Secretul tineretii: somnul

16 October 2007 | Autor: Mihaela Preda

Secretul tineretii: somnul

     Somnul. Necesitate, relaxare, refacere celulara. La fel de important ca si aerul sau apa, somnul este deseori neglijat si nu i se acorda importanta pe care o merita, tocmai fiindca lipsa somnului nu are repercusiuni imediate, ci in timp. Iar cand e necesar sa termini un proiect, ori cand ai chef de distractie, la ce renunti in prima faza? La somn. Micsorezi timpul de odihna, spunand “lasa ca recuperez in weekend”. Ceea ce nu constientizezi e ca orele de somn pierdute nu mai pot fi recuperate, chiar daca ulterior dormi, intr-o noapte, 12 ore.

     Ciclul somnului

     Nou-nascutii si copiii pana la 5 ani au in general nevoie de mult somn, pe parcursul unei zile. Ei dorm noaptea cate 9 ore, iar de-a lungul zilei trebuie sa mai traga cate un pui de somn la fiecare 4-5 ore. Adolescentii tind sa se trezeasca mai tarziu, iar pe timpul zilei nu vor mai simti nevoia sa doarma. Tiparul somnului se schimba de mai multe ori de-a lungul vietii, astfel ca pentru un adult 8-9 ore de somn sunt necesare, indifferent de ora la care se trezeste dimineata. In plus, datorita efortului depus la service, multi adultii simt nevoia sa atipeasca din nou in jurul orei 15.

     De ce dormim mai putin?

     National Sleep Foundation (NSF), organizatie non guvernamentala americana, a constatat in urma unui studiu, ca 74% dintre americanii adulti au sau au avut probleme de somn cel putin 2 nopti pe saptamana. Aproape 39% nu reusesc sa se odihneasca decat 2 nopti pe saptamana si traiec fiecare zi intr-o stare de somnolenta continua. Tulburarile de somn survin ca urmare a stresului zilnic, a societatii care practic ne-a schimbat obiceiurile, in ultimele decenii: lucram mai mult, ne relaxam mult mai putin, mancam mai prost, adormim la ore tarzii. Desi majoritatea oamenilor au impresia ca 6 ore de somn intr-o noapte sunt suficiente, ritmul trepidant al vietii e indreptatit sa isi ceara drepturile. Oamenii de stiinta si medicii deopotriva au declarat de nenumarate ori ca limita minima de somn, pentru un adult, este de 7-8 ore/noapte.

     Fiecare noapte scurtata se va razbuna pe organismul nostru, mai tarziu. Tot mai multi oameni se plang de dureri de cap, de lipsa de vlaga, sunt tot mai vulnerabili la boli. Ti s-a intamplat si tie sa spui “inainte nu raceam asa usor” ? Gandeste-te, atunci, cam cat obisnuiai sa dormi, acum 2-3 ani. Destul de putin?

     Conteaza si calitatea

     Sunt si nopti in care dormi 8 ore si te trezesti ca dupa o mahmureala. Se intampla cand dormi agitat, cand visezi urat sau cand organismul pur si simplu nu se odihneste. Somnul depinde si de trairile din timpul zilei. In general s-a constatat ca oamenii care sunt multumiti de activitatea pe care o depun reusesc sa doarma mai bine decat cei care poate muncesc mai putin dar fac ceva ce nu le place. Iar de aici se naste un cerc vicios: lipsa de somn duce la imposibilitatea de a te concentra, de unde rezultate slabe si satisfactii pe masura.

     Somnul insufficient duce la extenuare

     Oamenii care au dificultati cu somnul pot fi usor recunoscuti dupa comportament: sunt iritabili, nu se pot concentra, pierd timpul fara sa faca ceva concret, sunt nesiguri pe ei. Dormitul pe apucate duce in timp la imbatranirea timpurie, intrucat se stie ca celulele se refac in timpul somnului. In cazurile extreme poate surveni oboseala cronica, care, in cazul soferilor este la fel de peiculoasa ca si bautura.

     Urmeaza-ti somnul!

     Fiecare are un ritm dupa care isi desfasoara viata. Exista oameni care adorm greu si se trezesc mai tarziu, dupa cum altii se culca inainte de ora 22 si se trezesc foarte devreme. Somnul este setat prin doua procese ale creierului: unul restaurativ, cand somnul apare in mod natural, ca urmare a perioadei de timp in care ai stat treaz, al doilea controleaza durata somnului pe timpul noptii. Acesta este influentat de factori externi: lumina, zgomot. Pe timpul noptii toate functiile organismului incetinesc iar memoria se consolideaza, de aceea cei care dorm bine sunt mai vioi si mai spontani, chiar mai inteligenti decat cei al caror somn este insufficient sau intrerupt.
     Invata sa respecti orele de somn sip e cat posibil allege-ti o activitate care sa iti permita sa dormi in functie de necesitatile organismului tau. Daca adormi tarziu nu e o tragedie, cat timp te poti si trezi mai tarziu dimineata. Daca dimpotriva, adormi foarte devreme, structureaza-ti activitatile cele mai importante in prima parte a zilei si evita efortul fizic sua intellectual dupa lasarea serii. Si nu uita: tineretea depinde si de somnul de frumusete!

sursa: beautycenter.ro

taguri: somn, regenerare, tinerete

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!