Noutăţi » Evenimente
Cancerul de col uterin
29 January 2008
Despre cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an în întreaga lume.
Papilomavirusul uman – cauza necesara a cancerului de col uterin
HPV – cauza cancerului de col uterin
Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice si de laborator, s-a descoperit existenta unei legaturi cauzale directe între papilomavirusurile umane (HPV) si cancerul de col uterin. S-a demonstrat ca ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent în 99,7% dintre esantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni în lume. De fapt, infectia cu HPV oncogen este « cauza necesara » a cancerului de col uterin.
Ce este HPV si tipurile acestui virus
HPV este un virus extrem de contagios si infectia cu acesta este frecvent întâlnita.
Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, având tropism pentru mucoasa genitala si pot fi clasificate în doua mari categorii: HPV oncogenice si HPV cu risc scazut. Infectia persistenta cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt, sau cancer de col uterin, în timp ce tipurile cu risc scazut pot provoca o serie de alte afectiuni benigne, vegetatii veneriene.
Exista 15 tipuri de HPV care pot determina aparitia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31
Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.
Riscul de aparitie a cancerului de col uterin
Boala apare când infectia cu papilomavirus uman devine persistenta si progreseaza spre cancer. Pâna la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman cândva în cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescând cu vârsta.
Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col uterin fiind mai mare însa la femeile de peste 35 de ani, sugerând progresia lenta a infectiei virale catre cancer. Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate în 2005 au vârste între 35 si 55 de ani, si aproximativ 70% dintre decesele datorate cancerului de col uterin se înregistreaza la femeile cu vârste între 45 si 70 de ani.
Strategii de prevenire
În clipa de fata, vaccinarea anti-HPV este o realitate. Cancerul de col uterin nu apare în absenta infectiei HPV, de aceea vaccinurile care previn infectia cu HPV vor proteja de asemenea împotriva aparitiei acestei forme de cancer. Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a proteja împotriva celor doua tipuri de HPV oncogenice cel mai des întâlnite, tipurile 16 si 18, care determina, împreuna, aproximativ 2 din 3 cazuri de cancer de col uterin si numeroase anomalii ale testelor citologice. Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV 16 si 18 alaturi de screening-ul citologic pentru cancerul de col uterin la un interval de 3 ani ar putea reduce incidenta cancerului de col uterin cu 94% în comparatie cu lipsa oricarei interventii (Goldie et al, 2004). Mai mult, vor reduce în mod semnificativ numarul anomaliilor detectate la testele de screening, anomalii care necesita supraveghere medicala în timp.
Informarea femeilor cu privire la cancerul de col uterin
În august 2007, GlaxoSmithKline a comandat un studiu de piata care a cercetat diferenta dintre necesitatile si asteptarile profesionistilor din domeniul sanatatii si cele ale femeilor.
Studiul de piata cantitativ Double Helix realizat în numele GSK, august 2007, releva concluzii importante în ceea ce priveste informarea femeilor cu privire la cancerul de col uterin.
Aproximativ o treime dintre femeile intervievate au fost afectate direct sau indirect de cancerul de col uterin. 31% dintre femeile care au participat la studiu afirma fie ca au suferit de cancer de col uterin fie ca un membru al familiei, o prietena sau o colega a suferit de aceasta boala.
Femeile doresc sa primeasca informatii despre cancerul de col uterin de la medici; cu toate acestea, multi dintre ei evita discutiile cu exceptia cazurilor în care apar anomalii la testele citologice.
• 86% dintre femei prefera sa primeasca informatii direct din partea medicului personal, clinicii de planificare familiala sau sub forma unei scrisori din partea guvernului sau a unei autoritati din sanatate
• Cu toate acestea, în ciuda necesitatii ca aceste informatii sa fie furnizate de catre medici, 51% dintre doctorii intervievati au afirmat ca, în general, ofera informatii detaliate asupra acestor aspecte numai femeilor care prezinta anomalii la testele citologice.
Medicii nu reusesc sa informeze femeile despre cancerul de col uterin si multi dintre ei nici nu vad oportunitatea acestui act.
• Noua din zece medici (91%) afirma ca le împartasesc pacientelor cele mai recente informatii legate de cancerul de col uterin.
• Cu toate acestea, doua treimi dintre femei (66%) nu considera ca sunt bine informate de catre medicul lor despre aceasta forma de cancer.
• Lipsa de informatie este subliniata de concluzia ca unul din cinci medici (19%) considera ca femeile nu trebuie sa stie care este cauza cancerului de col uterin.
Asumarea responsabilitatii pentru initierea discutiilor despre cancerul de col uterin, preventie si screening
• Majoritatea femeilor (81%) si a medicilor (94%) sunt de acord ca rolul medicului este de a purta discutii cu femeile referitoare la cancerul de col uterin si la screening.
• Cu toate acestea, în timp ce majoritatea medicilor (89%) pretind ca ei sunt cei care initiaza discutii pe aceste teme, aproximativ doua din cinci femei (38%) afirma ca ele declanseaza discutiile despre cancerul de col uterin si testele citologice.
Majoritatea primesc informatii despre cancerul de col uterin si testele citologice de la medicii lor.
• Aproape jumatate dintre femei (43%) primesc informatii despre cancerul de col uterin de la ginecolog sau obstetrician.
• Aceasta variaza, în functie de tara: 81% dintre femeile din Germania primesc informatii de la ginecolog sau obstetrician, dar în Marea Britanie cifra este de doar 5% din pricina faptului ca generalistii sau asistentele joaca un rol important.
