Cum se face încreţitura perfectă

12 iulie 2010 | Autor: Nagy Laszo Crinel

Cum se face încreţitura perfectă

Nodul la cravata nu este corect, până nu înveţi să îl aranjezi pentru a ieşi perfect. Aici mă refer la etapa finală, înainte de a trage în întregime capătul lat al cravatei prin bucla finală. Va trebui să faci o mică încreţitură, gropiţă sau incizură, cum vrei tu să îi spui. Nu este nici un motiv anume pentru a adaugă această etapă în procesul de realizare a nodului la cravată, doar faptul că aceasta îi conferă cravatei de mătase un aspect mai robust, scoate în evidenţă modificarea culorilor cu reflexia solara şi adaugă un plus de eleganţă nonşalantă celui ce o poartă. De multe ori încreţitura nu va rezista o perioadă mai lungă de timp la cravatele din mătase vopsite datorită netezimii materialului. Cel mai bine rezistă la cravate ţesute Jaquard.

Încreţitura se realizează imediat ce s-a introdus capătul lat al cravatei prin bucla finală, înainte de a-l trage de tot. Se aplică degetul index imediat sub nod, cu care se apasă înăuntru cravata pentru a crea adâncitura, în timp ce degetul mare şi mijlociu susţin marginile cravatei pentru a crea versanţii încreţiturii.

Încreţitura cravatei poate fi simetrică (exact în mijlocul cravatei) sau asimetrica (înspre una din marginile cravatei). Încreţitura asimetrica conferă un aer de noncomformism, pe când cea simetrică se potriveşte la evenimente mai formale, mai rigide.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este dacă capătul îngust al cravatei trebuie sau nu introdus în eticheta de pe spatele cravatei. Gentlemanul englez este obligat să o facă, pe când italianul preferă să lase capetele libere. Cine are dreptate? La urma urmei, nici unul nu are pentru ca acest fapt ţine de gustul fiecăruia. Multe opinii sunt însa în favoarea mediteraneenilor.

Oricine te învaţa să faci un nod la cravata, îţi va spune că cele două capete ale cravatei trebuie să fie la acelaşi nivel după ce ai făcut nodul, sau capătul mai lat trebuie să fie puţin mai lung decât cel îngust. Această axiomă este contestată, însă, de eleganţii italieni. Pentru ei, un nod perfect este mult mai important decât lungimea celor două capete. Totuşi, nodul perfect poate fi realizat doar cu un segment mai lat al cravatei; prin urmare nu arareori la italieni capătul lat este mai scurt decât cel îngust.

 

sursa: Stil Masculin

taguri: nod, cravata

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!