Prevenirea melanomului

07 iunie 2008

Prevenirea melanomului

     Pentru ca in zilele noastre vacantele la mare nu se mai limiteaza strict la perioada de vara, datorita noilor oferte de vacanta in tari exotice, caldurose tot timpul anului, medicii dermatologi si oncologi au decis sa iti extinda actiunile de prevenire a cancerului de piele si in alte perioade ale anului. Profitati de aceste avertismente pentru a afla ultimele informatii in privinta expunerii la soare - in ce moment devine aceasta periculoasa - si in privinta diferitelor tipuri de cancer de piele pe care le pot dezvolta.

     Soarele – principalul factor de risc pentru cancerul de piele

     Soarele joaca un rol important in viata noastra si participa la bunastarea noastra fizica si psihica. Este o placere, ridica moralul si favorizeaza producerea vitaminei D. Dar cateva minute pe zi sunt suficiente pentru a profita de toate acestre beneficii. Mai mult de atat soarele poate provoca daune grave ochilor (cataracta, leziuni ale retinei), o imbatranire prematura a pielii (riduri, pete brune) si cancere ale pielii.

     Expunerea la soare – factor de risc major

     Toate studiile realizate au aratat ca expunerea la razele ultraviolete (UV) este un factor major in dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer de piele. Se estimeaza ca doua treimi din melanoame sunt cauzate de expunerea excesiva la soare, aceasta proportie fiind mai mare la persoanele cu pielea deschisa.

     Cele trei tipuri de raze ultraviolete emise de soare (UVA, UVB si UVC) se disting prin intensitatea lor, lungimea de unda si capcitatea de a penetra, mai mult sau mai putin profund, pielea. Razele UVA reprezinta 95% din razele UV care ajung pe suprafata pamantului, razele UVB 5%, iar razele UVC sunt filtrate de stratul de ozon.

     Desi, inainte, se credea ca doar razele ultraviolete de mare intensitate (UVB) pot cauza cancere se stie astazi ca razele ultraviolete de joasa intensitate (UVA) contribuie mult mai mult la aparitia cancerului. Intensitatea razelor UV este deci un factor de risc esential pe care trebuie sa il luati in considerare pentru a va adapta durata expunerii la soare.

     Pericolul deosebit al expunerii la soare din copilarie

     Datele epidemiologice pe care le avem la dispozitie arata ca expunerea la soare in timpul copilariei, in special expunerea intermtenta si intensa si sesiunile de bronzare, are un rol determinant in aparitia melanomului la varsta adulta. Intr-adevar pielea copiilor si a adolescentilor este mai fina, iar sistemul ei pigmentar nu este suficient dezvoltat pana la varsta pubertatii (in jur de 15 ani), ceea ce o face foarte sensibila la efectele cancerigene ale razelor UV.

     Dealtfel se estimeaza ca mare parte din durata totala a expunerii la soare pe timpul vietii are loc inaninte de varsta de 18 ani, in masura in care copiii si adoloscentii petrec mai mult timp in aer liber decat adultii. Aceasta constatare intareste necesitatea unei preveniri asupra riscurilor expunerii la soare de la cele mai fragede varste.

     Diferitele tipuri de cancer de piele

     Distingem doua tipuri de cancer de piele, carcinom si melanom. Carcinoamele reprezinta 90% din cancerele de piele, fiind unul dintre tipurile cele mai frecvente de cancer. Survine, in general, dupa varsta de 50 ani pe zonele descoperite ale corpului (fata, gat, umeri, antebrate, dosul mainilor...). Originea acestora este, in general, o expunere succesiva si repetata la soare de-a lungul vietii.

     Distingem intre carcinoamele basocelulare si carcinoamele spinocelulare:
- Carcinoamele basocelulare sunt cele mai frecvente (70% din cancerele cutanate). Sunt de asemenea si cele mai usoare cazuri deoarce evolutia lor este lenta, iar dezvoltarea este locala (fara metastaze). Totusi pericolul lor rezida in potentialul invaziv local care va determina distrugerea tesuturilor.
- Carcinoamele spinocelulare sunt mai rare (20% din cancerele cutanate). Uneori acestea se dezvolta pe leziuni, numite pre-canceroase, keratozele actinice. Mai pot aparea pe cicatricele de arsura sau ranile cronice. Mai agresive decat carcinoamele basocelulare, acestea pot invada ganglionii limfatici si se pot raspandi la alte organe.

     Carcinoamele sunt usor de vindecat, in majoritatea cazurilor. O detectare timpurie permite un tratament chirurgical simplu, realizat de obicei sub anestezie locala. In schimb, daca este detectat tarziu poate fi necesara o operatie grea, adesea mutilanta. In general, o rana care nu se cicatrizeaza, un comedon care persista si se modifica necesita un control medical.

     Melanomul, cel mai redutabil cancer de piele

     Mai rar decat carcinomul, melanomul este, in schimb, cel mai grav dintre cancerele de piele. Cativa milimetri cubi de tumoare pot, intr-adevar, sa declanseze o diseminare metastatica rapida care sa puna in pericol viata pcientei, fiind uneori letala.

