Mentine prospetimea fructelor si legumelor!

22 aprilie 2010 | Autor: Gabriela Bucur

Mentine prospetimea fructelor si legumelor!

O dieta bogata in fructe si legume proaspete este importanta pentru mentinerea starii de sanatate, atat a micutului tau, cat si a intregii tale familii. Pe langa faptul ca sunt gustoase, ele asigura vitaminele, mineralele si fibrele necesare cresterii si dezvoltarii sanatoase. Este foarte indicat sa folosesti o varietate larga de fructe si legume in ficare zi, ca parte a unei alimentatii sanatoase si sa inlocuiesti, cat mai mult posibil, dulciurile care pot dauna copilului tau.

Cu toate acestea, e bine sa nu uiti ca produsele proaspete pot fi uneori surse de boli alimentare. De exemplu, un risc il reprezinta infectarea cu bacteria Escherichia coli (O157:H7), o tulpina enterohemoragica, care duce adesea la diaree hemoragica si, ocazional, la insuficienta renala, mai ales la copiii mici si la varstnici. Aceasta a fost gasita in sucuri nepasteurizate, iar o alta bacterie, Listeria, se gaseste in varza.

Insa, daca aplici regulile de igiena corespunzatoare, copilul tau se poate bucura de o mare varietate de fructe si legume proaspete, fara a se expune vreunui risc. Este important sa retii faptul ca, daca nu gatesti fructele si legumele, microorganismele cu care ele vin in contact vor fi ingerate de micutul tau in momentul in care el le va consuma.

Microorganismele pot proveni din laditele sau sacii de depozitare si apa folosita la clatirea initiala, microbii de pe mainile oamenilor care le-au cules, microbii de pe recipientele si vehiculele utilizate pentru stocarea si transportul acestora, excrementele pasarilor care zboara pe deasupra camioanelor in care acestea sunt transportate etc.

Pentru a reduce riscurile de contaminare microbiologică, sfatul nostru este sa iei urmatoarele masuri:

1. La cumparaturi, selecteaza fructele si legumele proaspete, aflate in stare buna, si evita produsele cu un miros puternic de mucegai sau care sunt, in mod evident, deteriorate.

2. Nu cumpara legume ambalate care prezinta lichid in punga de ambalaj, desi, la unele legume care condenseaza in cutii, cum ar fi salata pregatita, acest fenomen este normal.

3. Manuieste produsele cu grija: chiar daca esti atenta, ele tot se pot lovi. De aceea, uita-te la ceea ce cumperi sa nu prezinte „vanatai”. Ia strictul necesar si doar daca este bun si nelovit. Unele fructe si legume, cum ar fi merele si morcovii, pot fi stocate in depozite, dar cele mai multe dintre ele trebuie utilizate in decurs de cateva zile.

4. Produsele puse la rece (5°) in frigider imediat pot fi consumate si mai tarziu, insa trebuie sa le verifici zi de zi pentru a observa starea lor de prospetime. Bananele, rosiile, fructele si tot ce trebuie sa se coaca le poti pastra la temperatura camerei.

5. Citeste si respecta intotdeauna instructiunile de pe eticheta care se gaseste pe ambalajul fructelor si legumelor, cum ar fi indicatiile de genul: "A se pastra la rece", "A se utiliza proaspete" sau "A se consuma de preferinta inainte de data de…". Arunca orice leguma si fruct pastrat pentru un timp mai lung, care arata sau miroase urat.

6. Spala intotdeauna fructele si legumele de mai multe ori in apa curate, inainte de a le folosi sau de a le da copilului tau sa le manance. Arunca frunzele si curata coaja inaintea utilizarii si spala-le cu multe jeturi de apa rece. Daca doresti sa-i dai micutulului sa manance unele legume si fructe cu coaja (mere, pere, gutui, morcovi, ardei, castraveti etc.), atunci utilizeaza o perie speciala pentru legume si fructe si multa, multa apa pentru a le spala. Fructele mici mai delicate, cum ar fi fructele de padure (afine, mure, zmeura, capsuni etc.), le speli mult mai usor intr-o strecuratoare. Spalarea completa indeparteaza bacteriile daunatoare, virusii si reziduurile de pe suprafata.

ATENTIE! Se spala produsul chiar inainte de a fi folosit, nu inainte de a-l pune la pastrare. Spala-te bine pe maini inainte de a umbla cu legumele si fructele. Daca ai pus mana pe carne proaspata sau ai fost la animalele din curte inainte, asigura-te ca mainile și ustensilele pe care le folosesti inainte de manipularea produselor proaspete sunt extrem de curate.

7. Fii atenta la felurile de mancare care au in componenta lor fructe si legume proaspete. Daca te decizi sa gatesti o salata de fructe sau de legume si sa o servesti mai tarziu, atunci taie-le bucatele si pune-le in frigider pana la servire, dar numai intr-un vas acoperit pentru a nu prinde mirosul din frigider. Daca au stat în frigider mai mult de patru ore, arunca-le.

sursa: Alimentatiecopii.ro

taguri: alimentatie, alimente, copii, legume, fructe

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!