La nivelul UE - peste 1.200 substante chimice interzise în industria cosmeticelor

11 iulie 2007 | Autor: Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania

La nivelul UE - peste 1.200 substante chimice interzise în industria cosmeticelor

     Recent, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a avut loc seminarul cu tema „Industria cosmeticelor în România, ca stat membru al Uniunii Europene“, organizat de CCIB în colaborare cu Unitatea pentru Constructie Institutionala TAIEX a Comisiei Europene si cu Organizatia Patronala a Industriei Cosmeticelor (OPIC).

     Evenimentul a permis specialistilor din industria de profil sa intre în dialog cu experti de la Comisia Europeana (Directoratul General pentru Întreprinderi si Industrie, unitatea F3 - Cosmetice si Dispozitive Medicale), Ministerul Sanatatii Publice si de la Asociatia de Acreditare din România (RENAR). De asemenea, specialistii olandezi de la Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor si Protectia Consumatorului (VWA) au împartasit publicului din experienta lor în domeniul controlului calitatii produselor cosmetice. Directivele Uniunii Europene privind fabricarea si comercializarea produselor cosmetice si transpunerea acestora în legislatia româneasca, identificarea problemelor cu care se confrunta industria de profil dupa recenta aderare a României la Uniunea Europeana, precum si modalitatile de actiune pentru a depasi dificultatile inerente integrarii au fost alte aspecte abordate de expertii prezenti la seminar.

     Completarile aduse legislatiei românesti de profil se refera, în principal, la interzicerea testarii pe animale a produselor cosmetice, la ingredientele continute în formulele de fabricatie, precum si la necesitatea evaluarii riscului produsului cosmetic pentru sanatatea umana.

     La nivelul Uniunii Europene exista în prezent peste 1.200 substante a caror folosire este interzisa în industria cosmeticelor, precum si peste 150 de substante chimice a caror folosire este conditionata sau restrictionata. Astfel, pentru o serie de substante chimice se impune o concentratie maxima admisibila, folosirea altora este interzisa pentru anumite categorii de produse cosmetice (de exemplu în cosmeticele pentru copii sau cosmeticele pentru buze), în timp ce utilizarea anumitor ingrediente se poate face numai în anumite conditii si cu precautii ce trebuie indicate pe eticheta produsului finit. Este reglementata foarte strict folosirea colorantilor cosmetici, a agentilor de conservare si a filtrelor ultraviolete (UV). De asemenea, potrivit reglementarilor în vigoare, este interzisa comercializarea atât a cosmeticelor a caror formula ?nala a fost testata pe animale, cât si a cosmeticelor care contin ingrediente sau combinatii de ingrediente care au fost testate pe animale, în conditiile existentei unei metode alternative de testare aprobata.

     Dat fiind faptul ca, începând cu 1 ianuarie 2007, România si-a asumat drepturile si obligatiile ce decurg din statutul de membru al UE, pe teritoriul tarii noastre nu poate fi restrictionat accesul produselor cosmetice ce respecta directivele europene, însa statul român poate verifica conformitatea acestor produse cu normele UE. În România au atributii de control în domeniu atât inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care sunt abilitati sa controleze produsele existente pe piata si sa dea curs sesizarilor primite din partea consumatorilor, cât si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) care intervine în momentul în care este identificata o problema de sanatate pentru a controla „informatiile pentru produsul cosmetic (IPC)“. MSP (prin Autoritatile de Sanatate Publica Judetene) initiaza si urmareste evaluarea securitatii unor ingrediente sau produse cosmetice.

     Producatorii autohtoni vor trebui, în opinia specialistilor prezenti la seminar, sa investeasca în tehnologie performanta, în concordanta cu normativele privind protectia mediului, si in asigurarea calitatii produselor, riscând, în caz contrar, sa fie scosi de pe piata. Nicolae Vasile, presedintele sectiunii industrie din cadrul CCIB si vicepresedinte al Camerei bucurestene a subliniat, de asemenea, necesitatea asigurarii unui personal calificat la nivelul acestei industrii, în contextul exigentei legislatiei existente si a presiunii accentuate exercitate de competitori asupra producatorilor locali.

Persoana de contact: Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon: +40-21-319.00.79
Fax: +40-21-319.00.79

sursa: Departamentul de Presa al Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

taguri: CCIB

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!