Look » Îngrijire corp
Corpul: estetica si cosmetica
24 January 2007 | Autor: Andreea Coman
Odinioara, trusa medicului de familie nu continea mai mult de 8-10 doctorii din care specialistul le putea alege pe cele eficiente pentru pacientii<!--topnews--> sai. Descoperite intre anii 1936 si 1945, sulfamidele si antibioticele tot mai mult utilizate, transformau maladiile infectioase, pana atunci mortale, in afectiuni curabile. Deodata, numarul cazurilor de sifilis si de tuberculoza, cele doua flageluri care motivau aglomeratia din cabinetele medicale, a scazut semnificativ. Pana atunci rara, grija pentru igiena – un cuvant nou in acele vremuri – s-a raspandit in randul populatiei care, obisnuita sa traiasca la oras in preajma grajdurilor pentru cai sau, la tara, in vecinatatea celor pentru vaci, nu era prea mult preocupata de curatenia corporala. A fost perioada in care sanatatea publica a inceput sa impuna vaccinarile si metodele de prevenire a bolilor. Mai tarziu, au aparut substantele psihotrope. Chimia a pus la dispozitia specialistilor procedee de reglare si controlare a procesului de procreare, antrenand, astfel, liberalizarea sexuala. Chirurgia a beneficiat de tehnici de diagnosticare tot mai precisa. Am devenit, in sfarsit, mai atenti la alimentatia copiilor nostri. Ce diferenta intre acele vremuri de demult in care nimeni nu se preocupa de multiplele intoxicatii alimentare aparute saptamanal si cele de azi, cand numai 10 astfel de cazuri pe luna provoaca un scandal de proportii in mass-media tarilor avansate!
IN SFARSIT, MEDICINA VINDECA!
Dupa ani de tatonari, in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial si putin mai tarziu, medicina a ajuns la o victorie nicicand inregistrata pana atunci: a vindecat! Ea, care de la Hipocrat la Semmelweis nu reusise cu adevarat sa insanatoseasca pe deplin. Dintr-o data eficace, medicina ne-a rasturnat conceptiile despre sanatate, suferinta, viata, moarte, ne-a remodelat corpul si pe noi-insine, cu atat mai mult cu cat farmacia si domeniul esteticii ne-au oferit un evantai din ce in ce mai larg de remedii adecvate si de tratamente cosmetice. Pana la mijlocul secolului XX, o descriere cat mai exacta a maladiei si un diagnostic clar au inceput sa conteze foarte mult in stabilirea tratamentului. Specialistii intelegeau mai bine patologia bolii si, uneori, gratie razelor X, observau mai precis leziunile, dar vindecau rar. Astazi pot face acest lucru si chiar sunt trasi la raspundere de pacienti daca gresesc in actul medical. Odinioara rara, in prezent frecventa, restabilirea sanatatii a devenit un drept iar boala, o stare de nesuportat. In universul maladiilor incurabile si suferintei, doctorul vremurilor de demult ramanea un vrajitor, chiar un semi-zeu. Imediat ce a inceput sa vindece, societatea l-a transformat – ce paradox! – intr-o persoana care trebuie sa raspunda penal daca da gres.
HABITAT SI IGIENA
Binecuvantata apa curenta si calda si de-acum indispensabila energie electrica ne-au transformat in doua moduri mediul casnic: ne-au incalzit mai bine locuintele si le-au echipat cu toalete si sali de baie. Istoria medicinei a cunoscut un moment decisiv in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial cand doctorii au inceput sa-si piarda obiceiul de a-si trimite sistematic pacientii la spital pentru ca acolo conditiile de confort si curatenie erau mai bune decat cele de-acasa. Aceasta ameliorare a habitatului a avut loc in paralel cu dezvoltarea industriei cosmetice si a profesiei de esteticiana. Sfarsitul muncilor grele Masinile inlocuiesc tot mai mult munca omului. Termenul de „muncitor” nu mai are acelasi sens acum, cand harletele sunt lasate din mana pentru ca degetele trebuie sa apese pe butoane.Taranul renunta la boi, caruta si jug pentru a-si conduce tractorul. Munca nu mai este istovitoare, corpul asuda mai putin. Cei pe care englezii ii numeau „gulere cenusii” au devenit „gulere albe”. Apar retelele de comunicatie si telefoanele mobile. Hermes, mesagerul zeilor, are de ce sa fie invidios!
INCET-INCET, OAMENII CRESC...
