Carbunele, folosit pentru protejarea ochilor

03 februarie 2010

Carbunele, folosit pentru protejarea ochilor

Stiti machiajul Cleopatrei, nu-i asa? Felul in care isi contura ochii, cu carbune, s-a dovedit a fi nu doar atractiv pentru sexul opus, ci si sanatos. Un studiu publicat in revista Analytical Chemistry, a scos la iveala faptul ca vechii egipteni foloseau creionul de ochi atat pentru infrumusetare, cat si pentru proprietatile sale terapeutice. Sarea continuta in cantitati foarte mici in carbune ajuta la protectia ochilor impotriva diferitelor bacterii, in special cele provocatoare de conjunctivita.

Cercetatorul Philippe Walter declara, referitor la asta:
“ Am descoperit ca vechii greci si romanii foloseau machiajul si datorita proprietatilor terapeutice pe care le avea. Ei isi fabricau singuri substanta cu care isi conturau ochii, din mai multe feluri de carbune. Acest amestec continea anumite substante care odata intrate in eipderma, stimulau pielea din jurul ochilor sa produca celule capabile sa lupte impotriva bacteriilor, in acelasi timp imbunatatind circulatia singelui din zona respectiva.


Aceasta descoperire este binevenita, dat fiind ca si in ziua de azi, creionul de ochi este unul dintre cele mai folosite produse cosmetice. Majoritatea producatorilor insa nu mai respecta formula originala, cea bazata pe carbune, fiindca au vrut sa obtina un produs cu rezistenta la transfer, ori usor de indepartat, ori cu o textura mai deosebita. Deseori insa se intampla sa cumparam un creion dermatograf care sa ne irite ochii, sa se intinda, ori sa ne zgiriie pielea cand il aplicam. Putem fi sigure ca acela nu ne va proteja in nici un fel ochii de bacterii, ci mai degraba va grabi dezvoltarea unor infectii.


Poate ca noua decoperire ii va impulsiona pe producatorii de cosmetice sa regandeasca formula creionului dermatograf, in asa fel incat trucurile vechilor egipteni sa fie si la indemana femeilor din ziua de azi.

taguri: machiaj, creion dermatograf, carbune, egipteni

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!