Stresul cauzeaza insomnie

31 august 2010

Stresul cauzeaza insomnie

Tulburarile somnului constituie un fenomen frecvent si oarecum normal in dinamica vremurilor actuale, cel mai des intalnite fiind insomnia, urmata de hipersomnie si tulburarea ritmului somn-veghe.  
 Insomnia cunoaste numeroase clasificari, cele mai utilizate fiind in functie de momentul aparitiei acesteia, de evolutia si cauzele sale.

Insomnia apare ca raspuns la stres sau la o schimbare
Insomnia este extrem de des intalnita. Poate fi tranzitorie (cateva zile), pe termen scurt (nu mai mult de 3 saptamani) sau cronica (mai mult de 3 saptamani). Este simptomul care apare intotdeauna ca rezultat al unor conditii primare. Descoperirea cauzelor este pasul cel mai important in vindecarea ei.  Insomniile apar ca raspuns la stres sau la o schimbare. Circa 22% dintre barbati si 34% dintre femei au acuzat stresul ca factor care le-a afectat somnul. 

Dupa momentul aparitiei, insomnia poate fi:

De adormire (de seara): adormire dificila determinata de anxietate sau tensiune;
De mijloc (de noapte): repetata, este o expresie a anxietatii;
De trezire (de dimineata): trezirea prematura este determinata de tensiune, varsta etc.

Dupa evolutie, insomnia este de trei feluri:

Insomnia ocazionala;
Insomnia permanenta (cronica);
Insomnia rara.

Dupa cauze, exista:

1.Insomniile functionale (80-90%), de obicei reactive, diminueaza stadiul IV (final) al somnului, cresc potentialul de adormire, diminueaza durata totala a somnului si amplifica numarul de vise. Pe acest fond, omul este expus tolerantei si dependentei la hipnotice.
2.Insomniile secundare sau de insotire sunt prezente in special in bolile somatice cu evolutie cronica, dar si in cele care creeaza disconfort bolnavului (durere, dispnee, prurit, febra).
3.Insomniile farmacologice sunt induse de consumul de anorexigene, tiroidiene, amfetamine, supradozaje diverse cu efecte secundare resimtite neplacut de bolnav.
4.Insomnia „varstelor”, cu valoare diferita pentru copii sau varstnici, este fiziologica sau apare ca expresie a debutului unei depresii (la varstnici).
5.Insomnia de graviditate isi face simtita prezenta in ultimele luni de sarcina, cand se reduce stadiul IV al somnului.

Din ce cauze apare insomnia?

Factorii precipitanti pot fi diverse evenimente traumatice (boli acute, accidente sau interventii chirurgicale) sau psihice (decesul cuiva drag, despartire), dar si evenimente uzuale (vremea nefavorabila, examenele, calatoriile sau problemele legate de serviciu). In aceste cazuri, somnul revine aproape intotdeauna cand se revine la situatia normala. Zborurile intercontinentale prin schimbarea fusurilor orare sunt alte cauze frecvente ale insomniei. Dupa o calatorie lunga cu avionul, este nevoie de o zi de adaptare pentru fiecare fus orar diferenta.

Alcoolul si cafeaua, alti factori

Alcoolul si cafeaua reprezinta un alt factor al insomniei. In mod cert stilul de viata poate duce la tulburari de somn. Excesul de alcool sau consumarea sa pentru a provoca somnul are tendinta de a fragmenta somnul. Creste, de asemenea, riscul tulburarilor de somn, inclusiv apneea (lipsa respiratiei) si agitatia. Nicotina poate cauza oboseala, dar intreruperea fumatului poate cauza insomnii tranzitorii.

Se estimeaza ca 10 pana la 15% dintre cauzele insomniei cronice sunt rezultatul abuzului de substante, in special alcool, sedative, diverse droguri.

Somnul partenerului sau factorii de mediu, posibile cauze 
Somnul partenerului. Un studiu din 1999 arata ca 17% dintre femei si 5% dintre barbati s-au plans de faptul ca obiceiurile legate de somnul partenerului le afecteaza propriul somn. Sforaitul este un factor sigur care provoaca insomnia celuilalt.
Medicamentele. Insomnia apare ca efect secundar al multor medicamente, inclusiv al preparatelor care contin cofeina si se elibereaza fara reteta (pain killer).
Factorii de mediu. 20% dintre adulti se plang de faptul ca lumina, zgomotul si temperaturile extreme le cauzeaza insomnii. Este bine cunoscut faptul ca ceasul biologic este reglat de lumina soarelui, iar lumina artificiala poate produce tulburari de somn sau stare de oboseala.

La varsta a treia insomnia poate anunta ateroscleroza
In cazul persoanelor in varsta, exista o perturbare a ritmului somn-veghe manifestata prin perioade de somn diurn care se repeta de 2-3 ori, urmate de insomnii nocturne. La aceasta varsta, insomnia poate fi un semn precoce al aterosclerozei. Nu trebuie uitat insa faptul ca exista persoane care dorm in mod fiziologic foarte putin.


Psiholog Ramona Grosu,
Clinica Medicover Pipera,
Telefon: 021.23.28.530
 

sursa: Farmacia Ta

taguri: somn, insomnie, stres

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!