Medicina estetica. La ce serveste laserul?

26 octombrie 2007

Medicina estetica. La ce serveste laserul?

     Toata lumea vorbeste despre laser, dar putini oameni stiu cu exactitate la ce serveste el. Trebuie sa stiti ca laserul poate fi eficace, în mod special, pentru tratarea leziunilor pigmentare, a cicatricelor, a ridurilor…

     Laserul si pigmentarea

     Pigmentarile naturale (melanina) se diferentiaza de cele artificiale (tatuajele). Pigmentarile naturale pot fi congenitale (din nastere) sau dobândite, acestea din urma aparând în cursul vietii.
     - Pentru pigmentarile naturale congenitale, se folosesc întotdeauna, ca prima solutie, laserele Qswitchés (QS) care genereaza energii foarte mari într-un timp ultra-scurt, nelasând deci, cicatrice.
     - Pentru pigmentarile dobândite, atunci când ele sunt superficiale, QS-urile ramân laserele de referinta, dar se pot folosi si lasere vasculare (KTP, coloranti pulsati), de vaporizare (erbiu) sau de lampa speciala, în functie de cauza pigmentarii.
     - Pentru pigmentarile artificiale (tatuaje), laserele QS ramân cele ideale.

     Trebuie insistat asupra faptului ca fiecare piele este unica si fiecare pigmentare raspunde la un anumit tratament. Acesta necesita, în majoritatea cazurilor, teste care vizeaza riscul unor efecte secundare imprevizibile ori riscul absentei rezultatelor. Fiecare tatuaj corespunde încrustarii în piele, în mai mare sau în mai mica profunzime, a unui pigment, mai mult sau mai putin dens, iar numarul de sedinte necesare este imposibil de definit cu exactitate, la fel ca si devizul final.
     Exista tatuaje „non-reactive” (pigment acrilic), „slab reactive”, atunci când epiderma se imflameaza, sau tatuaje alese dupa culori. Cel care se angajeaza într-un astfel de tratament va trebui, asadar, sa accepte riscurile lui, întotdeauna posibile.

     Laserul si cicatricele

     Cicatricele pot fi vizibile printr-o coloratie marcata sau printr-o neregularitate reliefata.
     - Când coloratia este rosie, se va folosi un laser vascular KTP sau cu un colorant pulsat.
     - Când coloratia este bruna, se va folosi în primul rând un laser pigmentar (QS), apoi, în caz de esec, unul vascular sau o lampa cu laser.
     - Daca este vorba de o „cicatrice tatuata” (accidentare prin încrustare de bitum), se va utiliza un laser pigmentar; daca cicatricea este alba (acromie), va fi nevoie de laserele Eximer, recomandate pentru repigmentarea pielii în cazurile de vitiligo.
     - Daca cicatricea este cheloida, se poate începe injectarea de corticoizi în leziuni, aplicatiile sustinute cu azot lichid si apoi, laserele cu coloranti pulsati.
     - Daca cicatricele sunt doar în relief - hipertrofice, non-fibroase – se vor folosi lasere de vaporizare care netezesc (precum un disc abraziv) straturile excesive ale epidermei, cum ar fi erbiu Yag de prima interventie sau CO2.
     - În sfârsit, daca cicatricele sunt profunde, ele vor necesita mai multe sedinte cu lasere numite regeneratoare sau remodelatoare: Yag, coloranti pulsati, dioda, erbiu Yag, lampa cu laser, ale caror fluxuri si durate de impulsie asupra tintei sunt slabe. Se urmareste, astfel, stimularea fibroblastelor dermice „adormite” ale fibrelor de colagen din tesutul elastic reticular, fara alterarea epidermei.
     - Majoritatea acestor tratamente fotonice necesita administrarea de vitamine pe cale orala, de anti-oxidante, care actioneaza sinergic. În felul acesta, rezultatele vor fi optimizate.

     Laserul si ridurile

     1995: aparitia revolutionara a CO2 pulsat.
     „Foto-ablatiunea”, asociata cu o fotocoagulare, antreneaza o contractie colagenica microscopica, urmata de crearea unui nou colagen.
     Rezultat: netezirea evidenta a proeminentelor si în mod secundar, atenuarea unor riduri.
     Inconveniente: eritem persistent timp de câteva luni, posibile cicatrice, posibile acromii definitive si viata sociala întrerupta pentru doua saptamâni.

     1997: Erbiu Yag
     Având o lungime de unda care corespunde nivelului maximal de absorbtie al apei, antreneaza o „fotovaporizare” a celulelor epidermice transformate, astfel, în fum. Caldura difuzata în tesuturile vecine este putina, deci si durerea e mai mica. Nu are loc o fotocoagulare, asadar actele sunt limitate în profunzime, prin sângerare.
     Rezultat: efect de netezire a proeminentelor, dar absenta sau slaba atenuare a ridurilor, pentru ca nu exista contractie colagenica.
     Indicatii: mici iregularitati de suprafata, riduri fine, superficiale.
     Inconveniente: eritem (pe o perioada mai scurta de timp decât în cazul CO2 pulsat), fara efecte asupra ridurilor profunde, o saptamâna de privare sociala.

     2000: Fotoregenerarea
     Ca replica la neplacerile suportate de pacienti (si de medicii lor) în urma interventiilor, a aparut principiul fotoregenerarii cu lasere si lampi, care actioneaza fie încalzind lichidul dermo-epidermic, fie încalzind capilarele mici. Lampile Quantum SR încalzesc ambele tinte. Se observa o crestere a cantitatii de colagen, dupa una sau mai multe sedinte, în functie de tipul aparatului.

     Clinic, se remarca un efect de întinerire, prin netezirea texturii pielii care se uniformizeaza, printr-o ameliorare a tenului devenit mai stralucitor, ori prin disparitia ridurilor fine. Efectul de „întindere” apare în urma utilizarii fiecarui aparat. Se pare ca aceasta „întinerire” se datoreaza unui aflux de factori de stimulare si de crestere care provoaca formarea unui colagen nou.
     Cercetarile sunt în plina desfasurare, în încercarea de a fi gasita o explicatie la aceste rezultate (pentru determinarea factorilor receptivi si non-receptivi) si mai ales pentru a pune la punct, în mod reproductibil, protocoalele eficiente.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: laser, riduri, pigmentare, eximer

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!