Somon cu sos de ceapa si castraveti

09 decembrie 2010

Somon cu sos de ceapa si castraveti

Ca să fiu sincer, somonul a fost doar un pretext ca să văd cum iese acest sos, de care vorbește Constantin Bacalbașa în "Dictatura gastronomică". Mi-a sunat bine și-am zis să-l încerc, și pentru că mi-era poftă de pește, l-am împrietenit cu file de somon. Dar în egală măsură sosul ăsta ar merge la cam orice alt tip de carne, în special la vânat.

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 500 g file de somon
  • 3 cepe dolofane
  • 1 jumătate de pahar de vin alb demisec (150 ml)
  • 1 jumătate de pahar de oțet de vin
  • 4-5 linguri sos de roșii
  • 3 linguri de ulei
  • 3 linguri de boia iute
  • 4 linguri de castraveți murați tocați mărunt.
  • sare, piper

Am tocat ceapa cât mai mărunt și am pus-o într-o tigaie antiaderentă, la foc foarte mic. Am amestecat în ea și, când s-a înmuiat, am pus oțetul și vinul. Am lăsat să fiarbă până lichidul a scăzut la mai puțin de jumătate, apoi am pus pasta de roșii, o jumătate de cană de apă, sare și piper. Dacă aveam - dar n-aveam :) - gata făcută, puneam supă de carne în loc de apă.

Am lăsat să fiarbă 15-20 de minute, să scadă bine de tot. Bacalbașa zice să legăm sosul ăsta cu făină. Eu am preferat să nu, și tot a ieșit excelent. Cât fierbea sosul, am încins noul meu wok, apoi am pus în el cele 3 linguri de ulei, în care am pus cele 3 linguri de boia iute.

Am pus apoi file-ul de somon, tăiat bucăți și curățat de piele. 2 minute pe fiecare parte. Când sosul a scăzut suficient, am pus în el castraveții murați, tocați (dacă aveam, puneam și 2 lingui de capere zdrobite), am mai lăsat 2-3 minute și l-am pus peste somon. Simplu și foarte, foarte gustos. Îmi place sosul acesta, o să-l mai fac și cu alte cărnuri. Poftă bună :)

sursa: Ebucataria.ro

taguri: peste, somon, ceapa, castraveti, boia

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!