• Cu toate acestea, în ultimii 5 ani, numai 47% dintre femei au afirmat ca au discutat cu ginecologul sau obstetricianul despre cancerul de col uterin.
Majoritatea femeilor nu simt ca sunt informate referitor la cancerul de col uterin si au nevoie de mai multe informatii.
• Mai putin de doua din cinci (38%) dintre femei considera ca sunt bine informate despre cancerul de col uterin.
• În general, 81% dintre femei vor mai multe informatii despre cancerul de col uterin – în Grecia cifra ajunge la 95%, în timp ce în Marea Britanie mai putine femei (62%) vor mai multe informatii.
• 85% dintre medici considera ca femeile trebuie sa fie mai bine informate de catre presa cu privire la aspectele legate de cancerul de col uterin.
Atât femeile cât si medicii considera ca dialogul si sprijinul emotional necesita îmbunatatiri
• Majoritatea femeilor (55%) nu considera ca medicii le ofera sprijinul emotional necesar privind cancerul de col uterin si testele citologice.
• Si majoritatea medicilor (55%) considera ca se simte nevoia îmbunatatirii dialogului referitor la cancerul de col uterin si testele citologice dintre medici si paciente. Trebuie remarcat faptul ca aceasta întrebare a stârnit o mare varietate de raspunsuri, în Grecia 70% dintre medici considerând ca se simte aceasta nevoie în timp ce numai 26% dintre medicii polonezi si-au exprimat o astfel de opinie.
• Doua treimi dintre medici (69%) considera ca trainingul este necesar pentru a oferi informatii într-o maniera delicata.
Marile diferente regionale legate de nivelul de cunoastere a faptului ca acest tip de cancer este cauzat de un virus. În medie, 48% dintre medici considera ca pacientele lor cunosc faptul ca un virus cauzeaza cancerul de col uterin, dar acest procent scade la numai 32% în Suedia, 34% în Irlanda si 35% în Marea Britanie.
Informatii despre initiativele ECCA (Asociatia Europeana pentru Cancer Cervical), ECCPW (Saptamâna Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin) * si UE
ECCA (Asociatia Europeana pentru Cancer Cervical) este o organizatie pan-europeana creata pentru a coordona programul public european de educatie sanitara care ar putea creste gradul de constientizare privind cancerul de col uterin si modul în care poate fi prevenit. În momentul de fata, ECCA contine 64 de organizatii din 29 de tari care s-au unit pentru a lupta împotriva cancerului de col uterin. Printre acestea se numara asociatii caritabile, centre de tratament pentru cancer, spitale universitare, asociatii medicale si grupuri de pacienti.
Prioritatile ECCA pentru aceasta saptamâna sunt urmatoarele (pentru informatii suplimentare viziteaza website-: www.ecca.info):
- Exinderea Grupul de interes pentru cancerul de col uterin (CCIG): ECCA este angajata în extinderea CCIG care consta, în momentul de fata, din 36 de membri ai Parlamentului European care activeaza pentru a promova prevenirea cancerului de col uterin. ECCA invita membri ai parlamentelor nationale din tarile UE pentru a se alatura grupului. Reuniunea largita inaugurala a grupului, Reuniunea Summitului European pentru cancerul de col uterin (European Cervical Cancer Summit Meeting), va avea loc la Bruxelles în dimineata zilei de marti, 22 ianuarie 2008.
- Sprijin pentru implementarea recomandarilor ECCA si a petitiei
• Recomandarile ECCA: Aceasta reuniune va sprijini recomandarile privind implementarea programelor de preventie a cancerului de col uterin în Europa care vor fi prezentate Comisiei Europene prin intermediul unei conferinte de presa care va avea loc la finalul întâlnirii. Recomandarile CCIG vor fi apoi prezentate ministrilor sanatatii în cadrul conferintelor de presa care se vor organiza simultan în toata Europa în dimineata zilei de marti, 24 ianuarie 2008.
• Petitia: ECCA a lansat o petitie online care solicita implementarea uniforma a programelor organizate de prevenire a cancerului de col uterin în întreaga Europa. Obiectivul este de a strânge 1 milion de persoane, iar politicienii trebuie determinati sa semneze si sa promoveze petitia în cadrul partidelor lor politice pe parcursul saptamânii. O scrisoare semnata în numele ECCA îndemnându-i pe parlamentari sa semneze petitia va fi distribuita în timpul acestei saptamâni. - Promovarea Hartii “Cancerul de col uterin în Europa”
• Harta “Cancerul de col uterin în Europa” este elaborata de GSK si ECCA drept instrument vizual care va demonstra elementele diferite ale prevenirii si managementului cancerului de col uterin, variatiile legate de rata de supravietuire si accesul la screening/preventie în Europa. Poate fi folosita la nivel national pentru a stabili locul fiecarui stat din punctul de vedere al implementarii masurilor de prevenire a cancerului de col uterin, pentru a se compara cu alte tari si a identifica cele mai bune si cele mai rele practici.
sursa: GlaxoSmithKline
taguri: cancer, col uterin, cervix, papiloma
alte comunicate de presă
beautycenter.ro
beautycenter.ro este primul site de beauty din Romania, lansat în 2003. Suntem partenerul online al companiilor din domeniul frumuseţii si promovăm informaţii şi servicii de calitate.
Catalogul nostru cuprinde peste 2500 de companii:
- saloane si centre de infrumuseţare
- clinici de chirurgie estetică
- săli de fitness şi aerobic
- stilişti, nutriţionişti, esteticieni