Relaxarea, solutia impotriva insomniei

11 mai 2008

Relaxarea, solutia impotriva insomniei

     Oboseala, stresul, surmenajul, depresia sunt resimtite de toata lumea, intr-o masura mai mare sau mai mica si avand in vedere ca organismul nostru nu suporta regimul intensiv la care este supus, pentru a evita problemele pe care oboseala, angoasele, insomniile sau surescitarea le pot cauza, avem nevoie urgenta de o pauza. Relaxarea ne poate ajuta! Relaxarea, cea care ne permite sa ne eliberam corpul, mintea si spiritul de orice gand parazit, pare a fi solutia ideala. Destinderea.

     Obiective

     Practicata individual sau in grup, relaxarea este un mijloc terapeutic preventiv sau curativ accesibil tuturor. Persoana decisa sa practice aceasta terapie trebuie sa stie ca va trece mai intai printr-o deconcentrare mentala si musculara, obtinuta prin exercitii ce au ca scop constientizarea corpului si a gandurilor, pentru a obtine apoi reconstructia individului. Diversele tehnici propuse de specialisti concura pentru acelasi rezultat: reducerea tonusului (tensiunile musculare) printr-o postura adecvata si reducerea miscarilor musculare involuntare (muschi netezi), pentru a ajunge apoi la eliminarea stresului. Toate metodele au ca punct de pornire Training-ul autogen pus la punct de profesorul J. H. Shultz (inspirat de yoga hatha si de autohipnoza). O sedinta poate dura de la 10 minute la o ora si cel mai bun moment pentru aceasta este fie dimineata, fie seara, dupa ora 18. In ceea ce ii priveste pe sportivi cel mai potrivit moment pentru relaxare este cel dinaintea probei sportivei.

     Exista si contraindictii:
- subiect referectar destinderii datorita unui spirit mereu incordat
- patologii grave: schizofrenie, probleme cardiace grave, psihoza paranoica
- subiect “inconstient” care nu poate participa la ascultarea propriilor senzatii si ganduri

     Conditii prealabile:
- muzica senina, calma, in semiobscuriate, la o temperatura medie
- vestimentatie lejera, nici prea calduroasa, nici prea racoroasa
- in pozitie asezata (fotoliu confortabil, cu rezematoare pentru ceafa si bratele asezate pe reazem) sau in pozitie alungita, capul sustinut un pic si o patura lejera pe corp
Pacientul are ochii inchisi, este imobil si se concentreaza asupra senzatiilor sale. Sedinta poate incepe.

     Practicienii

     Relaxarea este de domeniul psihoterapeutilor, fiecare dintre ei propunand o tehnica potrivit calificarilor sale. Putem, de asemenea, apela la un consilier in sanatate al carui rol este sa ne invete tehnicile de relaxare cu scopul de a preveni o boala sau de a o invinge. Aceasta specialitate este, de asemenea, apanajul medicilor, kinetoterapeutilor sau infirmierilor instruiti in acest scop. Un practician specialist in aceste metode va ghida bolnavul sa se descopere, intr-o maniera globala, si sa-si exerseze capacitatile de autovindecare, mecanisme pe care le posedam in mod natural.

     Dialogul

     Oricare ar fi disciplina de relaxare aleasa, ea este precedata de un dialog. Practicantul, este sfatuit mai intai, sa-si constientizeze agentii perturbatori la care este supus, acestia fiind numiti si clasificati in functie de prioritate. Apoi sunt vizualizate modificarile sau schimbarile ce pot fi facute pentru a neutraliza efectele negative ale acestora. Dupa acest preambul, sedinta de relaxare poate incepe cu adevarat.

     Respiratia

     Atentia este concentrata pe respiratie, inspirand si expirand lent si profund, astfel incat sa imprimam corpului un ritm linistitor care il va duce spre decontractare (durata 5 minute).

     Gandirea

     Fara a ne schimba pozitia, efectuam contractii, apoi decontractii ale muschilor, fara a uita de niciunul (din varful picioarelor pana in crestetul capului), si apoi, relaxandu-ne, ne concentram pe decontractarea musculara pe care o abandonam gravitatiei. Ne ajutam de fraze precum “picioarele mele sunt grele, se afunda in sol, se relaxeaza”. Indepartam apoi, putin cate putin, toate tensiunile musculare. Sangele circula liber, fluid, simtim o caldura euforica. Spiritul se poate acum focaliza pe mental.

     Vizualizarea

     Vizualizam albastrul daca aceasta este culoarea care ne place. Gandurile parazite dispar incetul cu incetul. Ajungem astfel la pauza mentala. Am inlocuit gandurile negre, urate, cu imagini pozitive (locul unde ne simtim fericiti, perceptie concreta asupra unui proiect). Fiind specifice fiecaruia dintre noi, aceste imagini isi vor redobandi puterea de a se transforma intr-un eveniment fericit sau intr-un succes. O practica asidua a acestei tehnici poate conduce persoana respectiva, obisnuita cu aceasta tehnica, catre capacitatea de a se regenera pretutindeni, cinci minute de pauza mentala fiind suficiente. Dar aceasta nu este posibila daca nu avem si capacitatea de a ne deconecta de lumea exterioara, astfel incat sa ajungem la vidul de sine.

