Noutăţi » Evenimente
ADVANCE cel mai mare studiu în diabetului zaharat de tip II
25 June 2008 | Autor: Ana Ivanov, PR manager
Marti, 24 iunie 2008, ora 10:30 a avut loc conferinta de presa în cadrul careia au fost comunicate rezultatele celui mai mare studiu de diabet (ADVANCE), care revolutioneaza ghidurile terapeutice existente.
Diabetul zaharat de tip II reprezinta la ora actuala o problema globala datorita numarului mare de persoane afectate si prevalentei din ce în ce mai crescute (numai în Romania sunt peste 50.000 de cazuri nou înregistrate anual, iar 5% dintre români au diabet zaharat confirmat). Aceste statistici alarmante au condus spre necesitatea formularii unui apel de informare asupra pericolelor existente, care sa depaseasca grupul specialistilor, adresându-se direct publicului larg, prin intermediul presei.
Organizat la initiativa Servier Pharma, conferinta a reunit cei mari diabetologi români al caror renume depaseste granitele tarii:
- prof. dr. Nicolae Hâncu (director al Clinicii de Diabet din Cluj si sef al catedrei de Diabet, Metabolism si Boli Metabolice de la Universitatea ”Iuliu Hatieganu” din Cluj, presedinte de-a lungul mai multor ani al Societatii Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, fondator si presedinte al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, membru al mai multor societati stiintifice si autor a peste 220 de studii publicate în tara si strainatate),
- prof. dr. Mariana Graur (conducatoare a catedrei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, director al departamentului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice al clinicii ”Sf. Spiridon” din Iasi, autoare a peste 120 de studii),
- prof. dr. Radu Lichiardopol (profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”, Bucuresti, si al Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ”N. Paulescu”, autoare a peste 200 de studii),
- prof. dr Maria Mota (profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie si director al Clinicii de Diabet din Craiova, autoare a peste 200 de studii).
Cuvântarile au avut ca tema rezultatele studiului ADVANCE, pe fondul cresterii dramatice a cazurilor de diabet zaharat înregistrate în România în ultimii ani (de la 3,5 % la 8%). Acest aspect se înscrie în trendul ascendent general înregistrat pe plan mondial. Prof. dr. Mariana Graur a numit diabetul zaharat ”boala secolului” si a subliniat faptul ca incidenta mare a celor afectati precum si costurile sociale implicate au determinat pozitionarea acestei maladii sub atentia speciala a ONU, care si-a asumat sarcina de a sensibiliza opinia publica printr-o ampla serie de actiuni.
Prof. dr. Nicolae Hâncu a adaugat ca România, prin diabetologii sai, se implica activ în studiile desfasurate în întreaga lume, în speranta diminuarii ratei de incidenta.
Evenimentul s-a bucurat de o mare atentie, concretizata prin numarul mare de persoane prezente – doctori, medici rezidenti, internisti, profesori, persoane din conducerea Servier Pharma si numerosi reprezentanti ai presei centrale si de specialitate.
Initiat, condus, monitorizat, analizat si prezentat de catre George Institute for International Health din Australia, independent de orice companie farmaceutica, studiul a înrolat 11.140 bolnavi de diabet din 20 de tari, a caror evolutie a fost urmarita timp de 5 ani. Este cel mai mare studiu desfasurat în diabetul zaharat, rezultatele sale fiind facute publice în premiera pe 6 iunie la San Francisco.
Studiul a avut rasunet în întreaga lume medicala, datorita rezultatelor excelente prezentate – controlul intensiv al glicemiei prin administrarea gliclazidului MR (un antidiabetic oral, prezent si pe piata româneasca ca produs original Servier Pharma), reducerea semnificativa a riscului de afectare renala la pacientii cu diabet zaharat tip II.
Dupa o perioada de urmarire de circa 5 ani de zile, studiul ADVANCE a demonstrat ca un control intensiv al valorilor glicemiei nu conduce la o crestere a riscului de deces (asa dupa cum s-a aratat în studiul ACCORD, aceasta fiind si principala cauza care a dus la oprirea acestuia).
Într-adevar, în grupul supus unui control intensiv al valorilor glicemice (realizat prin administrarea a 1-4 tablete Diaprel MR zilnic) a fost atinsa o valoare a HbA1c de 6.5% comparativ cu 7.3 % înregistrata în lotul controlat standart, diferenta medie pe tot parcursul studiului fiind de 0.7% între cele doua loturi.
Rezultatele studiului au demonstrat o reducere semnificativa statistic a riscului compozit de aparitie a evenimentelor macro- si microvasculare (-10%), aceasta fiind datorata în principal reducerii cu 14% a evenimentelor microvasculare. Dintre acestea, reducerea riscului de nefropatie a fost cea mai importanta (-21%) ceea ce confirma faptul ca Diaprel MR asigura o protectie renala deosebita pacientilor diabetici. De asemenea, reducerea riscului relativ pentru macroalbuminurie cu 30% si pentru microalbuminuriei cu 9% este deosebit de importanta stiut fiind faptul ca albuminuria este recunoscuta drept marker al afectarii renale si predictor al cresterii riscului cardiovascular.
Desi nu sunt semnificative statistic, s-a înregistrat o reducere a riscului relativ de evenimente macrovasculare majore (6%) si a riscului de mortalitate cardiovasculara în rândul pacientilor diabetici supusi controlului glicemic intensiv.
Atunci când analizam însa aceste date, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte:
- în primul rând, timpul de la înrolarea în studiu si pâna la evaluarea (dupa 4.5 – 5 ani) riscului relativ macrovascular este mult prea scurt, în studiile similare (cum ar fi UKPDS sau STENO 2), aceste date fiind evaluate dupa 8.3; 13 sau chiar 15 ani.
- mai mult, nu trebuie sa uitam faptul ca ambele loturi incluse în studiu au beneficiat de un tratament optim, foarte eficient, care a facut, spre exemplu, ca desi rata incidentelor cardiace sa fie initial estimata la 3%, ea s-a dovedit a fi în final de doar 2,2%, aceasta datorita faptului ca toti pacienti au fost tratati optimal cu terapie hipolipemianta si antihipertensiva.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul departamentului de evenimente corporate al Ella Traveland, agentie de turism specializata în circuite turistice în tara si strainatate.
Persoana de contact: Ana IvanovTelefon: +40-742.355.772, +40-21.315.65.11
sursa: Elite Art Gallery
alte comunicate de presă
- City Mall Fashion prezinta Avanpremiere, primul eveniment de moda al anului
- Style Friday-primele workshopuri profesioniste de fashion
- Un nou concept si o manifestare complexa a esteticii: Zilele Frumusetii - ESTETIKA 2007
- Congresul International de Estetica Aplicata
- Cancerul de col uterin
- Conferinta Nationala de Medicina, Farmacie si Afaceri, Business & Health
- Once upon no time
beautycenter.ro
beautycenter.ro este primul site de beauty din Romania, lansat în 2003. Suntem partenerul online al companiilor din domeniul frumuseţii si promovăm informaţii şi servicii de calitate.
Catalogul nostru cuprinde peste 2500 de companii:
- saloane si centre de infrumuseţare
- clinici de chirurgie estetică
- săli de fitness şi aerobic
- stilişti, nutriţionişti, esteticieni