Totul despre vitamina A

24 februarie 2010

Totul despre vitamina A

Probabil ai auzit cel putin un parinte spunand copilului, "Nu uita sa-ti iei vitaminele!" "Mananca salata - este plina de vitamine!" intrebarea este Ce sunt exact vitaminele?
Vitaminele si mineralele sunt substante care se gasesc in produsele alimentare pe care le consumam. Corpul uman, are nevoie acuta de ele sa functioneze si sa se dezvolte corect. Cand vine vorba de vitamine, fiecare vitamina are un rol special pe care il juca in organism, dar cel mai important nici o vitamina nu trebuie sa lipseasca din organism.

Vitamina A face parte din vitaminele liposolubile, este o vitamina solubila in grasimi. Organismul are capacitatea de a stoca vitaminele liposolubile, asta inseamna ca-si face rezerve.
In alimente vitamina A se poate gasi sub forma de vitamina A, provitamina A, retinoizi. Vitamina A si retinoizii se gasesc in alimente de origine animala iar Provitamina A se gaseste in alimentele de origine vegetala.

Rolul vitaminei A...
* Impiedica deteriorarea vederii
* favorizeaza cresterea
* ajuta si sustine sistemul imunitar sa reziste la infectii
* este benefica in tratarea ranilor
* ajuta pielea uscata
* participa la metabolizarea hormonilor steroizi

Surse de vitamina A...
O dieta bogata in ficat, morcovi, spanac, pepeni inlatura necesitatea unui supliment in vitamina A.

1. Alimente de origine animala in ordinea crescatoare a continutului de vitamina A:
- peste
- ficat de vaca
- ficat de oaie
- ficat de pasare
- unt
- oua
- branzeturi
- lapte

2. Alimente de origine vegetala in ordinea crescatoare a continutului de vitamina A:
- morcovi
- ardei rosu
- ardei verzi
- caise
- mango
- sfecla rosie
- spanac
- salata
- rosii
- pepene

Doza zilnica recomandata....


Ultimele recomandari in domeniu se bazeaza pe nevoile organismului, astfel incat nivelul de vitamina A stocata sa permita o functionare normala a sistemului imun, sistemului reproducator, vederii si exprimarii genelor.

1. Sugari (0 – 6 luni) - 400 mcg/zi (1333 UI/zi)

2. Bebelusi (7 – 12 luni) - 500mcg/zi (1667 UI/zi)

3. Copilul mic (1- 3 ani) - 300 mcg/zi (1000 UI/zi)

4. Prescolari (4 – 6 ani) - 400mcg/zi (1333 UI/zi)

5. Scolari (7 – 11 ani) - 600 mcg/zi (2000 UI/zi)

6. Adolescenti
- Baieti - 900mcg/zi (3000 UI/zi)
- Fete - 700mcg/zi (2333 UI/zi)

7. Femeile insarcinate
- Sub si inclusiv 18 ani - 750 mcg/zi (2500 UI/zi)
- Peste 18 ani - 770mcg/zi (2567 UI/zi)

8. Alaptat
- Sub si inclusiv 18 ani - 1200 mcg/zi (4000 UI/zi)
- Peste 18 ani - 1300 mcg/zi (4333 UI/zi)
Deficitul de vitamina A...
1. Afectarea vederii in diferite grade de severitate
2. Tulburari de vedere, incluzand adaptare dificila la vederea de noapte (diminuarea acuitatii vizuale nocturne)
3. In special la copii, incetinirea cresterii (inclusiv a dezvoltarii osoase)
4. Aparitia pielii uscate
5. Ruperea unghiilor
6. Oboseala, lipsa poftei de mancare, anemie
7. Functionarea inadecvata a sistemului reproducator (tulburari ale proceselor de spermatogeneza si ovulatie)

12>

sursa: Alimentatiecopii.ro

taguri: vitamina A, dieta, alimentatie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!