Burta, inamicul masculinitatii

17 februarie 2010 | Autor: Mihaela Preda

Burta, inamicul masculinitatii

Permanent atente cand vine vorba de silueta lor, femeile traiesc o adevarat drama cand se ingrasa cu cateva kilograme. Cand se urca pe cantar si vad ca nu arata cat “ar trebui”, incep un adevarat ritual: in primul rand se plang prietenelor, apoi analizeaza cu acestea care e cea mai drastica dieta, dupa care se privesc tot timpul in oglinda, se masoara si se cantaresc peste tot unde gasesc un cantar.

Ce se intampla cu barbatii, in tot acest timp? Care e temerea lor cea mai mare ?
Am crezut mult timp ca majoritatea se tem sa nu-si piarda podoaba capilara. De curad insa am facut un mini-sondaj in randul prietenilor si cunoscutilor si am aflat ca m-am inselat: exista ceva de care barbatii se tem sa nu fie prea mare: burta. Desigur, nu se pling si nu isi manifesta aceasta frica in gura mare, ca femeile...ca doar nu degeaba sunt barbati.

Sedentarismul si alimentatia incorecta ii afecteaza insa si pe ei in egala masura. Diferenta consta in depunerea grasimii in zone diferite ale corpului. Unele femei se ingrasa uniform, altele se trezesc cu aripioare la fund si solduri, ori cu colacei pe burta. Barbatii insa aduna totul intr-un singur loc, cel mai vizibil cu putina: in jurul taliei.
Acest lucru se datoreaza celor 2 tipuri de constitutii fizice: android – specific barbatilor si care vizeaza depunerile de grasime pe abdomen, piept si brate si ginoid – frecvent mai ales in randul femeilor, asa numita silueta “para”. Exista insa si persoane care nu se incadreaza in totalitate in aceste tipuri si aici rolul determinant il au genele, rasa si chiar hormonii specifici fiecarui sex. Hormonii estrogeni ai femeilor “strang” grasimea in zonele mentionate mai sus, pe cand testosteronul directioneaza grasimile catre abdomen si zonele laterale acestuia.

Cand e prea mare?

Unii barbati considera ca “putina burta” nu strica. Totul e sa ramana asa: putina. Insa cum calculam acest “putin”? Daca impartind centimetri din talie la cei de pe solduri, obtinem o valoare mai mica de 0.95, totul e in limitele normale. Cand aceasta valoare incepe sa creasca, inseamna ca si burta creste odata cu ea si de aici tot felul de riscuri: diabet, hipertensiune, probleme cardiovasculare, artrita si chiar dureri de spate.
Barbatii slabesc mai repede?
Teoretic, da. Daca ei ar face aceleasi eforturi pe care le fac femeile pentru a-si pastra silueta, cu siguranta ar avea rezultate mai bune decat ele. De cele mai multe ori insa se neglijeaza, pe considerentul “cine ma place, ma place si asa”, sau “lasa ca stiu eu ca trebuie sa fiu putin mai frumos decat dracu”. In plus, societatea mai degraba arata cu degetul o femeie supraponderala, decat un barbat in aceeasi situatie.
Cu toate acestea, barbatii nu sunt predispusi la ingrasare, iar daca se intampla, organismul lor ii ajuta mult mai repede sa dea jos ce au acumulat in plus, cu conditia sa ia masuri in acest sens. Barbatii ard mult mai multe calorii decat femeile. De aceea ei pot preveni mai usor formarea tesutului adipos.

“Ok, am burta. Ce fac cu ea?”

Cand in fine recunosc ca au un colacel din cauza caruia tricoul nu mai sta asa cum trebuie pe ei, primul pas catre schimbarea in bine a fost facut. Al doilea pas ar trebui sa fie ajustarea meniului si a activitatilor zilnice:

1. mai putine calorii, mai multa miscare.
2. mai putina bere (nu degeaba i se spune “burta bautorului de bere), mai multa miscare; berea consumata zilnic duce la inflamarea ficatului, mai ales daca e asezonata cu sucuri acidulate sau alte bauturi alcoolice
3. mai putine dulciuri, mai deloc zahar la cafea, multa miscare; corpul e obisnuit sa foloseasca zaharul pentru a crea energie. Daca insa energia nu e consumata, zaharul e convertit in grasimi, pentru a fi utilizat ulterior. Asa ca ceva dulce ar putea fi consumat inainte de a urca sa zicem pe scari, la serviciu.
4. mersul pe jos nu face doar piciorul frumos, ci scade si burta. Barbatii incep sa se ingrasa cand devin sedentari. O plimbare de juma de ora zilnic sau 1-2 sedinte pe saptamana de inot, fitness, sau orice alt sport, vor avea rezultate vizibile inca din prima luna. Ceea ce femeile nu pot obtine, decat daca tin si o dieta adecvata si dupa multe luni de chin.

Parerea specialistului pe aceasta tema?

 Datorita predispozitiei genetice, dar si lipsei de exercitiu fizic, alimentatiei dezechilibrate, acest exces ponderal il gasim la barbati sub forma de depozit adipos cu dispozitie abdominala. Din pacate aceasta dispozitie a tesutului adipos este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2, steatoza hepatica etc. Consumul de alimente tip fast food, bauturi alcoolice, carbogazoase, produse de patiserie si cofetarie, dulciuri etc. asociate cu fumault si sedentarismul au ca rezultat supraponderalitatea si aparitia complicatiilor de sanatate.

Metabolismul barbatilor este diferit de cel al femeilor datorita masei musculare mult mai dezvoltate la barbati decat la femei. In consecinta necesarul caloric este mai mare la barbati decat la femei. Procentul de tesut adipos la barbati ar trebui sa fie mai scazut decat la femei(15-18% la barbati fata de 20-25% la femei). Circumferinta abdominala normala la barbati trebuie sa fie mai mica de 102cm, iar indicele de masa corporala normal este 18,5- 24,9kg/m2.
 

Pentru mentinerea aspectului fizic, dar si a sanatatii in parametrii normali revizuirea stilului de viata este elementul esential. In acest scop alimentatia trebuie sa fie alcatuita din cereale, fructe, legume, lactate, peste,carne si mai ales diversele preparate procesate din carne in cantitate mai mica, limitarea consumului de cafea, alcool, stoparea fumatului etc. Efectuarea efortului fizic sustinut pentru a diminua efectele sedentarismului. Alimentele trebuiesc repartizate pe trei mese principale intre care inseram doua gustari pentru a avea un nivel energetic constant. Hidratarea cu minim 2 litri de apa zilnic si eliminarea bauturilor carbogazoase care uneori inlocuiesc apa.

Maria Spiridon, nutritionist, Pakua Beauty Center
 

sursa: beautycenter.ro

taguri: grasime, ingrasare, barbati, burta

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!