Despre beneficiile unui aer curat

08 septembrie 2007

Despre beneficiile unui aer curat

     Despre acarieni:

     - sunt insecte de dimensiuni mici (pot ajunge pana la 0,3 mm), care traiesc in praful din casa. Ei se intalnesc in toate casele, in proportii diferite, depinzand de curatenia casei, cat si de nivelul de umiditate din casa. |n dormitoare sunt regasiti pe lenjeria de pat si saltele, perne, cuverturi, covoare, mochete, draperii, pe jucarii facute din materiale moi si chiar pe pielea noastra;

      - desi nu pot fi indepartati in totalitate, acarienii, ca multi alergeni inhalanti, pot fi redusi numeric. Masuri mai simple sau mai complexe de igienizare a locuintei pot incununa acest efort, contribuind la ameliorarea vietii alergicilor. Simplul scuturat si aerisit, spalatul rufariei, indeosebi de pat, cu apa fierbinte de peste 60 de grade, sau expunerea acesteia la ger, folosirea lenjeriei din bumbac in locul materialelor sintetice, etanseizarea pernelor si saltelelor prin invelitori impermeabile pentru acarieni, folosirea acaricidelor sau simplul sters al prafului cu un amestec de parti egale de otet si parafina in parti egale, sunt gesturi pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a avea un mediu sarac in acarieni. Mai mult, purificatoarele de aer si aspiratoarele dotate cu filtre HEPA si saci de hartie sporesc eficienta masurilor de reducere a numarului de acarieni si diminuare a riscului de alergie si manifestari alergice.

     Despre alergeni:

     - sunt raspanditi in jurul nostru, in mediul geografic, familial, profesional. Intoleranta fata de acestia si raspunsul exagerat in anticorpi, ce creeaza conditia inflamatiei alergice si a aparitiei bolilor alergice, devine evidenta cand concentratia alergenilor creste, cand obiceiurile de viata si locuit sunt propice pentru expunerea concomitenta la poluanti sau in conditii de infectii, indeosebi virale.

      - odata recunoscuti, alergenii trebuie indepartati sau concentratia lor trebuie diminuata, lucru numai partial posibil. Eficienta masurilor profilactice creste odata cu folosirea lenjeriei antialergice, a spalatului intensiv, a folosirii acaricidelor si, in mod particular a purificatoarelor de aer si a aspiratoarelor cu filtre de inalta eficienta pentru particulele aeriene. Acestea din urma, dotate cu filtre speciale, pot avea o eficacitate de filtrare de 99,5% si de retinere a particulelor de 0,006 microni, fata de 0,5 microni pentru filtrele standard. De altfel, pentru microfiltrele standard emisia prafului este de 0,02 mg/mm3, fata de 0,002 mg/mm3 in cazul filtrelor de inalta eficienta.

      - alergiile sunt larg raspandite. Intre acestea, alergiile respiratorii ocupa un loc dominant, rinita si astmul alergic fiind afectiuni cu rata majora de inmultire si agravare. Frecventa si incidenta rinitei si a astmului alergic au crescut la copiii la care evolutia mai dificila se coreleaza cu anumite conditii ale vietii citadine (igiena insuficienta sau contaminare din vecinatate, lipsa ventilatiei, umiditatea si temperatura excesiva).

     Despre poluarea casnica:

      - este frecvent intalnita la cei care-si petrec 90% din timp in interiorul cladirilor, iar impactul acestui mod de viata se reflecta preponderent la varste inaintate sau la cei cu afectiuni cardiace si respiratorii. Viata noastra de fiecare zi ne ofera nenumarate sanse de a veni în contact cu diferiti poluanti. Pentru unii expunerea este sistematica, iar pentru altii functioneaza hazardul. Sursele de poluare sunt multiple, iar intre acestea tutunul ocupa un loc important. Putem intra in contact cu fumul de tigara aproape peste tot, dar acesta nu inseamna ca trebuie sa renuntam sa luptam impotriva lui.

<12

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: poluare, aer, viata

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!