Femei cunoscute si curajoase din România vorbesc despre dreptul la viata

28 septembrie 2007 | Autor: Cristina Dumitru

Femei cunoscute si curajoase din România vorbesc despre dreptul la viata

     Expozitia “Momente fericite” marcheaza continuarea campaniei pentru prevenirea cancerului de col uterin

     Sanda Nicola, Mihaela Radulescu, Aurora Liiceanu, Monica Tatoiu, Adriana Saftoiu, dr. Dana Jianu, Cristiana Copos, Mihaela Geoana, Mariana Bitang, Laura Codruta Kovesi, Andreea Raducan, Irina Pacurariu, Elisabeta Lipa, Maria Uca Marinescu, Cristina Simion, Alice Nastase, Corina Dragotescu, Cristina Topescu, dr. Virginia Târlea.

     Sunt femei cunoscute, femei puternice, femei curajoase, femei care au atins vârfuri în în domenii de elita.

     Sunt FEMEI care vor sa ajute si alte femei sa aiba grija de sanatatea lor, de viata lor. S-au alaturat campaniei pentru prevenirea cancerului de col uterin si au acceptat sa ne vorbeasca despre momentele lor de bucurie, de relaxare, de gratie, dar si despre dreptul fiecarei femei la fericire în cadrul unei inedite expozitii de fotografii.

     Intitulata sugestiv “Momente fericite”, expozitia a fost inaugurata astazi, 25 septembrie 2007, la Teatrul National Bucuresti si constituie o noua etapa a Campaniei pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin, pe care GlaxoSmithKline a lansat-o la începutul acestui an.

---galerie---

     Campania a fost sustinuta de la bun început de Mihaela Radulescu si de Sanda Nicola, care a trecut cu bine peste o experienta nefericita legata de o afectiune a colului uterin. Toamna aceasta, li s-au alaturat toate celelalte femei cunoscute, care apar în fotografii ca un simbol al sperantei si al curajului de a merge mai departe.

     “Am ales fotografiile ca o alta forma, mai expresiva, mai emotionanta, de a comunica faptul ca orice femeie are sansa unei vieti fericite, sanatoase, cu mai multe momente de bucurie, ca orice femeie poate fi puternica si poate deveni un exemplu pentru cei din jur. Ne-am dorit ca cele nouasprezece doamne care ni s-au alaturat în aceasta campanie sa le demonstreze femeilor din România ca viata merita traita pentru momentele sale de gratie si ca, pentru a putea savura aceste momente, este important sa actioneze inteligent, sa aiba grija de ele, sa isi pastreze sanatatea”, a declarat David Lechleiter, Vice-Presedinte si Director General GlaxoSmithKline România.
     Campania îsi propune sa ofere femeilor cât mai multe informatii despre cancerul de col uterin si legatura lui cu infectia cu tulpini oncogenice de Papillomavirus uman (HPV), precum si despre metodele de prevenire.

     Statisticile mondiale sunt îngrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin si în fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. În România, incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin se situeaza la cote alarmante si acest lucru din cauza lipsei de informare la nivelul publicului larg, coroborata cu inconsecventa în aplicarea programelor de screening.

     Infectia cu tulpini HPV oncogenice este « cauza necesara » a cancerului de col uterin,(1) virusul transmitându-se cu usurinta în urma contactului cutanat direct la nivelul zonei genitale.

     Doamnele implicate în campania pentru prevenirea cancerului de col uterin ne spun de ce au decis sa sprijine aceasta actiune.

     „Femeia ar trebui sa fie mama, sotie si sa lucreze. Toate cele trei segmente sunt importante. Daca femeia încerca sa le faca pe toate, se ajunge la oboseala fizica si psihica. Este normal ca acesti factori nocivi, care s-au accentuat în ultima perioada sa ne afecteze pe fiecare dintre noi, dar un organism puternic, fizic si psihic rezista mai bine. Femeia zilelor noastre trebuie sa tina mai mult la ea si sa aiba mai multa grija de ea. Aceasta este o problema de educatie. Metodele medicinei actuale permit sa se poata face un control periodic al sanatatii, lucru neglijat de 80% din semenii nostri”, declara Maria Uca Marinescu, în prezent singurul profesor explorator din România.

