Totul despre vitamina A

24 februarie 2010

Totul despre vitamina A

Hipervitaminoza cu vitamina A....


Hipervitaminoza A apare daca dieta zilnica prezinta in componenta ei un numar mare de alimente care furnizeaza vitamina A, daca s-a administrat indelungat suplimente de vitamina A sau daca s-a ingerat din greseala (mai ales la copii) in doza mare mai multe pastilute cu vitamina A.
Intoxicatiei cu vitamina A apar imediat dupa o zi sau cateva zile si include urmatoasrele simtome la copii cresterea presiunii intracraniene cu bombarea fontanelelor, greata, varsaturi la adulti dureri de cap, greata, varsaturi, uscarea si descuamarea pielii. Toxicitatea cronica afecteaza pielea, membranele mucoase, sistemul musculo-scheletal si nervos.
Atentie in sarcina in special in primele 2 luni de sarcina dar nu numai administrarea unei doze mai mari de 10 000 UI/zi determina malformatii fetale, in special faciale, cardiace, ale timusului si ale sistemului nervos.

Sfaturi utile

1. Daca ai acnee si folosesti un unguent care are la baza vitamina A, atunci trebuie sa ai in vedere sa nu mai consumi si alte alimente sau suplimente care prezinta vitamina A

2.Vitamina E favorizeaza absorbtia vitaminei A

3. Fetele care iau pilule contraceptive sau tin cure de slabire cu aport sarac in grasimi pot recurge la suplimente cu vitamina A

4.Nu este recomandat o cura de cateva luni consecutiv de vitamina A, produce afectiuni grave ficatului.

5. Atentie in sarcina in special in primele 2 luni de sarcina dar nu numai administrarea aceste vitamine poate determina malformatii fetale, in special faciale, cardiace, ale timusului si ale sistemului nervos.

<12

sursa: Alimentatiecopii.ro

taguri: vitamina A, dieta, alimentatie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!