Obezitatea si afectiunile ei

13 mai 2010 | Autor: Prof .Antr.Fitness specialist Mihai Dragomir

Obezitatea si afectiunile ei

Este stiut deja ca obezitatea reprezinta o problema majora atat la nivel mondial cat si national . Pe 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca pentru prima oară Ziua Europeană Împotriva Obezităţii. Cauzele si efectele obezitatii au fost studiate cu foarte mare atentie in ultimii ani devenind o problema primordiala la nivel de societate peste tot in lume.
Este destul de clar faptul ca pentru o mare parte a persoanelor ( cel putin la noi in tara mentalitatea are o mare parte din vina – cred ca am auzit cu totii cel putin o data zicala ‘’grasa si frumoasa’’ ) obezitatea reprezinta o problema oarecum minora, doar de natura estetica, ceea ce face ca aceste persoane sa se impace cu sine si felul cum arata ignorand gravitatea situatiei si sanatatea proprie .

Din pacate costurile pentru combaterea maladiilor provocate de obezitate sunt foarte mari , ceea ce infraneaza lupta impotriva afectiunilor patologice cum sunt cele :
- cardio vasculare
- venoase
- diverse forme de cancer
- diabet
Se poate spune ca efectele obezitatii sunt urmarile cauzate de : lipsa de miscare , alimentatie dezechilibrata si hipercalorica ,stil de viata incorect , probleme hormonale , predispozitie genetica ,etc

Obezitatea este de 2 feluri :
- de tip Android ( acumulare de tesut adipos la nivelul fetei , gatului si abdomenului ) care reprezinta un factor major de risc pentru bolile cardio vasculare , neoplasme , diabet zaharat etc,
- si de tip Ginoid ( acumulare de start adipos la nivel periferic , la nivelul soldurilor , feselor si copaselor ) care reprezinta un risc major in complicatiile metabolice si cele de tip mecanic ( artroze prin suprasarcina si fenomene de insuficienta venoasa periferica ) .

In urma studiilor s-a constat cresterea rapida a tesutului adipos catre varsta de 6 ani . Aceasta constatare are o valoare predictiva adica , daca tesutul adipos creste catre varsta de 5 ani si jumatate , riscul de a avea obezitate la varsta adulta este major .Tot studiile au pronuntat faptul ca la sfirsitul perioadei de crestere baietii acumuleaza mai mult tesut adipos decat fetele .
 

sursa: Cardiomix

taguri: obezitate, slabire, sanatate, tesut adipos

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!