Usurat de povara muncii „silnice”, corpul omenesc se transforma si el. Cum? Sa ne amintim de prestanta si forta soldatilor Marii Armate a lui Napoleon, pe care Victor Hugo ii numea „uriasi”. Gratie tehnicilor de masurare actuale, am aflat insa ca acei „impozanti” militari nu aveau mai mult de 1,50 m. Talia recrutilor francezi a crescut, cu timpul, de la 1,55 m in anul 1880, la 1,67 m in 1940 pentru a ajunge azi la 1,78 m. si corpul feminin a avut parte de transformari. La inceputul secolului al XIX-lea, menstruatia aparea in jurul varstei de 14-15 ani. Conform statisticilor, in prezent, ea se instaleaza intre 11 si 12 ani. Dar cum era privita dragostea femeilor cu peste un secol in urma? „Femeia la treizeci de ani” a lui Balzac era deja „trecuta”. In anul 1833, eroul din „Capriciile Marianei” ii spunea acestei frumoase fete de 19 ani: „Asadar, doamna, mai aveti cinci sau sase ani pentru a fi iubita, sapte sau opt pentru a iubi si, in fine, doi sau trei pentru a va ruga lui Dumnezeu sa va salveze sufletul”. Se pare ca speranta de viata din acele timpuri nu depasea, in multe cazuri, limita de 35 de ani. ...si imbatranesc Aceasta speranta de viata a crescut din ce in ce mai mult. Cuplurile de odinioara traiau impreuna 10-15 ani, cele de acum ajung sa se bucure si de o jumatate de secol de convietuire inainte ca unul dintre soti sau amandoi sa-si gaseasca linistea eterna. Tinerii de 25 de ani din operele lui Horatiu, si mai tarziu din cele scrise de Corneille isi ofereau viata patriei, cand mai aveau de trait doar 5 sau 7 ani. Oare astazi ar mai da dovada de acelasi eroism la o varsta atat de frageda, cand au in fata mai multe decenii de viata? Sacrificiul nu are acelasi pret cand speranta de viata e cu totul alta. Transformarea corpului a antrenat o transformare profunda a societatii si a culturii, incluzand aici modificarile si evolutia domeniilor etic, estetic si cosmetic.
RESPONSABILITATEA PROPRIULUI CORP
Altadata, starea corpului nostru nu depindea de noi. Astazi, lucrurile stau exact invers. Corpul nostru a devenit simbolul propriei libertati. Am devenit, in mare masura, responsabili de durata si calitatea vietii noastre. Unele forme de cancer apar din cauza fumatului sau a alcoolului, maladiile cardio-vasculare sunt influentate de alimentatia incorecta si de lipsa exercitiului fizic, bolile transmisibile pe cale sexuala sunt rezultatul conduitei pe care ne-o alegem in mod deliberat.
sursa: Fit&Form;
taguri: corp, estetica, cosmetica
alte articole
- Ce facem in caz de insolatie?
- Un plus de vitalitate si stralucire pentru pielea ta
- Arta seductiei începe cu noua colectie Camay Chic
- Un nou produs Gerocossen-Summer Skin
- Lacurile Miss Sporty Cupcake pentru manichiură franţuzească
- Si totusi, de ce ne plac ojele Opi?
- Vernis 10 Jours
- Epilarea potrivita la momentul potrivit
- Simte-te bine in pielea ta!
beautycafe
Cele mai noi discuţii
- Noutati Mineralium Dead Seapostat în Îngrijire ten
- Cum te ajuta somnul de frumusete?postat în Îngrijire ten
- Oje NYC! postat în Păr, tunsori, coafuri
- “Achtung, baby!” – o noua colectie semnata Gina Butiucpostat în Stil de viaţă, modă
- Colectia de ciocolata de la Wellaton - clipe de neuitat postat în Păr, tunsori, coafuri
- Cum sa tratezi iritatiile pieliipostat în Tratamente look (ten, ochi, buze, proceduri cosmetice)
- Ceai alb pentru un ten luminospostat în Îngrijire ten
- Somon marocanpostat în Reţete
- Expo Mariage: nunti pe toate gusturilepostat în BeautyBride: mirese, nunţi
- Tehnologia Power-Plate, secretul revolutiei în industria frumusetii, sportului si wellnessului din întreaga lume, în premiera în Româniapostat în Noutăţi, evenimente
beautycenter.ro
beautycenter.ro este primul site de beauty din Romania, lansat în 2003. Suntem partenerul online al companiilor din domeniul frumuseţii si promovăm informaţii şi servicii de calitate.
Catalogul nostru cuprinde peste 2500 de companii:
- saloane si centre de infrumuseţare
- clinici de chirurgie estetică
- săli de fitness şi aerobic
- stilişti, nutriţionişti, esteticieni