Insomnii? Vopseste-ti camera in albastru!

01 octombrie 2004 | Autor: Mihaela Preda

Insomnii? Vopseste-ti camera in albastru!

     Unul din 4 adulti are probleme mai mult sau mai putin grave cu somnul. Insomnia apare ca urmare a stresului, in primul rind, dar si a excesului de cafea, alcool, in urma unei depresii, a unor nemultumiri legate de stilul de viata, sau ca urmare a instalarii menopauzei.

 

     Multi adulti nici nu constientizeaza motivul, insa de cele mai multe ori acesta este legat de problemele cotidiene si de diverse nemultumiri vis-avis de neimplinirile lor, fie in viata personala, fie in cea profesionala. La acestea se pot adauga: zgomotul, daca dormitorul are fereastra spre o strada cu mult trafic, patul neconfortabil si culcatul la ore tirzii in noapte.

     Solutia nu sunt somniferele, mai ales in cazul persoanelor de pina la 50 de ani, sanatoase si active din punct de vedere socio-profesional.

     Medicii sunt de parere ca adultii care se confrunta cu probleme ale somnului sunt stresati. Fie la servici, fie acasa, ei au de-a face in fiecare zi cu probleme care le provoaca, inconstient, stres. Este stiut ca stresul duce la eliberarea, in corp, a unui surplus de adrenalina, ceea ce nu lasa loc starii de calm si liniste, dinaintea somnului.

     Daca ai probleme cu somnul ar trebui sa iti revizuiesti stilul de viata, sa aflii ce te nemultumeste si mai ales sa poti accepta ca o anumita situatie sau unu anumit lucru te ingrijoreaza si iti provoaca disconfort. De multe ori sintagma “timpul le rezolva pe toate” nu e cea mai potrivita, mai ales daca nu esti tu cea /cel care face ceva pentru aceasta schimbare.

     Asadar, iata un plan de bataie in lupta cu insomnia:

  • depisteaza problema nr. 1 a vietii tale, ceea ce iti da batai de cap si la care preferi sa nu te gindesti. Accepta ca ai de-a face cu ea si gindeste in termeni matematici: orice problema are o rezolvare.
  • nu mai lucra peste orele de program decit daca e absolut necesar. In timpul ramas liber fa o plimbare sau orice alta activitate relaxanta, care iti face placere.
  • in timpul serii destinde-te, iar inainte de culcare maninca putina lamiie cu miere. Atit lamiia cit si mierea sunt recunoscute ca remedii naturiste impotriva insomniei. Nu e necesar sa maninci in fiecare seara, poti alterna cu ceai de tei sau de valeriana, fara zahar.
  • la masa de seara consuma, printre altele, cartofi, nuci si piine integrala. Aminoacizii eliberati de aceste alimente induc relaxarea organismului. Evita mesele copioase, dupa ora 6 seara, iar cu aproximativ 2 ore inainte de culcare fa citeva exercitii usoare (abdomene, genuflexiuni).
  • zugraveste-ti camera in albastru. Aceasta culoare este una profund relaxanta. Chiar si o lumina cu tenta albastruie favorizeaza aparitia somnului. Ai grija, insa, sa-ti pastrezi camera curata si ordonata, fiindca lucrurile aruncate gramada pe scaun sau fotoliu, fara sa stii, provoaca stari de neliniste. La fel se intimpla si in cazul in care tii, linga cap (pe o noptiera sau masuta) multe obiecte inghesute. Spatiul de linga cap trebuie sa fie gol, nici macar o vaza cu flori nu trebuie tinuta in apropiere.
  • daca la ora de culcare nu ti se face somn nu dispera. Simplul gind ca nu iti e somn si ca miine trebuie sa mergi la servici declanseaza stresul. Asadar, ce daca nu iti e somn? Te uiti putin la televizor, citesti o carte, vorbesti cu cineva apropiat sau asculti o muzica lenta, intins/a pe canapea. Si nu te gindi ca e musai sa adormi, altfel nu vei face fata la servici. Oricine se poate invoi o zi, iar daca vei lipsi nu va fi o tragedie, cit timp asta nu va deveni un obicei. Vei vedea ca odata ce reusesti sa treci peste frica de a ramine treaza, noptile urmatoare totul va fi mult mai usor.

sursa: beautycenter.ro

taguri: imsomnie, culori, tratament

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!