     Melanomul poate aparea la oameni de toate varstele, dar este rar la copii. Poate fi gasit oriunde pe corp, adesea pe trunchi la barbati si pe picioare la femei. Riscul aparitiei melanomului creste semnificativ din cauza expunerilor la soare din copilarie, si a “bailor” solare intermitente, dar intense (caracteristice perioadelor de vacanta). Melanomul se manifesta mai ales in doua moduri:
- aparitia unei pete pigmentate pe pielea sanatoasa (cel mai frecvent)
-mmodificarea unei alunite (nev pigmentar) deja existente
Atunci cand melanomul este detectat destul de devreme, intr-un stadiu putin dezvoltat (cand tumoarea nu este foarte densa si nu exista metastaze), poate fi, in majoritatea timpului, vindecat. Tratamentul consta atunci in scoaterea leziunii sub anestezie locala (excizata).

     In schimb, daca este descoperit tarziu, melanomul este adesea mortal deoarece el se intinde rapid la alte parti ale corpului (difuzie de metastaze) – tratamentele existente sunt putin eficiente. Aceasta lipsa a tratamentului formelor avansate de melanom face indispensabila dezvoltarea de masuri preventive si de descoperire timpurie.

     Melanomul, un cancer din ce in ce mai frecvent

     Potrivit studiilor epidemiologice cazurile de melanom sunt din ce in ce mai frecvente, cauza principala fiind schimbarea, in ultimii 40 de ani, a obiceiurilor de expunere solara - cazurile de melanom s-au triplat fata de acum 20 de ani. Melanomul este, intr-adevar, una dintre tumorile a caror incidenta (numarul de noi cazuri din fiecare an) s-a marit cel mai mult in ultimii 20 de ani. Mortalitatea, ce a avut drept cauza melanomul, a crescut si ea, in mod regulat, dublandu-se atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor!

     Aceasta evolutie preocupanta si absenta tratamentelor eficiente in cazurile avansate accentueaza nevoia mijloacelor puternice de prevenire in zilele noastre, daca vrem sa evitam o crestere dramatica a mortalitatii cauzate de melanom in deceniile urmatoare.

     Cine este, in special, susceptibil?

     Toata lumea este susceptibila la melanom! Totusi, nu toti suntem egali in fata acestui risc, care este majorat de factori constitutivi individuali. Principalii factori de risc sunt:

     Antecedentele familiale
Antecedentele familiale de melanom constituie un factor de risc important – 5 pana la 10% din cazurile de melanom survin intr-un context familial. Se estimeaza ca riscul se dubleaza sau se tripleaza daca o ruda de gradul intai (parinti-copii, frati-surori) a avut un melanom. De aceea membrii unei familii deja lovite de aceasta boala, melanomul, trebuie sa se supuna unor controle medicale regulate.

     Tipul de piele
Nu suntem egali in fata efectelor soarelui. Astfel, persoanele cu pielea deschisa sunt mult mai expuse riscurilor cancerului cutanat datorat expunerii solare, din cauza absentei relative a pigmentului. Totusi, o piele inchisa este la fel de sensibila la efectele nocive ale razelor UV, chiar daca au mai mult pigment protector. Este, deci, important sa stiti ce fel de piele aveti pentru a putea determina in consecinta durata expunerii la soare si metodele de protectie. Pentru aceasta exista o clasificare a tipurilor de piele in functie de sensibilitea lor la razele solare, numita fototip. Aceasta permite estimarea riscului expunerii la soare pentru fiecare tip de piele si stabilirea protectiei necesare. Au fost identificate 6 fototipuri, corespunzand celor 6 tipuri de piele si de culoare a parului: cu cat fototipul este mai slab, cu atat persoana in cauza trebuie sa se protejeze mai mult de soare.

     Numarul alunitelor
Pe de alta parte, prezenta a numerosi nevi (alunite) pe corp este un factor important: un numar de 50 sau mai multi nevi, masurand mai mult de 2 mm, multiplica riscul de 4 sau 5 ori. Prezenta nevilor tipici (mari, neregulati) sau a celor congenitali (de la nastere) maresc de asemenea riscul de melanom. Trebuie sa discutati cu medicul de familie sau medicul dumneavoastra dermatolog pentru o evaluare a riscurilor si a frecventei controalelor de piele.

Fototip 1: Piele extrem de alba, par blond sau roscat, ochi verzi/albastri; se arde usor, nu se bronzeaza niciodata
Fototip 2: Piele deschisa, par blond roscat spre saten, ochi verzi/caprui; se arde usor, se bronzeaza foarte greu
Fototip 3: Piele medie, par saten, ochi caprui ; se arde moderat, se bronzeaza gradual
Fototip 4: Piele mata, par saten/brunet, ochi caprui/negri ; se arde greu, se bronzeaza bine
Fototip 5: Piele inchisa, par brunet, ochi negri ; se arde rar, se bronzeaza mult
Fototip 6: Piele neagra, par negru, ochi negri; nu se arde niciodata

sursa: Les Nouvelles Estehetiques

taguri: cancer de piele, melanom, carcinom, soare

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!