Avantajele si dezavantajele terapiei hormonale de substitutie

23 septembrie 2007

Avantajele si dezavantajele terapiei hormonale de substitutie

     S-a înregistrat o crestere semnificativa a numarului de tumori mamare si a tulburarilor cardiovasculare. Sunt sustinute mecanismele de protectie în cazul tumorii de colon-rect. În fiecare caz, riscurile si beneficiile trebuie evaluate cu mare grija.

     Terapia hormonala pe baza de estrogeni, compensata sau nu cu un progestinic, este utila pentru a înlatura simptomele vasomotorii neplacute care apar la femei în perioada pre sau post-menopauza. În plus, s-a observat ca un tratament precoce în timpul menopauzei determina diminuarea osteoporozei care, adesea, afecteaza femeile de vârsta a treia. Aceste rezultate încurajatoare, adaugate la evaluarile teoretice asupra patologiei cardiovasculare au determinat cresterea numarului de tratamente hormonale de substitutie, în timp, astfel încât nu sunt rare cazurile în care exista femei care au folosit estrogeni timp de 5-10 ani si chiar mai mult. Literatura de specialitate a pus totusi sub semnul întrebarii, în mai multe ocazii, prelungirea tratamentului cu estrogeni fara progestinic, din cauza cresterii numarului de tumori ale uterului si chiar si cu estrogeni progestinici din cauza înmultirii tumorilor de sân. Studii mai recente, au confirmat si extins dubiile anterioare, facând cunoscute o serie de efecte negative. Mass-media a ignorat multa vreme aceste date care, în schimb, merita atentie din partea medicilor si pacientelor.

     Atentie la noile informatii

     Cel mai important studiu este cel denumit „Initiativa pentru sanatatea femeilor“, care a adunat în SUA, între 1993 si 1998, 16.608 femei sanatoase (cu uter) supuse, la întâmplare, tratamentului cu estrogeni progestinici sau administrarii de placebo. În mai 2002, dupa o perioada medie de 5,2 ani, esantionului cu terapie combinata de estrogeni si progestinici i s-a întrerupt tratamentul deoarece raportul beneficii-riscuri a fost considerat negativ de catre comitetul de monotorizare pentru siguranta.

     Care au fost datele care au dus la aceasta decizie drastica?

     La fiecare 10.000 de femei pe an, tratate cu terapia hormonala substitutiva s-a înregistrat o crestere cu 8 cazuri de tumoare mamara invaziva si o reducere cu 6 cazuri de tumoare de colon-rect fata de grupul de control. Efectele asupra sistemului cardiovascular sunt negative, tot pe un esantion de 10.000 femei, cu 7 cazuri de infarct miocardic, 8 cazuri de hictus cerebral si 8 cazuri de embolie pulmonara. Ca avantaj al tratamentului s-a observat o reducere cu 5 cazuri a fracturilor de femur.

     Riscul de tumoare la sân se cunostea înca din studiile precedente care au evaluat, în mod special tratamentul cu estrogeni, fara echilibrarea cu progestinic. Se cunostea riscul minor în cazul tumorii de colon-rect, chiar daca pentru moment este greu sa întelegem care este mecanismul de protectie.

     Alte studii au aratat ca în alte cazuri de tumori la femeie si, mai ales, în cazul tumorii uterului, nu exista riscuri deosebite în ceea ce priveste folosirea terapiei hormonale substitutive pe baza de estrogeni asociati cu progestinic.

     Efectul pozitiv asupra osteoporozei se cunostea înca din studiile anterioare, dar cercetarea „Initiativa pentru sanatatea femeii“ a aratat o scadere a numarului fracturilor de femur. Sub semnul întrebarii sunt efectele cardiovasculare deoarece studiile precedente au sugerat o protectie.

     Nu este un panaceu

     În total, daca facem suma algebrica a riscurilor si a beneficiilor, se poate trage concluzia ca pentru fiecare an de tratament exista 19 evenimente grave la fiecare 10.000 de femei tratate. În cazul unui tratament de 10 ani, acest lucru corespunde unui numar de 190/10.000, sau la aproximativ 2% dintre femei se înregistreaza un eveniment grav.

     Tinând cont ca sunt zeci de milioane de femei care fac tratament în Europa, numarul de evenimente grave devine foarte important în cazul în care tratamentul se prelungeste mai multi ani.

     Combinatiile de estrogeni si progestinici sunt numeroase ca si caile lor de administrare, fiind practic imposibil de extrapolat cu certitudine rezultatele descrise în cazul tuturor tipurilor de tratament, din motive de precautie se recomanda sa nu se faca exceptii pâna când nu exista rezultate care sa demonstreze contrariul.

     Terapia hormonala substitutiva nu este panaceul preconizat în trecut. Medicii si femeile trebuie sa fie informati asupra riscurilor si a beneficiilor pe termen scurt si lung, pentru a putea lua împreuna o hotarâre, care sa implice, în cazul în care se opteaza pentru tratament, riscuri cât mai mici.(Sursa: “Negri News, revista lunara a Institutului de Cercetari Farmacologice Mario Negri)

     Pe lânga efectele pozitive, deja cunoscute, asupra osteoporozei si simptomelor vasomotorii neplacute, studii recente de o deosebita importanta stiintifica au facut cunoscute o serie de efecte negative legate de recurgerea pe termen lung la terapia hormonala, în cazul menopauzei.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: terapie hormonala de substitutie, sani, menopauza

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!