Epilarea, practica veche de 2000 de ani

02 mai 2004 | Autor: Mihaela Preda

Epilarea, practica veche de 2000 de ani

     Epilarea este, in ziua de azi, o practica uzuala, cel putin in randul femeilor. Putini stiu insa ca ea dateaza de acum 2000 de ani si ca pe atunci si barbatii se epilau, pentru a-si arata astfel conditia sociala si educatia.

 

     Indepartarea parului de pe corp nu este o tehnica noua. Femeile si chiar barbatii din antichitate obisnuiau sa se epileze pe fata si pe corp folosind pietre ascutite si grunjoase cu care isi frecau pielea pana ce parul cadea.
     Egiptenii, mai ales femeile, care tineau foarte mult la aspectul corpului lor, foloseau lame special confectionate din bronz, de care nu se lipseau nici dupa moarte, caci erau inmormantate cu ele. Cleopatra a fost prima femeie egipteana care a folosit ceara si zaharul pentru epilat.
     Barbatii cu un rang inalt in societate erau obligati de tineri sa isi rada barba, iar ca sa incetineasca cresterea parului atat barbatii cat si femeile foloseau piatra ponce, cu care se frecau pe corp.
     In Orientul Mijlociu indepartarea parului nu era atat asociata cu ideea de frumusete, cat cu cea de sanatate, fiindca astfel se considera ca sunt indepartati microbii.
     La Roma, baietii erau barbieriti imediat ce le apareau primele tuleie, fiecare familie sarbatorind acest moment in care baietii deveneau, in opinia lor, barbati. Prin secolul al XV-lea moda era ca pana si parul de pe frunte sa fie ras, pentru a avea o frunte cat mai inalta, acesta fiidn idealul de frumusete al acelor vremuri.
     Insa primul instrument special creat pentru indepartarea parului a fost realizat de barbierul francez Jean Perret si era o lama de cutit, infipta pe jumatate intr-un metal cu maner, pentru a evita accidentele si pentru o mai usoara manuire.
     Ca o alternativa, in anii ’40 au aparut cremele depilatoare, care dizolvau parul la suprafata pielii, dar erau destul de nocive pentru piele. In timp ingredientii lor au fost imbunatatiti, astfel ca in ziua de azi orice femeie se poate epila fara riscuri, folosind aceste crème. Si ca o dovada a interesului deosebit pe care omenirea l-a acordat indepartarii parului de pe corp inca din antichitate, tehnologia actuala este in masura sa ofere posibilitatea epilarii definitive, in urma unor sedinte de tratament cu laser.

sursa: beautycenter.ro

taguri: epilare, istorie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!