Durerile de spate

17 ianuarie 2010 | Autor: Dr. Georgiana-Ozana Tache

Durerile de spate

Metode de prevenire accesibile

Prevenirea aparitiei discopatiei vertebrale lombare este la indemana tuturor si se poate realiza, tinand cont de urmatoarele:

 • ridicarea greutatilor se va face prin flexia genunchilor si a soldurilor, nu prin aplecarea trunchiului in fata;
 • la birou se va sta pe un scaun al carui spatar va lua contact cu spatele in doua puncte, (lombosacrat si la nivelul umerilor), iar picioarele vor fi ridicate de la sol si sprijinite pe un suport, genunchii fiind indoiti in unghi drept;
 • relaxarea coloanei vertebrale se va face in pozitie culcat pe o parte, cu genunchii usor indoiti la piept. Puteti incerca si stand pe burta cu o perna mare sub bazin sau pe spate, cu genunchii flectati (usor indoiti);
 • se recomanda repaus la orizontala pentru 15 - 20 minute, dupa fiecare doua ore petrecute in picioare sau in pozitia sezand;
 • practicati unui sport, precum inotul, dar si un program de exercitii fizice recomandat de catre un specialist in domeniu!

Scopul exercitiilor fizice prescrise este acela de a mentine un tonus muscular permanent si adecvat efortului de sustinere a coloanei vertebrale intr-o postura corecta, evitand astfel pozitiile vicioase, generatoare de suferinte discale.

Tratamentul discopatiei vertebrale lombare

Daca s-a ajuns la instalarea durerii, pozitia ideala, indicata pentru o criza acuta este intins sau culcat pe un plan dur.  Sederea pe scaun sau in picioare agraveaza durerea si rigiditatea zonei lombare. Specialistii propun doua tipuri de posturi sau exercitii de redresare: McKenzie (se bazeaza pe extensia posterioara pasiva) si Williams (exercitii efectuate pe flexia coloanei vertebrale). Ambele tipuri prezinta indicati, limite si contraindicati. De cele mai multe ori, repausul la pat sau pe un plan dur, pentru o durata cuprinsa intre 2-7 zile, reprezinta cel mai eficient tratament.

Discopatia vertebrala de natura spondilodiscartrozica beneficiaza, in plus si de tratament balnear efectuat sub forma de cura intr-o statiune balneara de profil, cat si de tratament antiartrozic, utilizand suplimentele medicamentoase care exista in farmacii.
       
Tratamentul discopatiei vertebrale lombare urmareste 6 aspecte importante:

  • ameliorarea durerii;
  • promovarea vindecarii tesuturilor suferinde;
  • miorelaxarea regionala;
  • revenirea la mobilitatea avuta anterior;
  • educatia pacientului in vederea prevenirii instalarii altor episoade;
  • revenirea pacientului la activitatile sale anterioare.

Sfaturi utile

In cazurile usoare de discopatie vertebrala lombara se vor aplica comprese calde, perna electrica sau se poate purta imbracaminte calduroasa la nivelul zonei dureroase a spatelui in vederea ameliorarii contracturii musculare ce insoteste crizele dureroase din cadrul discopatiei.

Daca bolnavul se poate mobiliza, este recomandat sa incerce manevre de extensie ale coloanei prin agatarea cu mainile de un suport solid precum marginea unui dulap, marginea usii, bara de batut covoare etc.

Pacientul poate urma tratament cu analgezice, antiinflamatoare sub forma de comprimate, supozitoare sau sub forma injectabila. Acestora li se asociaza un miorelaxant, cat si masaj  locoregional efectuat cu blandete, folosind cu un gel sau o crema cu proprietati analgezice si antiinflamatoare.

Dupa toate aceste masuri medicamentoase si manevre recomandate, durerea ar trebui sa se amelioreze în 7-10 zile. Daca durerea, contractura musculara, pozitia defectuoasa si dificultatea de mobilizare persista, pacientul trebuie sa consulte medicul specialist neurolog sau neurochirurg, la indrumarea medicului de familie.

Pacientul va urma fie un tratament medicamentos mai puternic, constand in antiinflamatoare steroidiene, infiltratii etc, fie va fi supus unor investigatii paraclinice (radiografie, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara) spre a se stabili oportunitatea unei interventii chirurgicale sau recomandarea unui tratament fizical-kinetic de recuperare medicala.

Metode alternative

Fitoterapia stimuleaza circulatia si ajuta la ameliorarea durerilor. Aplicati in zona dureroasa comprese fierbinti cu musetel, valeriana, ghimbir sau calin. De asemenea, puteti masa zona cu un amestec in cantitati egale de glicerina si tinctura de ardei iute;

Tratamentul homeopat recomanda administrarea pe cale bucala de arnica sau hypericum. Pentru dozaj, urmati indicatiile specialistului.

Chiropractica presupune ajustarea coloanei vertebrale ce consta in aplicarea unei forte la nivelul acesteia.

Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar recuperare medicala
Centrul „Medical Care”
www.medicalcare.ro
E-mail: contact@medicalcare.ro
Tel: 0723/626.289
Coordonator dosar: Dr. Alin Popescu

 

 

 

<12

sursa: Farmacia ta

taguri: durere spate, discopatie lombara, recuperare, tratament

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!