     „Doresc sa sprijin aceasta campanie deoarece am mai participat la diverse seminarii pe teme de sanatate si am fost socata de cazurile pe care le-au expus. În Romania de astazi mai sunt înca femei care nasc acasa si care nu au facut un control ginecologic în viata lor. Trebuie sa ne implicam; daca stam si auzim fara sa facem nimic nu este bine. Daca reusesti sa convingi un anume procent de femei sa aiba initiativa de a-si face un control tot ai câstigat. Pasivitatea nu duce la nici un rezultat”, spune Elisabeta Lipa, sportiva de performanta.

     “Multi oameni care sufera de cancer încearca o anumita jena, au tendinta sa ascunda boala. Neîmpartasirea suferintei sporeste tristetea si deprimarea, confuzia si debusolarea, nu mai stii pe ce drum s-o iei. Altfel este atunci când stii ca alti oameni se gândesc la tine si îsi pun energiile pozitive în joc. Exista oameni care pot da un ajutor celor bolnavi, exista sprijin medical. Oamenii trebuie sa stie ca exista tratamente chiar si pentru o boala cum este cancerul si ca multi s-au vindecat chiar atunci când credeau ca nu mai au nici o speranta”, sustine dr. Dana Jianu, medic specialist chirurgie plastica-estetica si vicepresedintele Societatii Române de Chirurgie Estetica.

     Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea, adauga: "Implicarea în campania împotriva cancerului de col uterin provine din dorinta mea ca femeie informata, dar si ca presedinte al Fundatiei Renasterea, de a împartasi tuturor româncelor, calea prin care îsi pot mentine o viata sanatoasa pentru ele si familiile lor."

     "Decizia de a ma implica în aceasta campanie vine din respect si grija pentru femei, pentru a le aduce un plus de sanatate”, completeaza si Cristiana Copos, vicepresedintele Fundatiei Renasterea.

     „Cancerul de col uterin e o amenintare reala, dar nu e o fatalitate. Sa îl previi e întotdeauna mai usor decât sa îl tratezi. Încercam sa transmitem asta prin revistele pe care le publicam. Va multumesc ca îmi dati prilejul sa o fac si prin exemplul personal”, spune Cristina Simion, directorul trustului Edipresse.

     Aurora Liiceanu psiholog: “Femeia trebuie sa-si cunoasca mai întâi corpul si apoi sa învete sa-l controleze. Orice femeie trebuie sa-si cunoasca corpul si sa controleze starea lui de sanatate. Controlul corpului trebuie sa devina o preocupare construita pentru a preveni necazurile. Sanatatea femeii este importanta nu doar pentru ea, cât si pentru cei apropiati ei. Lipsa de educatie pentru sanatate este o problema foarte serioasa a societatii românesti. A învata sa pretuiesti sanatatea trebuie facuta de la vârstele cele mai mici. Într-o tara în care educatia este atât de prost facuta, nu vad alta solutie decât o campanie sociala.”

     Monica Tatoiu, femeie de afeceri: „Lipsa de cunostinte si superficialitatea cu care ne tratam propriul nostru corp au un impact negativ asupra vietii de familie, pentru ca femeia este totul. În momentul în care ea se prabuseste, se prabuseste tot. Uterul femeii e centrul universului. Este un dar de la Dumnezeu, acela de a procreea. Puritatea femeii si curatenia ei sunt garantia viitorului lor. Ma implic în aceasta campanie pentru ca stiu ca împreuna avem puterea sa schimbam umanitatea. Iar noi, femeile trebuie sa ne schimbam si modul în care ne privim pe noi. Orice femeie care se duce sa-si faca testul Babes-Papanicolau îsi ofera un cadou. ”

     „Am constatat de-a lungul anilor cât este de mare incidenta leziunilor precanceroase si a infectiei cu HPV si cât de usor pot fi prevenite. Apreciez ca Dumnezeu mi-a facut un cadou pe care nu îndrazneam sa-l doresc acum 20 de ani, acela de a putea preveni infectia cu HPV care determina leziunile precanceroase si cancerul de col uterin” spune dr. Virginia Târlea, medic primar obstetrica-ginecologie.

