Tarta tatin cu mere si pere

27 octombrie 2010

Tarta tatin cu mere si pere

 Dacă tot aveam mere pere în panere, am zis să fac o tartă cum n-am mai făcut de multă vreme. Până acum făcusem de câteva ori tartă Tatin după reţeta clasică, cu mere, dar puţină variaţie nu strică niciodată. Aşa că am adăugat perele în peisaj, am înlocuit clasica scorţişoară cu nucşoara (că oricum are proprietăţi mai interesante, ca să nu zic pasionante) şi am încercat o noua variantă de tartă Tatin. Nu ştiu voi, dar eu aş putea mânca tarte cu fructe non-stop, până ar ajunge să fie interzise prin lege. Si dacă mai intră şi caramelul în ecuaţie, sunt clar prizoniera unei combinaţii fatale. Dacă simţiţi nevoia unui dezmăţ culinar dulce, vă recomand această reţetă.

Ingrediente

  • 400 g aluat de foietaj (am folosit unul din comerţ)
  • 150 g zahăr (dacă e pudră, cu atât mai bine)
  • 100 g unt
  • ½  linguriţă nucşoară
  • 1 lămâie
  • 3 mere
  • 3 pere

Rețetă

Se încinge cuptorul şi se pregăteşte tigaia sau forma în care se va face tarta. Eu folosesc o tigaie de teflon cu mâner detaşabil, şi este foarte bună pentru că nu se arde zahărul şi nici nu se lipeşte la cuptor.  Se decojesc merele şi perele şi se taie felii, apoi se lasă cam 10 minute în zeamă de lămâie. Se presară deasupra lor o jumătate de linguriţă de nucşoară. Intr-o tigaie rezistentă şi la cuptor, se topeşte zahărul. Când s-a topit de tot, se adaugă untul, şi se amestecă uşor până se omogenizează şi se obţine caramelul. Se aşează fructele în tigaie roată, astfel încât să nu rămână loc liber şi să se acopere toată suprafaţa caramelizată.

Se decupează aluatul după forma tigăii, lasând câţiva centimetri în plus, astfel încât să se acopere bine marginile tartei atunci când se aşeaza peste fructe. Se ţine tarta cam 40 de min la cuptor, până se rumeneşte. Se ia o tavă mai mare decât tigaia în care s-a copt tarta, şi se răstoarnă.

Făra alte comentarii, bon appétit! :)

sursa: ebucataria.ro

taguri: tarta, mere, pere, fructe

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!