Obezitatea induce imbatrinirea organismului

21 iunie 2005 | Autor: Mihaela Preda

Obezitatea induce imbatrinirea organismului

     O echipa internationala de cercetatori a ajuns la o concluzie dureroasa: nu timpul este principalul dusman al tineretii, ci obezitatea, care face ca organismul sa imbatrineasca de multe ori inainte de vreme.

 

     La Spitalul St. Thomas din Londra si la Universitatea de Medicina din New Jersey s-au pus bazele studiului la care participa cadre medicale cu renume international, dar si studenti si oameni din diverse categorii sociale, care isi aduc aportul la finalizarea cercetarilor. Pina in prezent 1100 de femei cu virste intre 18 si 76 de ani au luat parte la acest studiu, fiind impartite in 2 grupe: cele cu greutate normala si cele supraponderale. De la fiecare s-au recoltat probe de singe si s-a constatat ca in 90% din cazuri, cromozomii telomeri ai femeilor supraponderale sunt cu aproximativ 8, 8 ani mai imbatriniti decit aceiasi cromozomi ai femeilor de aceeasi virsta, dar cu greutate normala.

     Profesorul Toby Andrew, co –autor al studiului, declara ca telomerii sunt principalul instrument de masurare a imbatrinirii celulelor, dar si a riscurilor de aparitie a unor boli si factori de risc in imbolnavirea organismului.

     Exista insa si opinii rezervate. Intr-un articol din cotidianul the Lancet, Evan Hadley, de la National Institute on Aging, SUA, considera ca la fel se poate spune si depre presiunea singelui, in general persoanele hipertensive sunt persoanele in virsta, insa exista si persoane tinere care se confrunta cu aceasta problema.

     Rezultatele clare ale acestui studiu sunt asteptate curind. Pina atunci, insa, daca ai o greutate peste normal fa tot posibilul sa dai jos din kilogramele in exces, fiindca ceea ce se stie cu siguranta este ca o persoana supraponderala este mai expusa riscurilor de imbolnavire, mai ales daca e si sedentara. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca fiecare kilogram dat jos te face sa te uiti cu mindrie in oglinda.

sursa: beautycenter.ro

taguri: obezitate, imbatranire

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!