Ceaiul, mai bun ca apa

17 aprilie 2009 | Autor: Mihaela Preda

Ceaiul, mai bun ca apa

     Ceaiul, bautura preferata a englezilor, japonezilor (si nu numai) este nu e doar un produs sanatos. El te ajuta si sa-ti mentii tineretea, vigoarea si iti limpezeste mintea. Iata mai jos cateva informatii despre ceai, de la originea lui la proprietatile fiecarui sortiment in parte.

     De unde provine ceaiul?

     Ceaiul este bautura obtinuta din apa si frunzele unor plante perene din familia Camellia. Aceasta se gaseste in China si India, iar fabricantii de ceai au invatat sa obtina si un al treilea sortiment, hibrid, prin combinarea plantelor din China cu cele din India. Fiecare soi difera, in functie de climat si zona geografica. Planta de origina chinezeasca are frunze micute si creste la altitudini mai inalte, comparativ cu cea recoltata din India. Din aceste frunze se obtin 4 feluri de ceaiuri: alb, negru, verde, oolong (specific chinezesc, nuanta bleu-verde). Culoarea, mirosul si gustul fiecaruia difera datorita procesului de fermentatie si metodei de procesare. Ceea ce noi ajungem sa bem este de fapt o combinatie intre frunzele de ceai si alte plante aromate. Spre exemplu, ceaiurile Earl Gray sunt o combinatie intre esenta de bergamota si ceai negru, iar English Breakfast are la baza ceai indian imbogatit cu lamaie.

     E sanatos?

     Cu toate ca unii spun ca nu e nici o diferenta intre ceai si cafea, ceaiul contine substante care mentin nivelul colesterolului in limitele normale si intareste sistemul imunitar. Anumiti polifenoli continuti in frunzele de ceai au proprietati antioxidante mai puternice decat multe fructe si legume. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi despre care medicii spun ca joaca un rol determinant in aparitia cancerului si bolilor de inima. Deoarece contine fluor, ceaiul intareste oasele si impiedica formarea tartrului. Doctor Carrie Ruxton, de la King’s College, Londra este initiatoarea unui studiu privind proprietatile curative ale ceaiului. Ea scrie ca “ a bea ceai este chiar mai sanatos decat a bea apa. Apa asigura necesarul de fluide, ceaiul insa contine si antioxidanti, deci e de doua ori mai bun ca apa.” Dintre toate ceaiurile, cel alb este cel mai bogat in antioxidanti, urmat de cel verde.

     Dr. Ruxton a mai declarat ca pentru a simti beneficiile pe care ceaiul le aduce organismului, e necesar sa bem 3 cani de ceai zilnic. Dupa aproximativ o luna vom constata o imbunatatire a sistemului digestiv, ceaiul verde reuseste chiar sa ne scape, in timp, de kilogramele in plus, mai ales cele depuse in zona abdominala (colaceii).

     Consumat cu regularitate, ceaiul verde, atat de popular in Asia, este considerat un stimulent al activitatii cerebrale. Japonia, o tara cu mari consumatori de ceai, detine cea mai scazuta rata a bolii Alzheimer. Explicatia sta in faptul ca ceaiul verde contine o substanta (EGCG) care inhiba dezvoltarea toxinei (beta amyloid) ce obtureaza creierul bolnavilor de Alzheimer.

     Fara sa te gandesti insa prea mult la toate efectele benefice pe care cercetatorii le atribuie ceaiului, incearca sa te bucuri de aceasta bautura pe care o poti servi in orice anotimp, fierbinte sau rece deopotriva, in orice moment al zilei, dar cu atat mai mult acum, in preajma Pastelui, cand excesele culinare pun la incercare organismul.

sursa: beautycenter.ro

taguri: ceai, bautura, apa

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!