Durerile de spate

17 January 2010 | Autor: Dr. Georgiana-Ozana Tache

Durerile de spate

Discopatia vertebrala lombara se caracterizeaza prin durere de spate localizata in regiunea lombara si afecteaza in medie, intre 70 si 80% dintre adultii activi, intr-un anumit moment al vietii lor. Studiile actuale subliniaza faptul ca discopatia vertebrala se regaseste la persoane din ce in ce mai tinere.

Notiuni de anatomie...

Coloana vertebrala a omului este alcatuita dintr-o insiruire de vertebre si discuri intervertebrale. Discurile intervertebrale sunt formate din tesut conjunctiv, adica dintr-un cartilaj, ce are rolul de a permite miscarea si de a amortiza socurile mecanice. Aceste socuri pot avea loc cu prilejul caderilor in picioare de la inaltime, sariturilor, ridicarii si purtarii unor greutati, a miscarilor de aplecare si torsiune efectuate la nivelul trunchiului, precum cele din momentul ridicarii greutatilor, a franarilor bruste sau a practicarii activitatilor sportive intr-o maniera neadecvata.

La randul sau, discul este inconjurat de un inel fibros, care se poate rupe. Toate discurile inconjurate de inelul fibros propriu, precum si vertebrele de deasupra si de dedesubt, sunt consolidate de ligamente si muschi paravertebrali.

 ...si de patologie

Daca exista un joc anormal al discurilor sau al vertebrelor intre ele, are loc lovirea ligamentului care le consolideaza, iar durerea lombara care apare se mai numeste si lombalgie, putand evolua spre criza de lumbago. Aceasta e insotita de blocajul zonei prin contractura musculaturii paravertebrale. Se vorbeste despre discopatia aflata in faza nechirurgicala.

Cauze

Socurile sau loviturile, mentinerea timp indelungat a unor posturi sau pozitii neadecvate, precum statul pe scaun la birou, in fata calculatorului, statul in picioare (ortostatismul prelungit), ridicarea si purtarea de greutati, inclusiv ghiozdanul sau geanta de catre copii si adolescenti sau gentile, plasele grele purtate de catre noi, adultii, alcatuiesc conditii favorizante degradarii bruste sau progresive a discului intervertebral cu ruperea inelului.

Degradarea consta in fragmentarea sau migrarea discului sau a unui fragment rupt al acestuia dincolo de inelul fibros. Cand apare hernierea sau deplasarea discurilor sau a fragmentelor provenite de la acestea, sunt preseate tesuturile din jur, in special pe radacinile nervoase care pleaca de la maduva spinarii spre membrele inferioare. Avem de-a face astfel cu criza de lombosciatica. Criza este insotita de durere de spate care coboara pe un picior sau este asociata cu amorteala sau furnicaturi. Durerea poate duce la imposibilitatea mersului, cat si la dificultatea odihnei, a somnului. Hernia de disc reprezinta o modalitate de exprimare a discopatiei vertebrale. Poate deveni chiar si o urgenta chirurgicala.

O alta cauza a discopatiei vertebrale lombare este reprezentata de degradarea lenta, in timp, a structurii discurilor, cu scaderea distantei si apropierea vertebrelor. Ca urmare, incep sa se formeze osteofite sau ciocuri pe marginile sau pe conturul vertebrelor, la locul in care se lipesc ligamentele dintre vertebre. Discurile degradate se fragmenteaza si pot da si ele criza de lombosciatica. Aceasta este faza de spondilodiscartroza vertebrala si caracterizeaza suferinta vertebrala lombara la persoanele mai in varsta. Nu necesita neaparat interventie chirurgicala. Necesita insa programe adaptate de fiziokinetoterapie.
       
Discopatia
sau suferinta discala poate aparea la persoanele tinere, aflate in plina activitate fizica si sportiva, la persoanele varstnice, sedentare, dar si la cele supraponderale sau obeze. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile.
       
Este bine de stiut ca recuperarea unei crize de discopatie vertebrala lombara, in special in situatia in care s-a produs hernierea partiala a discului intervertebral, dureaza pana la 6 – 8 saptamani.

12>

sursa: Farmacia ta

taguri: durere spate, discopatie lombara, recuperare, tratament

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!