Sângerarea gingiei - primul semn ca dintii sunt în pericol

19 noiembrie 2008

Sângerarea gingiei - primul semn ca dintii sunt în pericol

     Ai observat ca sângerezi câte putin de fiecare data când te speli pe dinti sau când musti dintr-un fruct? Nu este un semn de ranire a gingiilor, asa cum suntem tentati sa credem. Este primul semn al parodontitei – boala gingiilor care ne distruge dintii. Este primul semn care trebuie sa ne determine sa mergem la medicul dentist ca sa-i cerem ajutorul. Chiar daca nu ne doare, chiar daca dintii nostri par sanatosi, inflamatia gingivala poate evolua rapid catre pierderea dintilor. Bacteriile nu sunt niciodata îndepartate suficient daca nu exista o igiena riguroasa, iar ele se aduna zilnic în cavitate si ataca gingiile.

     Dentistii spun ca oamenii trebuie sa înceapa sa constientizeze pericolul micilor sângerari zilnice si importanta controlului de specialitate, pentru ca acestea le pot salva dintii.

     „Din experienta mea de medic dentist as putea spune ca 7 din 10 români au probleme de sanatate a gingiilor, chiar daca pretind ca se spala zilnic pe dinti. Când gingia sângereaza, fie provocat, fie spontan înseamna ca exista o suferinta parodontala. Înca de la formele incipiente ale bolii parodontale – asa numitele gingivite – sângerarea este un simptom precoce. Foarte multi pacienti care observa sângerarea în timpul periajului neglijeaza aceasta problema, iar primul impuls este sa renunte sa se mai spele foarte des, lucru care agraveaza boala si închide cercul vicios. În mod normal, la o astfel de sângerare trebuie sa se prezinte imediat la medic”, declara Dr. Cinel Malita, Sef de Lucrari la Facultatea de Stomatologie Bucuresti.

     Afectiunile gingivale reprezinta problema cea mai des întâlnita în igiena dentara si este totodata cauza principala a pierderii dintilor începând cu vârsta de 35 de ani. Studii realizate de compania GlaxoSmithKline Consumer Healthcare arata ca 41% din populatia tarilor din Europa Centrala si de Est sufera de gingivita si parodontoza. Studiul realizat de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare în România arata ca 39% dintre cei afectati nu considera sângerarile gingivale o problema alarmanta.

     „Nici oamenii nu au educatia necesara pentru a veni la controale preventive, nici medicii stomatologi nu sunt implicati suficienti în profilaxia acestei afectiuni. Parodontologul trebuie neaparat sa înregistreze si sa urmareasca pacientul cu inflamatii gingivale pentru ca boala parodontala, daca nu e tratata în fazele incipiente, ea evolueaza lent, insidios, fara semne clinice foarte evidente si mai devreme sau mai târziu, gingiile se retrag tot mai mult, dintii vor începe sa se miste si îsi schimba pozitia initiala.

     Abia în aceasta faza pacientul vine la medic, dar este un stadiu depasit, în care medicul nu mai poate face decât extractia dentara si fixarea protezei”, adauga Dr. Cinel Malita.

     Din ce cauza ne sângereaza gingiile?

     „Cauza este persistenta microorgansimelor în cavitatea bucala în numar foarte mare, din cauza igienei deficitare. Ele se depun formând asa-zisa placa bacteriana si încep sa atace gingia”, explica Dr. Cinel Malita.

     Pentru inflamatiile gingivale incipiente, exista un tratament care poate stopa evolutia bolii. De aceea este important ca oamenii sa se prezinte la dentist.

     „Tratamentul este în general profilactic si el trebuie început din timp. Este un tratament antiinflamator, antiseptic, antibacterian, realizat cu produse specifice, create special pentru inflamatii gingivale, care pot distruge o mare parte a bacteriilor, chiar daca nu le pot elimina complet. Aici intervine si educatia oamenilor, constiinciozitatea cu care urmeaza sfaturile medicului, rigurozitatea cu care îsi fac periajul dentar, utilizarea regulata a produselor de igiena dentara precum pasta de dinti speciala, apa de gura, ata dentara”, mai spune Dr. Cinel Malita.

     Cercetarile din domeniul farmaceutic au dus la realizarea celor mai bune combinatii de ingrediente active în pastele de dinti speciale care actioneaza ca un scut în fata bacteriilor. Parodontax este singura pasta de dinti care contine cele mai multe ingrediente active eficiente în preventia si tratamentul gingivitei si parodontitei.

     Diferenta dintre Parodontax si pastele de dinti obisnuite consta în proportia neobisnuit de mare de ingrediente active. Spre deosebire de pastele de dinti standard, precum si de pastele de dinti speciale pentru gingii, Parodontax Fluorid si Parodontax Classic contin 70% ingrediente active pentru îngrijirea gingiilor inflamate: bicarbonat de sodiu si extracte din plante. Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a restabili PH-ul de la nivelul cavitatii bucale, contribuind astfel la prevenirea leziunilor determinate de acizi. Extractul de salvie are efect astringent, antibacterian, musetelul si echinacea previn inflamatiile, menta împrospateaza respiratia, smirna si rathania fortifica gingiile si întaresc tesuturile, iar sarea minerala neutralizeaza acizii periculosi din placa dentara.

sursa: 2activePR

taguri: dinti, paradontoza, paradontax

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!