Acneea

01 decembrie 2003 | Autor: Mihaela Preda

Acneea

     Acneea afecteaza aproape pe toata lumea, fie ca se intampla in perioada adolescentei, la varsta matura sau dupa o nastere. Mai mult de 90% dintre adolescenti au acnee. Aproape 50% dintre femeile adulte si 25% dintre barbatii adulti prezinta acnee.
     Desi nu este o boala care sa doara, are repercusiuni majore asupra psihicului celui afectat. Iar daca nu este tratata la timp, nu numai ca se va agrava si se va intinde pe toata fata, dar va lasa urme inestetice chiar si dupa tratamente multiple. Practic netratata, pielea atacata de acnee nu va mai fi niciodata aceeasi.

 

Ce cauzeaza aparitia acneei?

     Desi multi cred ca acneea apare ca urmare a unor excese legate de mancare, fumat, etc, este neadevarat. Sa nu confundam cele cateva cosuri rebele care apar ocazional si trec de la sine, cu acneea. Aceasta este rezultatul unor procese ce au loc in tesuturile adanci ale pielii, nicidecum la suprafata. Adevaratele cauze sunt multiple, dar iata cateva dintre cele mai importante:

     hormonii – pentru cei mai multi, necazurile legate de acnee apar la pubertate, cand corpul incepe sa produca hormonii androgeni. Acesti hormoni fac ca glandele sebacee sa se mareasca, ceea ce este perfect natural. Cand insa glandele se maresc peste masura si cantitatea de sebuum produsa de ele este tot mai mare, depasind cu mult necesarul pielii. Astfel porii se astupa, celulele moarte nu mai sunt eliminate, iar combinatia dintre celulele moarte si sebuum duce la aparitia acneei.

     celulele moarte – pielea are nevoie de o igiena speciala, nu doar de apa si sapun, cum procedam cu restul corpului. Produsele pentru exfoliere au rostul lor. Celulele moarte ale pielii nu sunt totdeauna indepartate in intregime pe cale naturala. Resturile ramase in stratul superficial al pielii, odata amestecate cu sebumuul, duc la aparitia cosurilor dureroase, iar in timp, a acneei. Deci ajutati pielea sa isi finalizeze procesul de reinoire, folosind geluri si crème exfoliante cu granule fine.

     bacteriile - Propionibacterium acnes este o bacterie ce se gaseste in toate tipurile de piele. Face parte din arsenalul pielii de mentinere a cantitatii de sebuum necesara pentru ca pielea sa nu se usuce. Odata ce apare un cos, bacteria se multiplica rapid, creand o reactie chimica ce duce la inflamarea pielii din jurul cosului si roseata. Pe masura ce cosurile se inmultesc si tenul devine inflamat pe suprafete tot mai mari, iar orice interventie neavizata asupra tenului poate declansa acneea.

12>

sursa: beautycenter.ro

taguri: acnee

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!