     Diferitele tipuri de relaxare

     1. Meloterapie

     Aceasta metoda terapeutica are la baza procesul de vizualizare intr-un context muzical: harpa sugereaza raurile, fantani intr-un peisaj rural, in timp ce cantul pasarilor evoca vara, arborii... Sustinut de muzica, practicantul indeparteaza tensiunile psihice si fizice cauzate de factori destabilizanti (hiperactivitate, stres, zgomot), regasindu-si dimensiunea armonioasa a personalitatii sale.

     2. Reiki

     Se practica intr-un centru de sanatate, in sedinte de o ora. Persoana este alungita, cu ochii inchisi, in timp ce profesorul isi aseaza mainile deasupra lui fara a-i atinge vreodata corpul. Exista un transfer de energie intre el si pacient. Corpul primeste fortele de care are nevoie, reactionand prin senzatii de caldura, frig, intepaturi. Senzatia de destindere este imediata. Ramane apoi traducerea in cuvinte a mesajelor emise de corp in timp sedintei. Reiki constituie una dintre multiplele abordari ale bioenergiei.

     3. Training auogen

     Aceasta metoda face apel la autonomia subiectului. Intr-adevar, aceasta metoda se practica prin autohipnoza si exerctii zilnice. In afara sedintei, concentrarea mentala este favorizata prin formule repetitive. Asezat sau culcat, cu ochii inchisi, pacientul se concentreaza asupra unui membru al corpului pentru a-i simti greutatea. La indicatia terapeutului, el isi controleaza respiratia si ritmul cardiac, apoi isi focalizeaza atentia asupra plexului solar ca sursa de caldura si asupra fruntii ca sursa de racoare pana cand apare un echilibru emotional, cu repercusiuni psihologice: caldura si racoarea se raspandeste in corp, inlocuind greutatea prin lejeritate. Sportivii de inalt nivel fac apel la aceasta metoda privilegiata.

     4. Hipnoza

     Subiectul este “aruncat” prin intermediul sugestiei intr-o stare de somnolenta, muschii sai se relaxeaza, respiratia se regularizeaza, se desprinde incetul cu incetul de mediul sau, ramanand in acelasi timp in contact cu practicianul. La capatul a 10 minute, el intra in hipnoza. Vor fi facute sugestii pentru a aduce pacientul intr-o stare de bine. Dupa aproximativ 30 de minute, practicianul isi trezeste pacientul in etape si ii cere sa vorbeasca despre senzatiile incercate in timpul sedintei.

     Dupa 4 sedinte subiectul se gaseste intr-o stare fizica si psihica mult imbunatatita. Aceasta metoda are meritul de a-l pune pe pacient in contact cu inconstientul sau. Conflicte vechi si uitate, amintiri penibile si ascunse, fantasme, vise urca la suprafata si sunt traduse in cuvinte de catre subiect pana cand acesta va fi capabil sa le stearga.

     5. Sofrologia

     Metoda sofrologica, inspirata din orient, are scopul de a-l face pe subiect sa acceada la un nou nivel de constinta, particular, linie crepusculara intre somn si trezie. Este vorba de trecerea prin mai multe stari de constinta si prin modificari ale nivelui de vigilenta. Terapeutul pastreaza un ton al vocii neutru si regulat, propice unei stari de relaxare. Ghidat de cuvintele terapeutului, subiectul este pregatit sa respire intr-un mod deosebit si sa treaca prin multiple faze de meditatie care favorizeaza destinderea corporala. Apar apoi senzatii, emotii dezagreabile, experiente dureroase ce au legatura cu trecutul, temeri de viitor, suntem invitati sa retraim acele scene sau a ne proiecta in acele timpuri. Apoi, prin discursul sau activator, terapeutul trece la deconditionarea subiectului, transformand trairile negative in ganduri pozitive.

     Continutul sofrologiei este sugestia terapeutica sau pedagogica. Suprimarea angoaselor adusa de sofrologie amelioreaza astmul, reduce tensiunile arteriale, remediaza anumite maladii dermatologice non-infectioase, poate diminua problemele reumatice sau chiar sa intervina in domeniul obstetricii: este chiar la moda nasterea sofronica.

     Doar luand stapanire pe propriul sine, femeia si barbatul modern pot pretinde destinderea lor: un spirit sanatos intr-un corp sanatos. Sofrologia poate contribui la aceasta abordare. Atentie! Cereti ca practician un sofrolog cu o formatie riguroasa in spate.

     Pentru reusita terapiei

     Reusita terapiei prin relaxare depinde de capacitatea de abandon a subiectului la tehnica propusa, de increderea pe care o are in practician si de credinta sa in propria putere. Astfel, prin intermediul relaxarii, corpul scoate la iveala propriile instrumente de vindecare, putand lupta mult mai eficient contra multora dintre problemele civilizatiei si patologiilor diverse.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: relaxare, stres, oboseala, terapie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!