Ce facem in caz de insolatie?

04 iunie 2010 | Autor: Mihaela Preda

Ce facem in caz de insolatie?

Vara are multe parti frumoase. E un anotimp cald, insorit, e vremea vacantelor. Dar tocmai soarele, pe care l-am asteptat cu atata nerabdare toata iarna, ne poate crea probleme, daca ne expunem prea mult razelor lui. Daca temperatura aerului e foarte ridicata sau in aer e umiditate mare, sistemul de termoreglare al corpului nostrum intra pe “avarii”: nu mai poate face fata caldurii excessive, se deshidrateaza si atunci apare insolatia.
Deseori insa, inainte de a face insolatie propriu-zis, corpul trage semnale de alarma pe care e de dorit sa nu le ignoram:
- transpiratie excesiva
- ten palid
- ameteala
- sete continua

Daca simti astfel de simptome, in timpul expunerii la soare, inseamna ca e timpul sa te retragi la umbra sau, si mai bine, intr-o incapere racoroasa. Déjà in acest moment temperatura corpului a ajuns la 37-38 de grade. Daca nu se iau masuri, poate ajunge alarmant de repede la 39-40, mai ales in cazul copiilor, care sunt mai sensibili.

Care sunt primele masuri de ajutor, in astfel de cazuri?
- hidratarea: trebuie consumate lichide, apa sau ceai, in cantitati mici si in mod repetat
- ajustarea temperaturii in camera: intre 19-21 grade
- asezarea persoanei in cauza in pat, cu picioarele mai sus decat restul corpului
- aplicarea lotiunii de dupa plaja

Atunci cand se instaleaza, insolatia da o stari de confuzie, delir, convulsii, iar solutia de urgenta este chemarea ambulantei.
 

taguri: insolatie, soare, caldura, sanatate

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!