiei sau a aplicarii unor substante fotosensibilizatoare care ar putea afecta pielea supusa radiatiilor.
In timpul tratamentului
• Inainte de Inceperea tratamentului, In prima sedinta, se recomanda obtinerea unui consimtamant din partea clientului, In urma unei informari corespunzatoare ce va fi lecturata, urmata apoi de explicatii pertinente. In aceasta autorizare figureaza datele clientului si ale specialistului ce presteaza serviciul, precum si o descriere a procedurii tehnice ce va fi realizata, inclusiv riscurile, efectele secundare la care se expune clientul. Vor fi detaliate toate Ingijirile Inainte si dupa tratament, iar In final, clientul va declara pe propria raspundere ca a fost bine informat, consimtind la executarea tratamentului.
• Nu sunt recomandate produsele care pot irita pielea.
• Se curata suprafata de lucru.
• Daca se aplica un anestezic local este informat specialistul \n privinta sensibilitatii pielii sau la diferenta de reactie la acesta.
• Se evita purtarea hainelor care ar putea irita pielea, peste zona epilata.
Dupa tratament
• Se evita contactul cu razele solare si cu razele UV In timpul tratamentului, deoarece sesiunile se realizeaza o data la doua luni si nu se recomanda expunerea la radiatii In timpul lunii urmatoare.
• Se va folosi un produs care contine ecran de protectie solara extrema, In primele doua saptamani.
• Nu se recomanda aplicarea caldurii sau a substantelor ce ar putea produce o hiperemie asupra zonei afectate In primele trei zile.
• Se va evita aplicarea asupra pielii a produselor ce contin alcool, In primele trei zile.
• Nu se recomanda purtarea hainelor peste aceasta zona cel putin doua sau trei zile. Nu se tamponeaza aplicand vreo substanta sau vreun bandaj, deoarece cu cat zona este mai libera, cu atat recuperarea este mai rapida.
Contraindicatii
Tratamentul este contraindicat in anumite patologii, precum: epilepsia, herpesul, febra, infectiile, diabetul, neoplasmul, precum si In tratamentele pe baza de acid retinoic, produse care produc fotosensibilitate sau in tratamentul cu administrare orala a medicamentelor fotosensibilizatoare. In egala masura, nu se recomanda in cazuri de sarcina, lactatie sau asupra cheloidelor. Utilizarea in jurul ochilor se poate face doar printr-o protectie corespunzatoare a acestei zone. In afara de contraindicatiile estetice obisnuite se mentioneaza cele in cazul zonelor micropigmentate sau a tatuajelor, deoarece, fiind vorba de pigmenti inoculati in piele, acestia se vor deteriora prin expunerea la radiatii, eliminand tatuajul sau pigmentul (se pot produce inclusiv modificari ale culorii implantate In piele).
sursa: Les Nouvelles Esthetiques
taguri: laser, depilare, lumina pulsata
beautycafe
Cele mai noi discuţii
- Noutati Mineralium Dead Seapostat în Îngrijire ten
- Cum te ajuta somnul de frumusete?postat în Îngrijire ten
- Oje NYC! postat în Păr, tunsori, coafuri
- “Achtung, baby!” – o noua colectie semnata Gina Butiucpostat în Stil de viaţă, modă
- Colectia de ciocolata de la Wellaton - clipe de neuitat postat în Păr, tunsori, coafuri
- Cum sa tratezi iritatiile pieliipostat în Tratamente look (ten, ochi, buze, proceduri cosmetice)
- Ceai alb pentru un ten luminospostat în Îngrijire ten
- Somon marocanpostat în Reţete
- Expo Mariage: nunti pe toate gusturilepostat în BeautyBride: mirese, nunţi
- Tehnologia Power-Plate, secretul revolutiei în industria frumusetii, sportului si wellnessului din întreaga lume, în premiera în Româniapostat în Noutăţi, evenimente
beautycenter.ro
beautycenter.ro este primul site de beauty din Romania, lansat în 2003. Suntem partenerul online al companiilor din domeniul frumuseţii si promovăm informaţii şi servicii de calitate.
Catalogul nostru cuprinde peste 2500 de companii:
- saloane si centre de infrumuseţare
- clinici de chirurgie estetică
- săli de fitness şi aerobic
- stilişti, nutriţionişti, esteticieni