     “Daca mi-ar fi spus cineva ca va exista ceva în viata mea care îmi va concura grija pentru cariera as fi zâmbit cu subînteles si as fi negat. Si asta pâna când am simtit pe pielea mea efectele neglijarii sanatatii. Si atunci am simtit brusc cum prioritatile se schimba”, declara Sanda Nicola, care a fost diagnosticata anul trecut cu o afectiune a colului uterin. “Cariera nu valoreaza nimic daca la un moment dat nu mai esti în stare sa tii pasul cu ea. Acum, daca as putea as lua fiecare femeie de mâna si i-as spune: ” .
“Voi fi foarte fericita când femeile din Romania se vor gândi si la sanatatea lor si nu numai la binele familiei. Iar noi, mamele, avem responsabilitatea de a ne îngriji de sanatatea noastra pentru a trai si a avea puterea sa ne crestem copiii”, spune si Mihaela Radulescu.

     Papilomavirusul uman – cauza necesara a cancerului de col uterin

     Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice si de laborator, s-a descoperit existenta unei legaturi cauzale directe între infectia cu papilomavirusurile umane (HPV) si cancerul de col uterin (1) . S-a demonstrat ca ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent în 99,7% din esantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni în lume (2) . De fapt, infectia cu HPV oncogen este « cauza necesara » a cancerului de col uterin (1) .

     Ce este HPV si tipurile acestui virus

     HPV este extrem de contagios si infectia cu HPV este foarte frecventa.
Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, având tropism pentru mucoasa genitala, si pot fi clasificate în doua mari categorii: HPV oncogenice si HPV cu risc scazut (3) . Infectia persistenta cu tipurile oncogene poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt, sau cancer de col uterin, în timp ce tipurile cu risc scazut pot provoca o serie de alte afectiuni benigne, vegetatii veneriene (3) .
     Exista 15 tipuri de HPV care pot determina aparitia unui cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59 etc.(4). Împreuna, tipurile 16 si 18 de HPV sunt raspunzatoare pentru 70% din toate cancerele de col uterin pe plan mondial.

     Riscul de aparitie a cancerului de col uterin

     Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col uterin fiind mai mare însa la femeile de peste 35 de ani, sugerând progresia lenta a infectiei virale catre cancer. Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate în 2005 au vârste între 35 si 55 de ani si aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se înregistreaza la femeile cu vârste între 45 si 70 de ani.

     Despre GlaxoSmithKline si GlaxoSmithKline Biologicals

     În urmatorii cinci ani, GSK se asteapta sa lanseze mai multe vaccinuri inovatoare: un vaccin împotriva rotavirus, un vaccin pentru prevenirea bolii pneumococice, un vaccin gripal îmbunatatit pentru vârstnici si un vaccin combinat împotriva meningitei la copii.

     GlaxoSmithKline – una dintre cele mai mari companii din lume în domeniile sanatatii si farmaceutic, bazata pe cercetare – este profund angajata în îmbunatatirea calitatii vietii, oferind oamenilor posibilitatea de a realiza mai multe, a se simti mai bine si a trai mai mult. Pentru informatii despre companie, va rugam sa vizitati site-urile www.gsk.com si www.gsk.ro.

     GSK Biologicals (GSK Bio), unul din principalii producatori de vaccinuri din lume, are sediul la Rixensart, Belgia, acolo unde se desfasoara majoritatea activitatilor companiei GlaxoSmithKline în domeniul cercetarii, dezvoltarii si productiei de vaccinuri. GSK Bio are ca angajati peste 1.500 de oameni de stiinta care sunt dedicati descoperirii de noi vaccinuri si dezvoltarii de combinatii de vaccinuri cu un raport cost/eficienta mai bun pentru a preveni infectiile care cauzeaza probleme medicale grave la nivel global.

     În 2005, GSK Bio a distribuit mai mult de 1,2 miliarde de doze de vaccinuri în 165 de tari, atât în tari dezvoltate, cât si în curs de dezvoltare, cu o medie de peste 3 milioane de doze zilnic.

     Bibliografie:
     (1) Bosch FX, Lorincz A, Munoz N
     et al. The causal relation between human papillomavirus and cervical cancer. J Clin Pathol 2002; 55: 244–65

     (2) Walboomers JM, Jacobs MV, Manos MM
     et al. Human papillomavirus is a necessary cause of invasive cervical cancer worldwide. J Pathol 1999; 189: 12–9

     (3) de Villiers EM, Heterogeneity of the Human Papillomavirus Group J Virology 1989; 63: 4898-903.

     (4) Munoz N et al. Int J Cancer 2004; 111:278–85

Persoana de contact: Cristina Dumitru
Adresa de e-mail:
Telefon: +40-21-224.08.85
Fax: +40-21-222.73.45

sursa: 2ActivePR

taguri: GlaxoSmithKline

Galerie foto

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!